wypowiedź samego abp Lefebvre, który mówił:„Gdybym konsekrował biskupa bez nieodzownego uprawnienia od papieża, byłbym schizmatykiem. Otóż, póki uznaję, że Jan Paweł II jest papieżem, nie mogę z nim zerwać… Jeśli Bóg chce, by Bractwo nadal trwało, sprawi, że biskupi konsekrują moich księży… Zatem bądźmy ufni” (abp Lefebvre w przeoracie w Nantes, 11 kwietnia, 1987 roku; cf. Monde et Vie z 15 maja, 1987).
Cytat: Anna M w Grudnia 31, 2021, 13:52:02 pmwypowiedź samego abp Lefebvre, który mówił:„Gdybym konsekrował biskupa bez nieodzownego uprawnienia od papieża, byłbym schizmatykiem. Otóż, póki uznaję, że Jan Paweł II jest papieżem, nie mogę z nim zerwać… Jeśli Bóg chce, by Bractwo nadal trwało, sprawi, że biskupi konsekrują moich księży… Zatem bądźmy ufni” (abp Lefebvre w przeoracie w Nantes, 11 kwietnia, 1987 roku; cf. Monde et Vie z 15 maja, 1987).To dotyczy sytuacji zwyczajnej, a nie stanu wyższej konieczności:
Odniosłem się do wątku, który Pani zapoczątkowała w tym komentarzu:http://krzyz.nazwa.pl/forum/index.php/topic,10530.msg237867.html#msg237867Gdy się czyta ten komentarz to nie widać tam związku z tematem "Dominikanin o. Stanisław Nowak odszedł z Kościoła".
Ostatnio coś dużo tych dominikanów odchodzi.
Nie więcej niż w poprzednich latach. Ale kierunek się zmienił - teraz to do zgromadzeń tradycyjnych albo na prawosławie. Efekt Franciszka?
Cytat: Bartek w Stycznia 14, 2022, 14:33:39 pmNie więcej niż w poprzednich latach. Ale kierunek się zmienił - teraz to do zgromadzeń tradycyjnych albo na prawosławie. Efekt Franciszka? A kto odszedł do prawosławnych?