Choć we wielu krajach już właściwie nie ma czegoś takiego jak msza śpiewana.
Cytat: Paweł w Marca 14, 2013, 19:40:20 pmChoć we wielu krajach już właściwie nie ma czegoś takiego jak msza śpiewana. Prawda, np. po tej stronie oceanu to się słyszy śpiewającego księdza tylko jak jakiś rekolekcjonista z Polski przyjedzie.
podczas Komunii jakieś śpiewy nie gregoriańskie (czy to jest antyfona komunijna?)
Cytat: michal260189 w Marca 14, 2013, 18:23:24 pmKomunia na klęcząco. Ale i do ręki, jeśli kto wyciągnął.
Komunia na klęcząco.
Panie Bartku, za Benedykta od 2011 roku bodajże ZAWSZE na Wejscie i Komunie była gregoriańska antyfona z Mszału/Graduału, a na Offertorium śpiew polifoniczny stosownej antyfony. "Kto nie modli się do Boga, modli się do diabła" - podoba mi się co mówił Papież.
Ojciec święty w ogóle mówił tak, jakby brak mu było oddechu. Więc może nie wolno mu śpiewać. Choć we wielu krajach już właściwie nie ma czegoś takiego jak msza śpiewana. Wczoraj moje ogólne wrażenie było takie, jakby papież Franciszek był przerażony. Dostrzegłem strach w oczach. Ale teraz przede wszystkim powinniśmy otoczyć go swoją modlitwą i z nadzieją patrzeć w przyszłość.
Panie Bartku, za Benedykta od 2011 roku bodajże ZAWSZE na Wejscie i Komunie była gregoriańska antyfona z Mszału/Graduału, a na Offertorium śpiew polifoniczny stosownej antyfony.
Sądzę, że to co dziś oglądaliśmy to bardziej Msza prałata była niż Msza papieska.
Czterdzieści osiem godzin po Summorum Pontificum w 2007 r. kard. Bergoglio zorganizował Mszę świętą w tradycyjnym rycie rzymskim.http://wdtprs.com/blog/2013/03/card-bergoglio-in-2007-after-summorum-pontificum/