Zakładanie jarmułki przez biskupa i klękanie przed pastorem - to nic nadzwyczajnego w dzisiejszym Kościele. Ale jeśli faktycznie Ojciec Św. jest honorowym członkiem Rotary - to włos mi się jeży na głowie.
Prezesi BASENU NARODOWEGO DOSTAJĄ NAGRODY NIE W MILIONACH, ALE W MILIARDACH. WTEDY WŁADZA BĘDZIE BUDZIĆ RESPEKT, A UBODZY NIECH ZDYCHAJĄ
Nie będzie jakiegoś apelu: sprzedajcie wszystkie samochody, wyprowadźcie się z pałaców biskupich i zamieszkajcie w blokach –
To COŚ trwa, choć ludzie się zmieniają. Jak państwo. I mam wrażenie, że jest ktoś, kto tym steruje. Coraz częściej myślę sobie, że nie jest to człowiek.
Jak to papież nie mówi o SVII? Mówi:http://www.youtube.com/watch?v=qo5nx6G03co
"Ks. Kazimierz Sowa również uważa, że papież już powiedział wyraźnie, że współczesnemu chrześcijaństwu ma przyświecać duch ubóstwa. Zdaniem ks. Sowy będzie to jednak zmiana bardziej symboliczna. – Nie będzie jakiegoś apelu: sprzedajcie wszystkie samochody, wyprowadźcie się z pałaców biskupich i zamieszkajcie w blokach – zapewnia w rozmowie z Radiem Zet. Zdaniem ks. Sowy, zajmowanie się ludźmi potrzebującymi, często jest oparte na tym, że się po prostu kogoś zauważa i chce się coś dla niego zrobić."http://www.fakt.pl/Hierarchowie-koscielni-straca-swoje-dobra-Papiez-Franciszek-odbierze-biskupom-palace-,artykuly,204548,1.html
I zyczenie "Smacznego Obiadu", gdy miliony ludzi niedojadaja, jest zwykla marna prowokacja albo czyms wiekszym.
Cytat: Regiomontanus w Marca 18, 2013, 15:29:52 pm"Pochwalony..." to polski zwyczaj, w innych krajach raczej nie spotykany.Ale tak czy siak, widać już, że papież będzie ograniczał do niezbędnego minimum wszystko, co może razić ateistów czy innowierców swoją katolickością. Może nas to oburzać tu na FK, ale powiedzmy sobie szczerze: jest to jedna z najbardziej wyrazistych cech kościoła posoborowego: przed wszystkim nie drażnić nikogo. Po angielsku nazywają to "superniceness". Niedługo zobaczymy, czy mam rację. Na mszy inauguracyjnej będzie delegacja amerykańska z wiceprezydentem Bidenem i feministką Nancy Pelosi. Obydwoje są wielkimi zwolennikami aborcji i promotorami homoseksualizmu, choć uważają się za katolików. Nawet niektorzy biskupi amerykańscy nawołują do odmowy udzielania im komunii. Zobaczymy, co zrobi papież.Czekam z niecierpliwością na relację z tego spotkania!
"Pochwalony..." to polski zwyczaj, w innych krajach raczej nie spotykany.Ale tak czy siak, widać już, że papież będzie ograniczał do niezbędnego minimum wszystko, co może razić ateistów czy innowierców swoją katolickością. Może nas to oburzać tu na FK, ale powiedzmy sobie szczerze: jest to jedna z najbardziej wyrazistych cech kościoła posoborowego: przed wszystkim nie drażnić nikogo. Po angielsku nazywają to "superniceness". Niedługo zobaczymy, czy mam rację. Na mszy inauguracyjnej będzie delegacja amerykańska z wiceprezydentem Bidenem i feministką Nancy Pelosi. Obydwoje są wielkimi zwolennikami aborcji i promotorami homoseksualizmu, choć uważają się za katolików. Nawet niektorzy biskupi amerykańscy nawołują do odmowy udzielania im komunii. Zobaczymy, co zrobi papież.