Cytat: gnome w Marca 14, 2013, 20:42:56 pmSądzę, że to co dziś oglądaliśmy to bardziej Msza prałata była niż Msza papieska.Też tak przypuszczam. Wszystko to, co oglądaliśmy dotychczas wskazuje, że nowy papież ma bardzo wyraziste preferencje liturgiczne, i dał temu wyraz już w pierwszych momentach po ogłoszeniu wyniku konklawe, a potwierdził dzisiaj. Jet to w pełni zgodne z tym, co piszą ludzie z Buenos Aires (vide ostatni artykuł na RC).
Sądzę, że to co dziś oglądaliśmy to bardziej Msza prałata była niż Msza papieska.
Cytat: Regiomontanus w Marca 14, 2013, 20:57:42 pmCytat: gnome w Marca 14, 2013, 20:42:56 pmSądzę, że to co dziś oglądaliśmy to bardziej Msza prałata była niż Msza papieska.Też tak przypuszczam. Wszystko to, co oglądaliśmy dotychczas wskazuje, że nowy papież ma bardzo wyraziste preferencje liturgiczne, i dał temu wyraz już w pierwszych momentach po ogłoszeniu wyniku konklawe, a potwierdził dzisiaj. Jet to w pełni zgodne z tym, co piszą ludzie z Buenos Aires (vide ostatni artykuł na RC).A ja sądże wręcz przeciwnie. Myślę, że Ojciec Swięty nie ma sprcyzowanych preferencyj liturgicznych, ergo da wolna ręke ceremoniarzowi, ergo nie bedzie większych zmian. Myślę, że po Wielkanocy przekonamy sie, kto z nas miał rację
Podobno ma tylko jedno sprawne płuco.
W takim razie ks. Zuhlsdorf wpisał dziś przestarzały news a ja za nim tu.
http://www.pch24.pl/pierwsza-homilia-ojca-swietego-franciszka,13306,i.html
Dzień mija, a w internecie trudno znaleźć wierny włoski tekst homilii, nie mówiąc już o pełnym polskim tłumaczeniu.
Dziwi mnie to czarnowidztwo niektórych z Państwa. (...)