(filmik) http://www.youtube.com/watch?v=1qzVptWYRtM
Cytat: Mama w Listopada 12, 2013, 23:06:41 pmA ja bym to raczej wiązała z tłumaczeniem. Tak można przetłumaczyć, tylko philo communiste znaczy polityk filosofio-comunistyczny, czyli coś z filozofią związane - tak mi tłumaczyła pewna osoba z Francji.Czyliże coś w rodzaju "homo sovieticus". (Skażony) sposób myśleniem, a nie komunista, filokomunista, sympatykkomunista itp.
A ja bym to raczej wiązała z tłumaczeniem. Tak można przetłumaczyć, tylko philo communiste znaczy polityk filosofio-comunistyczny, czyli coś z filozofią związane - tak mi tłumaczyła pewna osoba z Francji.
Zdaniem wielu komentatorów, Jana Pawła II uważa się za pogromcę komunizmu,, a tymczasem "błędy Rosji rozszerzyły się na cały świat".
Najpierw co to są błędy Rosji?Do nich zalicza się specyficzny tok rozumowania. "Homo sovieticus" jak to "pewien" ksiądz powiedział.Błędem Rosji jest przekonanie o a-teizmie państwa. Państwo nie ma nic do powiedzenie w sprawach religii.Stąd błędem Rosji w rzeczywistości kościelnej jest wolność religijna. Czy JP2 był wolny od tego błędu? Bluźnierstwa asyskie wykluczają taką możliwość.
Cytat: Mama w Listopada 13, 2013, 07:48:16 amZdaniem wielu komentatorów, Jana Pawła II uważa się za pogromcę komunizmu,, a tymczasem "błędy Rosji rozszerzyły się na cały świat".Poza samą Rosję chyba...? Bo w Rosji jak na razie idzie wektor w zupełnie inną stronę , że możemy pozazdrościć...
Pan zupełnie myli jak widzę pojęcie Rosji z "Antyrosją"...to w Polsce raczej typowe dosyć ostatnio. To co było "ateizmem państwowym" nie ma nic wspólnego z Rosją...
(...) Franciszek zapowiedział kanonizację Jana Pawła II, konserwatywnego papieża, który wzmocnił znaczenie takich grup, jak Opus Dei czy Legion Chrystusa.Nie mogę uwierzyć, że właśnie ten papież ma zostać ogłoszony świętym. To najbardziej kontrowersyjny zwierzchnik Kościoła w XX wieku. Był czcicielem Maryi, a jednocześnie odmawiał kobietom kościelnych urzędów. Występował przeciwko ludzkiej biedzie i zabraniał stosowania środków antykoncepcyjnych. W ostatnim tomie mojej autobiografii opisałem szczegółowo jedenaście takich potężnych sprzeczności. Jan Paweł II stale co innego mówił, a co innego robił. Na przykład ojca Marciala Maciela, założyciela ruchu Opus Dei i najgorszego pedofila, traktował jak swego przyjaciela i chronił go przed wszelką krytyką.http://wiadomosci.onet.pl/religia/nie-jestem-przywiazany-do-tego-zycia/nyz30
SPIEGEL: Franziskus hat die Heiligsprechung von Johannes Paul II. angekündigt, einem restaurativen Papst, der Gruppen wie Opus Dei und die Legionäre Christi stark gemacht hat.Küng: Ich kann nicht verstehen, dass dieser Papst heiliggesprochen werden soll. Er ist der widersprüchlichste Papst des 20. Jahrhunderts. Er war ein Marienverehrer - und verweigerte Frauen Ämter in der Kirche. Er predigte gegen Massenarmut - und verbietet Empfängnisverhütung. Im letzten Band meiner Autobiografie habe ich elf solche massiven Widersprüche ausführlich behandelt. Er hat ständig anders geredet als gehandelt. Er hat zum Beispiel auch Pater Marcial Maciel, einen der schlimmsten Knabenschänder und Gründer der Legionäre Christi, als seinen persönlichen Freund betrachtet und ihn gegen alle Kritik in Schutz genommen.http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-123679036.html
Co do wspólnej kanonizacji papieży JPII i Jana XXIII to w przypadku tego drugiego nie odnotowano żadnego cudu. A ja myślałem, że cud jest konieczny(...)
Jak zegar będzie wskazywał 0000000000000 to będzie szał