Pani Mamo, skąd ten herb Pani wzięła??edit: OK.Może po prostu zmieniono je po wyborze na Stolice Piotrową?? Nie wiemy jak wyglądały tydzień temu.
Cytat: Krzysztof Kałębasiak w Marca 17, 2013, 14:45:41 pmJa pozwole sobie tak szczerze, po katolicku, po papiesku:- DZIEŃ DOBRY!!"I SMACZNEGO OBIADU!" jak w Niedzielę przystało
Ja pozwole sobie tak szczerze, po katolicku, po papiesku:- DZIEŃ DOBRY!!
Cytat: Simeonus w Marca 17, 2013, 14:54:15 pmCytat: Krzysztof Kałębasiak w Marca 17, 2013, 14:45:41 pmJa pozwole sobie tak szczerze, po katolicku, po papiesku:- DZIEŃ DOBRY!!"I SMACZNEGO OBIADU!" jak w Niedzielę przystało A dokładnie: "... życzę wszystkim dobrej niedzieli (...) i smacznego obiadu" (powiedział Padre Francesco po modlitwie "Anioł Pański")Kiedyś w codziennych spotkaniach ludzie pozdrawiali się "Szczęść Boże", a wychodzących z domu żegnano słowami "idź z Bogiem".A teraz papież Franciszek zszedł do ludu ... jakiego ludu?O tempora! O more!
widać pewne podobieństwo do obecnego papieża, który odrzuca gotowe, napisane teksty i mówi zawsze "z głowy". Widać, że papież mocno stawia na duszpasterstwo, tak jak właśnie św. Pius X.
Bardziej latynoski będzie NOM. No cóż, dobrze że w większych ośrodkach w Polsce FSSPX ma swoje kaplice. A tak na marginesie to zdecydowana większość mojej rodziny i znajomych jest zafascynowa Franciszkiem i ma nadzieje, że pogoni on trochę polskich księży i biskupów z wypasionych pałaców i plebanii. Oczywiście ja jestem realistą i uważam, że tak się nie stanie. Ale może przydałby się jakiś zimny prysznic na polskich duchownych.
Cytat: ryszard1966 w Dzisiaj o 13:53:52 Bardziej latynoski będzie NOM. No cóż, dobrze że w większych ośrodkach w Polsce FSSPX ma swoje kaplice. A tak na marginesie to zdecydowana większość mojej rodziny i znajomych jest zafascynowa Franciszkiem i ma nadzieje, że pogoni on trochę polskich księży i biskupów z wypasionych pałaców i plebanii. Oczywiście ja jestem realistą i uważam, że tak się nie stanie. Ale może przydałby się jakiś zimny prysznic na polskich duchownych.xPaulussZimnym prysznicem beda statystyki najpozniej za 10 lat i zmniejszajace sie skladki i intencje mszalne. Moze nawet bardziej druga czesc tego zdania . Najlepsze jest jednakze to, ze polskie duchowienstwo bedzie autentycznie zaskoczone, bo "przeciez wszystko robilismy jak trzeba" - i nie bedzie w tym zdaniu ani odrobiny klamstwa, bo oni tak naprawde uwazaja. Nawet przyslowiowe zlote klamki na plebaniach, wypasione auta i "pielgrzymki" do Ameryki Poludniowej (ktore teraz beda mialy nowy, glebszy sens ) sa dla nich sa oczywistoscia, ktora sie laczy z duszpasterstwem i z kaplanskim stylem bycia. Podobnie jak problemem nie jest beznadziejna liturgia, zero jakiegokolwiek nauczania czy arogancja w podejsciu do ludzi - to tez jest czescia kaplanstwa.