"Słucham" tej debaty i jedno jest jasne: fsspx to diabeł. Lepiej M. Środę zaprosić na rekolekcje do Wrocławia niż kapłana z Bractwa.
Panie Krzysztofie - ale ja jestem zainteresowany kaplicą we Wrocławiu, przecież mieszkam tu, działam tu i dla mnie owa kaplica jest ważnym problemem.
To temat tylko dla osób popierających?
Jeżeli PX chce założyć kaplicę to chyba naturalnym jest, że może też chce wiedzieć, czy jest to ogólnie pozytywnie oceniane poprzez środowisko tradycyjne we Wrocławiu czy też są głosy negatywne.
Bez takiego wywiadu zakładanie kaplicy "w ciemno" wydaje mi się dziwne.
Choroba wielu środowisk postindultowych - my tu sobie jedną Mszę Św. w 700-tysięcznym mieście załatwimy, a reszta wara, bo inaczej jesteście rozbijakami. I to jest stan, który tym środowiskom wystarczy. Skrajny ekskluzywizm części osób z tego srodowiska jest przerażający.
Cytat: Krzysztof Cz. w Maja 18, 2009, 12:36:36 pmChoroba wielu środowisk postindultowych - my tu sobie jedną Mszę Św. w 700-tysięcznym mieście załatwimy, a reszta wara, bo inaczej jesteście rozbijakami. I to jest stan, który tym środowiskom wystarczy. Skrajny ekskluzywizm części osób z tego srodowiska jest przerażający.Bzdury. Jak do tej pory Wrocław tych miejsc z Mszami ma więcej i co ważne - utrzymuje się stara Msza juz 10 lat i problemów nie ma. A jak na razie to nie widać tendencji regresywnych, ale raczej rozwojowe. I to bez PX we Wrocławiu. Co do rozbijania - biorąc pod uwagę, że grupą bazową/organizacyjną nowej kaplicy będą osoby z Piasku, Sępolna - to jak to nazwać inaczej, niż rozbijaniem?
Cytuj"Słucham" tej debaty i jedno jest jasne: fsspx to diabeł. Lepiej M. Środę zaprosić na rekolekcje do Wrocławia niż kapłana z Bractwa.Nie porównuję Ks - y do M Środy ! Piszę tylko, że prędzej gościnnie zostanie do Wrocławia zaproszona Środa niż kapłan fsspx.
Cytat: Caesar w Maja 18, 2009, 12:53:16 pmCytat: Krzysztof Cz. w Maja 18, 2009, 12:36:36 pmChoroba wielu środowisk postindultowych - my tu sobie jedną Mszę Św. w 700-tysięcznym mieście załatwimy, a reszta wara, bo inaczej jesteście rozbijakami. I to jest stan, który tym środowiskom wystarczy. Skrajny ekskluzywizm części osób z tego srodowiska jest przerażający.Bzdury. Jak do tej pory Wrocław tych miejsc z Mszami ma więcej i co ważne - utrzymuje się stara Msza juz 10 lat i problemów nie ma. A jak na razie to nie widać tendencji regresywnych, ale raczej rozwojowe. I to bez PX we Wrocławiu. Co do rozbijania - biorąc pod uwagę, że grupą bazową/organizacyjną nowej kaplicy będą osoby z Piasku, Sępolna - to jak to nazwać inaczej, niż rozbijaniem? Udowodnił Szanowny Pan właśnie tezę, z którą się nie zgadza - im mniej Mszy Św. KRR tym lepiej - skrajny ekskluzywizm.
Czy my ja będziemy zapraszać lub ksiądz prałat lub abp? jeśli tak to proszę się frustrować, jeśli nie, nie wróżyć z fusów, bo0 takie zaproszenie wystosowane z Piasku nigdy na pewno nie będzie, równie dobrze można by twierdzić, ze istnieje zagrożenie przejścia prałata na luteranizm stąd potrzeba wyrazistości...
Rzym.-Kat. Parafia p.w.Najświętszej Marii Panny na PiaskuWrocławul. Katedralna 1250-328 Wrocławtel: 071/322-42-32Godziny Mszy Św.niedziele:7.30, 9.00, 10.30, 12.30, 18.00 (w nadzwyczajnej formie rytu rzymskiego wg Mszału Jana XXIII)dni powszednie:7.00, 18.30 Proboszcz: Ks. mgr Stanisław PAWLACZEK Kap. hon. Ojca św. - ust. 1984
Czy jest Pan pewien tych zarzutów o ostracyzmie? jesli nie to prosze samemu nie rzycać kamienim czy jajem- bo to oskarżenie bez podstaw... Proba porównania księży z Paisku do M. srody to jest zwyczajne chamstwo bo z kontakty mozna tki wnioske wysnuć- albo Środa albo FSSPx... I prosze się ad rem odnosić do tego co pisze a nie pisac o zgniłych jaja ostracyzmu.
Raczej od urodzenia nie jest Pan lefebrystą.
To po co w takim miejscu placówka FSSPX?
Wyżej mówi Pan, że to zabawa. to dlaczego podnosi Pan argument o reputacji odnośnie Pana AO. Przecież to nie jest poważne.Na forum każdy może sobie dowoli wyrażać swoje opinie. Więc Pan AO z tego korzysta. Przecież nie zamknął tego wątku, mimo, że posiada taka władze.
Ja Pana zaprosiłem do tego by działać- nie nazwałem tez - śledząc ten watek nikogo schizmatykiem czy świętokradcą- zatem to samemu proszę się uspokoić i nie, jak Pan to mówi, "i nie przypisywać intencji wogóle nie wyrażonych."...Ja wspolna inicjatywę z Panem wyobrażam sobie tylko i wyłącznie w kontekście Piasku, tak jak pisałem- brakuje katechez- prosic o nie, brakuje formacji prosić o nią, brakuej spowiedzi prosić pytac i tyle- zakładanie rąk i zasłanianie sie skromnościa to naprawde w kontekscie naszej dyskusji tutaj kiepski argument. Czy próbował Pan pytac? Czy próbował Pan działać? chyba nie...
Ps i proszę naprawdę skończyć z tym ostracyzmem- "reputacja" to pomysł kol. TT więc proszę nie "oskarżać" mnie o to jeśli nie zna Pan sprawy, nie byłem ani pomysłodawca ani autorem tego, jak to Pan nazwał" procederu.
Bo my tu rozmawiamy o Wrocławiu i sensie (albo raczej bezsensie) tworzenia tu ponownie kaplicy FSSPX: w mieście gdzie niedługo będą zapewne trzy miejsca odprawiania KRR, gdzie mamy księdza z IBP, gdzie mamy o. Nikodema itp. Od diecezjalnych, przez zakonników, po bractwo tradycyjne - za mało? Niech zatem Pan pomyśli, szczególnie zanim cokolwiek w tym temacie napisze.