Pewne jest to, że jeśli Papież Franciszek ma pewną "misję" do spełnienia to nie będzie wzbudzał podejrzeń i zrywał od razu z całym dorobkiem swoich poprzedników, a raczej poprzednika.
"nałożenie paliusza i Pierścienia Rybaka nowemu papieżowi odbyło się nie w czasie mszy, jak miało to miejsce dotychczas, ale przed jej rozpoczęciem."to akurat słusznie, choć nie wiem jak było KIEDYŚ
W Polsce natomiast spiewa sie prawie zawsze (sa wyjatki), nawet na mszy dla dwoch babek i to tak, zeby sie wyrobic w 20 minutach, o tempie tego spiewu i artykulacji nie wspomne - i chyba tez nie o to chodzi.
Trochę wiary w asystencję Ducha św.
Cytat: pauluss w Marca 19, 2013, 13:12:40 pm W Polsce natomiast spiewa sie prawie zawsze (sa wyjatki), nawet na mszy dla dwoch babek i to tak, zeby sie wyrobic w 20 minutach, o tempie tego spiewu i artykulacji nie wspomne - i chyba tez nie o to chodzi.Ksiadz to ze Śląska?
Cytat: Jarod w Marca 19, 2013, 14:05:34 pmCytat: pauluss w Marca 19, 2013, 13:12:40 pm W Polsce natomiast spiewa sie prawie zawsze (sa wyjatki), nawet na mszy dla dwoch babek i to tak, zeby sie wyrobic w 20 minutach, o tempie tego spiewu i artykulacji nie wspomne - i chyba tez nie o to chodzi.Ksiadz to ze Śląska? Z pochodzenia 300 metrow od slaskiej granicy, ale z Malopolski, gdzie do 1992 r. byla archidiecezja krakowska.Chce Pan powiedziec, ze na Slasku ksieza spiewaja?
[/i]"Następnie papież wraz z [prawosławnymi] patriarchami Kościołów wschodnich zeszli do Grot Watykańskich, by modlić się przy grobie Świętego Piotra[/i]".Dlaczego nie z kardynałami? Czy stoją oni niżej w godności od patriarchów wschodnich? Czy to znak, że papież jest tylko jednym z patriarchów, równym im? Czy to taki gest primus inter pares, już nie tylko wobec kardynałów ale też schizmatyckich hierarchów.No dobra, ale czy za tym pójdzie hołd złożony przez nich papieżowi? Coś mówią o patriarsze Konstantynopola... Czy wyrzekną się błędów?
Cytat: pauluss w Marca 19, 2013, 14:24:37 pmCytat: Jarod w Marca 19, 2013, 14:05:34 pmCytat: pauluss w Marca 19, 2013, 13:12:40 pm W Polsce natomiast spiewa sie prawie zawsze (sa wyjatki), nawet na mszy dla dwoch babek i to tak, zeby sie wyrobic w 20 minutach, o tempie tego spiewu i artykulacji nie wspomne - i chyba tez nie o to chodzi.Ksiadz to ze Śląska? Z pochodzenia 300 metrow od slaskiej granicy, ale z Malopolski, gdzie do 1992 r. byla archidiecezja krakowska.Chce Pan powiedziec, ze na Slasku ksieza spiewaja?Na Śląsku się śpiewa, oczywiście mam na myśli parafie nieprowadzone przez zgromadzenia zakonne. Sam jestem z diecezji gliwickiej - szczerze przyznam, że nie pamiętam - na przykład - ile lat temu słyszałem recytowaną prefację. W żadnym kościele w diecezji nie słyszałem jeszcze recytowanej Chwały albo psalmu responsoryjnego. W moim parafialnym kościele nie zawsze śpiewa się wezwania modlitwy wiernych, natomiast rzadko śpiewa się wyznanie wiary (od święta), reszta jest śpiewana niezależnie od tego czy to dzień powszedni, czy niedziela, święto lub uroczystość.
I tak nam dopomóż święta Ekologio...