Czy oprócz mętnie pojętej wyrazistości, która ma być głoszona w garażu pewnie. Kaplica FSSPX tylko pozwoli nam działać lepiej i bardziej skutecznie:) poza tym szykują sie 2 niespodzianki, które ogłosimy w czasie odpowiednim, które chyba zupełnie sprawią, że kaplica FSSPX po raz 3 zakończy- o ile rozpocznie, w co wątpię- swoją działalność- 4 X mamy na Piasku Arcybiskupa na mszy...
Cytat: Antiquus_ordo w Maja 15, 2009, 12:50:45 pmCzy oprócz mętnie pojętej wyrazistości, która ma być głoszona w garażu pewnie. Kaplica FSSPX tylko pozwoli nam działać lepiej i bardziej skutecznie:) poza tym szykują sie 2 niespodzianki, które ogłosimy w czasie odpowiednim, które chyba zupełnie sprawią, że kaplica FSSPX po raz 3 zakończy- o ile rozpocznie, w co wątpię- swoją działalność- 4 X mamy na Piasku Arcybiskupa na mszy...No prosze. Krotka wzmianka o B.K.PX i juz sie dzieje.Gdyby jeszcze wszystko to dzialo sie nie przeciwko Bractwu, a dla dobra wiernych, od samego poczatku...
Ponieważ Pan Tato chciał, aby to był watek bezdyskusyjny, zatem można mi odpowiedzieć prywatnie (ale Panowie pozwolą, że odpowiadać juz nie będę, bo to przerodzi sie w kolejny wątek o FSSPX )
Cytat: Kalistrat w Maja 16, 2009, 09:32:20 am Sam Tato, może z grupką oszołomów, dla których fsspx jest och i ach...Nie nazywajmy tak ludzi którzy bądź co bądź też wolą Mszę w formie nadzwyczajnej oszołomami...To że Piusowcy są ja otworzyć właśnie we Wrocławiu gdzie z Mszą problemów nie ma jest właśnie bardzo dziwne i świadczy tylko o jednym... Na pewno celem nie jest zapewnienie wiernym dostępu do takowej formy liturgii.
Sam Tato, może z grupką oszołomów, dla których fsspx jest och i ach...
A tak naprawdę, to nie widzę powodów do tak ostrej wymiany zdań.
Cytat: o. Nikodem OCD w Maja 16, 2009, 09:55:18 amA tak naprawdę, to nie widzę powodów do tak ostrej wymiany zdań. Dziękuję Ojcze, mam nadzieję, ze Ojciec przynajmniej mnei nie uważa za "schizmatyka" i "świętokradcę"...bo tu już po prostu niektórym Panom "odbija"...
. Akurat nikt niestety poza nim nie prowadzi obecnie tej katolickiej formacji w tak wyrzisty i spójny sposób. Tu nie chodzi o samą celebrację liturgii tylko o sprawy doktryny wiary o całą katolicką naukę o wszystkie sakramenty o wykłądy i rekoleckcje i ich dostępność dla tej części Polski.
Jedyną wątpliwą rzeczą jest właśnie to by sobie nawzajem nie podkładać nóg i razem dążyć do poprawy. Czasem mam wątpliwości czy piusowcy szczególnie w Polsce do tego dążą czy raczej wolą umacniać podziały na my dobrzy, Ci z indultów czy SP to gorsi. Jeśli temu ma służyć ta wyrazistrza formacja to niedobrze.
Nie uważam Pana za schizmatyka ani świętokradcę. Czasy są ciężkie. Potrzeba nam szczególnej wyrozumiałości do siebie, nawet jak siebie nawzajem nie rozumiemy. Im bardziej będziemy siebie kąsać tym bardziej będzie zły się cieszyć.Apeluje do wszystkich o rozwagę i ostudzenie emocji!
Dobry argument. Nie powiedziałabym że nikt, ale rzeczywiście lepiej jak kapłan cały czas żyje i myśli w jeden sposób i taką naukę głosi (FSSPX może być bardziej niezależne niż ks diecezjalny) niż jak raz odprawia Mszę dla tradycjonalistów, raz dla oazy (choć i to ma swoje plusy).Jedyną wątpliwą rzeczą jest właśnie to by sobie nawzajem nie podkładać nóg i razem dążyć do poprawy. Czasem mam wątpliwości czy piusowcy szczególnie w Polsce do tego dążą czy raczej wolą umacniać podziały na my dobrzy, Ci z indultów czy SP to gorsi. Jeśli temu ma służyć ta wyrazistrza formacja to niedobrze.Jeżeli to dobre dzieło ku chwale Boga to Bóg będzie błogosławił a jeśli zamiary są niecne to nie pomoże.
Nei bawi mnie także kiedy w Niedzielę Palmową Ksiądz Prałat na Mszy Wszechczasów przy okazji zaprasza na "celebracje w NOM" ( choć nie neguję jego prawa do tego, rozumiem takze to że jest kapłanem birytualnym ).