Dziwne, ale nie zauważyłem, by ktokolwiek napisał na naszym forum, że papież Franciszek będzie jutro odmawiał Kanon Rzymski, a diakon będzie śpiewał Ewangelię po grecku
Cytat: Kalistrat w Marca 18, 2013, 22:04:40 pmDziwne, ale nie zauważyłem, by ktokolwiek napisał na naszym forum, że papież Franciszek będzie jutro odmawiał Kanon Rzymski, a diakon będzie śpiewał Ewangelię po grecku A będzie?A asterysk?
Mój ojciec (kiedyś górnik strzałowy na miedzi) się śmiał, że najwięksi socjaliści co Kościoła nienawidzili, jak zjeżdżali pod ziemię to im "rura miękła" i "na wszelki wypadek" się po górniczemu "Szczęść Boże" witali
„Rozpoczęcie posługi Piotrowej przez biskupa Rzymu” -...- Nie jest to intronizacja -
O asterysku nic nie wiem Proszę zerknąć tutaj: http://www.vatican.va/news_services/liturgy/libretti/2013/20130319_inizio-ministero-petrino.pdf
"Pochwalony..." to polski zwyczaj, w innych krajach raczej nie spotykany.Ale tak czy siak, widać już, że papież będzie ograniczał do niezbędnego minimum wszystko, co może razić ateistów czy innowierców swoją katolickością. Może nas to oburzać tu na FK, ale powiedzmy sobie szczerze: jest to jedna z najbardziej wyrazistych cech kościoła posoborowego: przed wszystkim nie drażnić nikogo. Po angielsku nazywają to "superniceness". Niedługo zobaczymy, czy mam rację. Na mszy inauguracyjnej będzie delegacja amerykańska z wiceprezydentem Bidenem i feministką Nancy Pelosi. Obydwoje są wielkimi zwolennikami aborcji i promotorami homoseksualizmu, choć uważają się za katolików. Nawet niektorzy biskupi amerykańscy nawołują do odmowy udzielania im komunii. Zobaczymy, co zrobi papież.
"(...)Tego samego dnia papież przyjmie w Sali Klementyńskiej Pałacu Apostolskiego delegacje Kościołów i wspólnot chrześcijańskich oraz innych religii. Na Mszy na Placu św. Piotra mają być obecne 33 delegacje chrześcijańskie, w tym 14 ze Wschodu, 10 z Zachodu i 3 organizacji ekumenicznych. Wśród przybyłych będą: prawosławny patriarcha Konstantynopola Bartłomiej, ormiański katolikos Garegin II, metropolita Hilarion z prawosławnego Patriarchatu Moskiewskiego, sekretarz generalny Światowej Rady Kościołów pastor Olav Fykse Tveit i abp John Sentamu z Kościoła anglikańskiego. Spodziewanych jest także 16 przedstawicieli judaizmu (z Rzymu, Izraela, Światowego Kongresu Żydów i Ligi przeciw Zniesławieniu) oraz reprezentanci muzułmanów, buddystów, sikhów i dżinistów.http://ekai.pl/wydarzenia/watykan/x64834/franciszek-rozpocznie-pontyfikat/Cały Asyż przybędzie.
jednak nie wszyscy Kardynałowie składają Homagium, a wybrani.
Cytat: v-welt w Marca 19, 2013, 09:48:50 amjednak nie wszyscy Kardynałowie składają Homagium, a wybrani.Nie nazwałby tego hołdem, ale znakiem pokoju
Bardziej razace jest, ze w ogole nie spiewa w liturgii. Chyba gdzies jest problem- moze jest gluchy muzycznie? Zreszta, moze dlatego takiego wybrali. Kto inny by spiewy tamtejszego choru wytrzymal bez mysli o abdykacji?