Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Grudnia 06, 2024, 09:40:57 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232679 wiadomości w 6640 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Poczekalnia  |  Wątek: Sedewakantyści - Warszawa
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 Drukuj
Autor Wątek: Sedewakantyści - Warszawa  (Przeczytany 28077 razy)
katoL90
*NOWICJUSZ*
adept
*

In hoc signo vinces!

« Odpowiedz #75 dnia: Listopada 01, 2013, 01:03:59 am »

Mówię jak jest :) Choćby całe forum zgodnie stwierdziło, że ten i ten to antypapieże, nie będzie miało to mocy sprawczej. Nie wiem kto może uznać papieża antypapieżem - chyba synod biskupów. Czytałem trochę o herezji sedewakantyzmu na stronie Piusaków, więc jestem tak daleki od sede jak to możliwe. Tak w ogóle, to będą niezłe jaja jak papież ogłosi Jana XXIII świętym, a za 100 lat zostanie on uznany za antypapieża. Chyba w historii kościoła czegoś takiego nie było. Czy można wymazać kogoś z pocztu świętych?
A z Jego ust wychodzi ostry miecz,
by nim uderzyć narody:
On paść je będzie rózgą żelazną
i On wyciska tłocznię wina zapalczywego gniewu Wszechmogącego Boga.
Ap 19, 15
mestwin
uczestnik

« Odpowiedz #76 dnia: Listopada 01, 2013, 08:03:01 am »

Czy można wymazać kogoś z pocztu świętych?

Nie można. Można unieważnić beatyfikację.
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #77 dnia: Listopada 01, 2013, 08:09:23 am »

@Katol90

Podoba mi się Pańska żarliwość, ale jeszcze sporo lektur i "trawienia" ich przed Panem. Ma Pan też sporą zdolność do formułowania błędów teologicznych. Choćby tę powyższą wypowiedź na 2,5 linijki, ktorej sprostowanie wymagałoby przynajmniej 25 linijek tekstu ;)

Proszę trzymać się też z daleka od towarzystwa posługującego się tym wizerunkiem Chrystusa, który ma Pan w avatarze. To nie jest katolickie!
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Anna M
aktywista

« Odpowiedz #78 dnia: Listopada 01, 2013, 09:45:12 am »

Proszę trzymać się też z daleka od towarzystwa posługującego się tym wizerunkiem Chrystusa, który ma Pan w avatarze. To nie jest katolickie!

O to to to! Pan katol 90 musi jeszcze o tym doczytać, choćby tu na tym forum tak bardzo "wałkowany" temat.
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #79 dnia: Listopada 01, 2013, 12:25:26 pm »

Mozna przestac praktykowac kult danego swietego, albo wrecz go zakazac.
Dio ci guardi dalla tentazione dei pasticci ibridi
Kalistrat
aktywista

« Odpowiedz #80 dnia: Listopada 01, 2013, 12:50:53 pm »

Mówię jak jest :) Choćby całe forum zgodnie stwierdziło, że ten i ten to antypapieże, nie będzie miało to mocy sprawczej. Nie wiem kto może uznać papieża antypapieżem - chyba synod biskupów. Czytałem trochę o herezji sedewakantyzmu na stronie Piusaków, więc jestem tak daleki od sede jak to możliwe. Tak w ogóle, to będą niezłe jaja jak papież ogłosi Jana XXIII świętym, a za 100 lat zostanie on uznany za antypapieża. Chyba w historii kościoła czegoś takiego nie było. Czy można wymazać kogoś z pocztu świętych?
Tylko papież może orzec, że osoba uważana wcześniej za papieża była tak naprawdę antypapieżem. Synod biskupów, czy tam sobór tutaj nie wystarczy. Poza tym czemu ktoś miałby "wymazywać" Jana XXIII? Przecież św. Hipolit był także antypapieżem (wiem, że to inna sprawa). Generalnie nie ma co się sedekami interesować: z logiką są na bakier i nie potrafią podać żadnego sensowne argumentu na poparcie swojej tezy o tym, że Stolica Piotrowa jest aktualnie nieobsadzona.
katoL90
*NOWICJUSZ*
adept
*

In hoc signo vinces!

« Odpowiedz #81 dnia: Listopada 01, 2013, 23:17:13 pm »

@Katol90
Wybaczy pan, ale sam będę rozstrzygał, na podstawie dokumentów i dogmatów kościoła, własnego rozumu i natchnienia Ducha Świętego, co jest katolickie, a co nie. Jak rozmawiam z księżmi o tradycji i o przedsoborowym podejściu do np. heretyków protestanckich, to też mówią mi, że nie jest to katolickie. Swąd szatana wtargnął do kościoła świętego, nie sądzę natomiast, że istnieje jedna uniwersalna droga do wyjścia z kryzysu. Katolicy są atakowani przez wrogów zewnętrznych i wewnętrznych, przed tymi drugimi też trzeba się bronić. Jeśli chodzi o intronizację Jezusa na króla Polski, to nie znalazłem oddzielnego wątku na ten temat. Zapewne gdy, minie mi okres próby, napiszę o tym, gdyż uważam, że jest to, prócz sprawowania godnej mszy świętej najważniejsze pole bitwy- dla nas Polaków. Póki co, zapraszam wszystkich do krucjaty różańcowej za ojczyznę krucjatarozancowazaojczyzne.pl Na rozgrzewkę przed marszem niepodległości godz 11 pod kościołem św. Aleksandra - potem Marsz pod sejm i tam różaniec.
by nim uderzyć narody:
Ap 19, 15
Krusejder
aktywista

mój blog
« Odpowiedz #82 dnia: Listopada 01, 2013, 23:22:11 pm »

Proponuję nie wypuszczać z poczekalni naszego nowego znajomego.
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
katoL90
*NOWICJUSZ*
adept
*

In hoc signo vinces!

« Odpowiedz #83 dnia: Listopada 01, 2013, 23:40:47 pm »

Proponuję nie wypuszczać z poczekalni naszego nowego znajomego.
Widzę, że jest pan równie otwarty na prawdę, co niektórzy moderniści. Na szczęście to nie pan będzie o tym decydował, kto ma prawo pisać na tym forum, a kto nie. Polecam przeczytać encyklikę papieża Piusa XI Quas primas http://gazetawarszawska.com/2012/09/02/pius-xi-quas-primas/ jako, że niedawno było święto Chrystusa króla w starym kalendarzu liturgicznym.
 Z Panem Bogiem
by nim uderzyć narody:
Ap 19, 15
Anna M
aktywista

« Odpowiedz #84 dnia: Listopada 01, 2013, 23:50:34 pm »

@ katol 90

Proszę poczytać tu:

http://krzyz.nazwa.pl/forum/index.php/topic,7136.msg174021.html#msg174021

... to jest ostatnia strona wątku, trzeba się cofnąć chociaż do 4 str.
katoL90
*NOWICJUSZ*
adept
*

In hoc signo vinces!

« Odpowiedz #85 dnia: Listopada 02, 2013, 00:07:36 am »

@Mama Dziękuje za podanie wątku, jakoś przeoczyłem go szukając. Trzeba pamiętać, że nie tylko X. Kiersztyn był za intronizacją i X. Natanek, ale także X. Małkowski i X. prof. Bartnik. Tak w ogóle intronizacji biskupi mainstremowi (tacy jak św. pam. Życiński) bardziej zwalczają, niż tradycję. Jeżeli coś z całą swoją mocą zwalczał biskup Życiński, to jest to dość dobra przesłanka, że jest to dobre. No nic, ale w tym wątku o tym nie będę pisał. Tak w ogóle, to próbowałem zainteresować niektórych sedewakantystów sprawą intronizacji, ale nie byli zainteresowani.
by nim uderzyć narody:
Ap 19, 15
Krusejder
aktywista

mój blog
« Odpowiedz #86 dnia: Listopada 02, 2013, 00:22:11 am »

Bo sedewakantyści są zazwyczaj dobrze zorientowanymi i świadomymi katolikami.
Kefasz
aktywista

Amen tako Bóg daj, byśmy wszyscy poszli w Raj.

ministrantura śpiewniki tradycja->
« Odpowiedz #87 dnia: Listopada 02, 2013, 05:06:36 am »

Jeśli uzna się zasadność poczynań kleru w drugiej połowie wieku XX to owszem, wyrzucano świętych na całe pęczki.
Stare jest lepsze Ł5,39
liczne stare książki->http://chomikuj.pl/Pjetja
Z forum amerykańskich tradycjonalistów:
Oto zwyczajowe napomnienie: unikaj żarliwości; krytykuj zasady, nie ludzi.
Bądź rozróżniający, lecz nie czepialski. Bądź pouczający lecz nie zgryźliwy. Bądź zasadniczy, zamiast natarczywy.
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #88 dnia: Listopada 02, 2013, 10:22:52 am »

sam będę rozstrzygał, na podstawie dokumentów i dogmatów kościoła, własnego rozumu i natchnienia Ducha Świętego, co jest katolickie, a co nie.

Kwintesencja liberalizmu z Duchem Swietym w roli listka figowego.
Dio ci guardi dalla tentazione dei pasticci ibridi
katoL90
*NOWICJUSZ*
adept
*

In hoc signo vinces!

« Odpowiedz #89 dnia: Listopada 02, 2013, 13:57:08 pm »

Kwintesencja liberalizmu z Duchem Swietym w roli listka figowego.
Rozumiem, że wszystkich tradycjonalistów nazywasz liberałami w takim razie.
by nim uderzyć narody:
Ap 19, 15
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Poczekalnia  |  Wątek: Sedewakantyści - Warszawa « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!