Panie Lappiy, dziękuję za Pańską analizę. Uwielbiam Pana czytywać na tym forum Szkoda tylko, że te prognozy rzadko ponoć są trafne - wszak wchodząc na konklawe papieżem, wychodzi się kardynałem. Tak mawiają, prawda?Jedno nazwisko nie pojawia się w mediach głównego nurtu, mam tu na myśli wszelkie onety interie i temu podobne - Pierbattista Pizzaballa. To także i mój ulubiony obecnie kardynał i moje "marzenie" jeśli chodzi o przyszłego papieża. Mielibyśmy papieża o imieniu chrzecielnym Piotr - czyżby właściwy Piotr Rzymianin ?
Jedno nazwisko nie pojawia się w mediach głównego nurtu, mam tu na myśli wszelkie onety interie i temu podobne - Pierbattista Pizzaballa. To także i mój ulubiony obecnie kardynał i moje "marzenie" jeśli chodzi o przyszłego papieża.
[...]Można prosić o rozwinięcie - tzn. dlaczego uważą Pan kard. Pizzaballę za "marzenie"?Rozumiem, że nie jest on wrogiem starej mszy, ale chyba tak naprawdę to nie wiadomo zbyt wiele o jego poglądach.
Można prosić o rozwinięcie - tzn. dlaczego uważą Pan kard. Pizzaballę za "marzenie"?Rozumiem, że nie jest on wrogiem starej mszy, ale chyba tak naprawdę to nie wiadomo zbyt wiele o jego poglądach.
Kim jest nowy arcybiskup poznański?Zbigniew Jan Zieliński, biskup koszalińsko-kołobrzeski, zostanie nowym arcybiskupem diecezji poznańskiej. W środę 19 marca ogłosił to oficjalnie odchodzący na emeryturę dotychczasowy metropolita poznański, abp Stanisław Gądecki.Zbigniew Jan Zieliński urodził się w 1965 r. w Gdańsku. Od 2015 r. pełnił funkcję biskupa pomocniczego archidiecezji gdańskiej, święcenia biskupie Zbigniew Zieliński otrzymał z rąk abpa Sławoja Leszka Głodzia. W 2022 r. został biskupem koadiutorem koszalińsko-kołobrzeskim, w 2023 r. biskupem diecezjalnym koszalińsko-kołobrzeskim od 2023, a w 2024 r. administratorem apostolskim sede vacante archidiecezji szczecińsko-kamieńskiej.- Znam go dobrze i bardzo się cieszę. Okazał się bardzo sprawnym organizatorem i myślę, że będzie najodpowiedniejszą osobą dla naszej archidiecezji poznańskiej - mówił ustępujący arcybiskup o nominacie.Opinia, jaką usłyszeliśmy o nowym arcybiskupie w Gdańsku, to "młody, z frakcji reformatorów, krytykował pedofilię w Kościele, unikał polityki". Jego zawołanie biskupie brzmi Ut unum sint - "Aby byli jedno".Do czasu objęcia urzędu przez nowego biskupa poznańskiego, funkcję administratora apostolskiego diecezji sprawować będzie abp Stanisław Gądecki.
Der Onet sprawdza ostatnio kalendarz Jedraszewskiego wyszukujac wolnych dni - bo wtedy ma oglosic zmiane na swoim stanowisku. Ze 2 tygodnie temu pisali, ze "to juz kwestia nawet nie dni, a GODZIN".Ale ciekawi mnie ta zmiana strategii pana Jurka B. Za Wojtyly i Ratzingera dosc normalnym zjawiskiem byli 80-letni arcybiskupi i bisupi, Bergoglio jednak trzymal sie dosc sztywno tych 75 lat. Czyzby "lawka rezerwowych" byla az tak krotka?
Wracający do zdrowia papież Franciszek nominował nowego ordynariusza diecezji Providence w stanie Rhode Island. Został nim biskup Bruce Lewandowski, mający polskie korzenie.Biskupem Providence został Bruce Lewandowski, który przez ostatnich 5 lat był biskupem pomocniczym archidiecezji Baltimore. Urodził się w Toledo w stanie Ohio w rodzinie polsko-latynoskiej.Duchowny polskiego pochodzenia biskupem ProvidenceOjcem nowego biskupa Providence był pochodzący z naszego kraju Robert Lewandowski. Jego syn nawiązywał do korzeni, kiedy przyjmował w 2020 roku sakrę biskupią. Podkreślał, że ma „polskie serce, bijące w latynoskim rytmie”.Co ciekawe, z Kościołem katolickim związała się także siostra Bruce'a Lewandowskiego. Mary Francis Lewandowski należy do zgromadzenia Sióstr Felicjanek. To ona zaprojektowała herb biskupa Providence. Podkreślała, że widniejące na nim barwy biało-czerwone nie są przypadkowe i nawiązują do pochodzenia rodziny Lewandowskich.Nominacja na biskupa diecezji Providence, która obejmuje cały stan Rhode Island, miała miejsce 8 kwietnia. To wtedy papież Franciszek podjął decyzję, wynoszącą Bruce'a Lewandowksiego na tak wysokie stanowisko w amerykańskim kościele.
Papież nominował nowego biskupa w USA. Ma on polskie korzenie