Oczywiście nie będzie żadnej ekskomuniki dla PX jako całości, co najwyżej dla pojedynczych kapłanów jeśli wykroją jakieś ekscesy.
Kuria zaskoczona,
Dziwi mnie to czarnowidztwo niektórych z Państwa.
Dziwi mnie to czarnowidztwo niektórych z Państwa. Ja ufam Bogu, Ojcu Swiętemu i kardynałom. Oczywiście na znaczący rozwój naszej sprawy nie ma co liczyć, ale i wielkiego regresu byc nie powinno. Będzie zapewne jak za Jana Pawła II - powolny wzrost ruchu tradycyjnego przy obojętności Stolicy Swiętej. Oczywiście nie będzie żadnej ekskomuniki dla PX jako całości, co najwyżej dla pojedynczych kapłanów jeśli wykroją jakieś ekscesy.
CytujOczywiście nie będzie żadnej ekskomuniki dla PX jako całości, co najwyżej dla pojedynczych kapłanów jeśli wykroją jakieś ekscesy.Moim zdaniem będzie. Powód: 1 - odrzucenie preambuły i "wyciągniętej ręki". Była o niej mowa pod koniec Benedykta XVI. PX brali te groźby na serio. 2 - unikniecie przepływu wiernych do Bractwa po "dokreceniu sruby" Indultowi oraz instytutom ED.
I który z tych "powodów" daje według KPK podstawy do ekskomuniki?
Poza tem, dlaczego uważa Pan za pewnik jakieś drastyczne "przykręcenie śruby" indultowi i instytutom?
Na pewno będą pewne problemy, bo Franciszek to nie Benedykt i nie będzie juz takiego oparcia w papieżu, ale nie ma racjonalnych powodów, dla których Rzym miałby wystąpić do jakiejś rozprawy z ruchem tradycyjnym. Będzie dobrze
A propos dzisiejszej mszy z kardynalami: czy nie bylo dotychczas zwyczajem, ze papiez pierwsza swoja mowe na mszy po wyborze wyglaszal po lacinie?
Zresztą festiwal obłudy zaraz się zacznie: "To nawet dobry znak, spojrzymy na siebie z innej strony... ożywcza zmiana perspektywy... itp." już to czytałem, a to dopiero początek . Już mnie mdli na samą myśl o tym co przeczytam.
A to z kolei z pozdrowieniami dla wszystkich brawarystów
CytujDzień mija, a w internecie trudno znaleźć wierny włoski tekst homilii, nie mówiąc już o pełnym polskim tłumaczeniu.http://blog.messainlatino.it/2013/03/lomelia-di-papa-francesco-camminare.html
Dzień mija, a w internecie trudno znaleźć wierny włoski tekst homilii, nie mówiąc już o pełnym polskim tłumaczeniu.
Coś takiego byłoby niegrzeczne, Papież nie wygląda na osobę, która by użyła takich słów. Zresztą - skąd Oni mogą to wiedzieć? Mieli podsłuch? A może Marini im powiedział. Jednak - Marini wyglądał na smutnego.