... to były inne czasy. Inne otoczenie społeczne, polityczne. Minęła cała epoka - J-P II. I świat już nie będzie taki sam. Wtedy nawet Breżniew był piękny i młody.
A u mnie na lekcjach są w 70% bzdety, znaczy ładne filmy jak jakiś sf o św. Gabrielu, który z giwerą biega i strzela do Lucyfera. Na takich lekcjach człowiek nie pozna nawet podstaw wiary.
Dlaczego teraz tak już nie może być?
Cytat: Bobek1995 w Listopada 03, 2012, 15:37:51 pmA u mnie na lekcjach są w 70% bzdety, znaczy ładne filmy jak jakiś sf o św. Gabrielu, który z giwerą biega i strzela do Lucyfera. Na takich lekcjach człowiek nie pozna nawet podstaw wiary.To jakis tradi film, skoro walczy ze złem, a nie dialoguje. Proszę podac tytuł, poszukałbym sobie i z checią obejrzał
@ Artur Rumpel:zapewne chodzi o którąś z części tego wiekopomnego dzieła z Christopherem Walkenem w roli Gabriela:http://www.filmweb.pl/film/Armia+Boga-1995-3929
A Pan Major pisze, że chciałby zobaczyć purpurata na pogrzebie bezdomnego... hm... jakby zaprosić TV ...
Powtorze swoja opinie, ktora wypowiadalem jako smarkacz [-]: albo ludzie w Kosciele, od ktorych cos zalezy, przejrza na oczy i ulecza Kosciol od srodka, albo musi to wszystko pasc i dopiero wtedy bedzie mozna budowac od nowa - z mniejsza liczba ludzi, z mniejsza iloscia mszy, z mniejsza RUTYNA, z wieksza starannoscia o to, co sie robi, z mniejsza warstwa tradycji i cepeliady (swietne haslo ) - ale moze to bedzie sposob, jak wiare naprawde odnowic. Im bardziej poznaje zycie, tym bardziej sie przekonuje, ze ludzie Kosciola (czytaj ksieza i biskupi) nie sa w stanie sytuacji naprawic, wiec im predzej to wszystko padnie, tym bedzie lepiej - dla struktury pewnie nie, ale dla wiary na pewno tak.
Cytat: ryszard1966 w Listopada 01, 2012, 19:15:53 pma na msze trydencką, którą też Ksiądz nieraz sprawuje?Nie sprawuje
a na msze trydencką, którą też Ksiądz nieraz sprawuje?
Dla mnie Bomba! Konrad Wallenrod!