Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Marca 25, 2025, 10:38:25 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233059 wiadomości w 6649 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Czy ktoś ich zastąpi?
« poprzedni następny »
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 7 Drukuj
Autor Wątek: Czy ktoś ich zastąpi?  (Przeczytany 20382 razy)
Bobek1995
rezydent

« Odpowiedz #45 dnia: Listopada 03, 2012, 15:37:51 pm »

A u mnie na lekcjach są w 70% bzdety, znaczy ładne filmy jak jakiś sf o św. Gabrielu, który z giwerą biega i strzela do Lucyfera. Na takich lekcjach człowiek nie pozna nawet podstaw wiary.
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #46 dnia: Listopada 03, 2012, 18:39:29 pm »

Panie Andrzeju, może trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem o nauce religii w szkołach PRL. Teraz prostuję to. Pozdrawiam serdecznie
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TA/TAK/historia_katechezy.html
Regiomontanus
aktywista

« Odpowiedz #47 dnia: Listopada 03, 2012, 19:56:24 pm »

... to były inne czasy. Inne otoczenie społeczne, polityczne. Minęła cała epoka - J-P II. I świat już nie będzie taki sam. Wtedy nawet Breżniew był piękny i młody.

Breżniew Breżniewem, ale co właściwie takiego nastąpiło, że nie może być, jak dawniej? W mojej rodzinnej  parafii katechezę prowadził ksiądz proboszcz. Nie miał wikarego, wszystko robił sam: śluby, pogrzeby, wizyty u chorych, nabożenstwa, msze codzienne... No i potrafił prowadzić katechezę dla wszystkich klas, i robił to dobrze.

Dlaczego teraz tak już nie może być?
Certe, adveniente die judicii, non quaeretur a nobis quid legerimus, sed quid fecerimus.
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #48 dnia: Listopada 03, 2012, 20:10:10 pm »

a no właśnie dlaczego nie powrócić do poprzedniego modelu katechezy? Domy parafialne, katechetyczne są przy kościołach, zauważmy, że inne wyznania żyjące w diasporze w Polsce np. luteranie prowadzą katechezę przy zborach swoich.
Bobek1995
rezydent

« Odpowiedz #49 dnia: Listopada 03, 2012, 20:50:54 pm »

Bo w dzisiejszych czasach może co 10 - 15 osoba ze szkoły, by uczęszczała na katechezy niestety.
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #50 dnia: Listopada 03, 2012, 21:24:29 pm »

A czy nasz Pan Jezus Chrystus nie mówi  o ,,małej trzódce"? Nie oszukujmy się, katolicyzm w Polsce zaczyna być religią mniejszościową. Może i dobrze. Byłem niedawno, w Świętej Lipce, akurat był ślub, na mszy NOM uczestnicy nie umieli nawet modlitwy ,,Ojcze Nasz". Czy nie czas skończyć ze sloganem ,,Polonia Samper Fidelis"?. Bo to już jest historia.
Artur Rumpel
aktywista

Prawdziwe Boze Narodzenie
« Odpowiedz #51 dnia: Listopada 03, 2012, 22:05:45 pm »

A u mnie na lekcjach są w 70% bzdety, znaczy ładne filmy jak jakiś sf o św. Gabrielu, który z giwerą biega i strzela do Lucyfera. Na takich lekcjach człowiek nie pozna nawet podstaw wiary.
To jakis tradi film, skoro walczy ze złem, a nie dialoguje. Proszę podac tytuł, poszukałbym sobie i z checią obejrzał
rysio
aktywista

« Odpowiedz #52 dnia: Listopada 03, 2012, 22:56:20 pm »

Dlaczego teraz tak już nie może być?
@Regiomontanus
Dwa razy nie można wejść do tej samej wody.

Wszystkie zmienne, jak sama nazwa wskazuje, uległy zmianie: Nie ma księży których Pan opisuje, nie ma już przekazywania wiary w rodzinach, otoczenie zmieniło się.
Mówiło się, że "Kościół najlepiej rozwija się w atmosferze umiarkowanego prześladowania". Tymczasem po 89 roku Kościół w Polsce wpadł w pułapkę - pułapkę próżności i pychy. Cepeliady, komisje d/s nieruchomości, zaszczyty, medale, Gwiazdy Morza... i stało się. Na Kościół wyrzekają młodzi wierni.

Tow. Adam Łopatka patrzy z niedowierzaniem i zapewne zadaje sobie pytanie: jak to się stało, że w PRL-u Urząd Krzewienia Kultury Świeckiej nie był w stanie nic wskórać. Tymczasem wolny rynek i kapitalizm odniósł taki sukces? Czyżby kolejny dowód na wyższość kapitalizmu? ;)

A Pan Major pisze, że chciałby zobaczyć purpurata na pogrzebie bezdomnego... hm... jakby zaprosić TV ;)...
Możemy sobie pogdybać... jakiś bp. Ordynariusz odmawia uczestniczenia w cepeliadach, imprezach, sprzedaje... na allegro mitrę i ...merola i rusza z pielgrzymką po blokowiskach... - taka bajka na dobranoc dla p. Majora ;)
(bajka tylko dla p. Majora, bo to bajka "lewicowa" nie "Tradycyjna monarchistyczna")
"I w mordobiciu musi być umiarkowanie"*
 * Dzielny wojak Szwejk.
superfluus
rezydent

« Odpowiedz #53 dnia: Listopada 03, 2012, 23:01:57 pm »

@ Artur Rumpel:

zapewne chodzi o którąś z części tego wiekopomnego dzieła z Christopherem Walkenem w roli Gabriela:

http://www.filmweb.pl/film/Armia+Boga-1995-3929
Tulin
uczestnik

« Odpowiedz #54 dnia: Listopada 03, 2012, 23:17:50 pm »

To jakis tradi film, skoro walczy ze złem, a nie dialoguje. Proszę podac tytuł, poszukałbym sobie i z checią obejrzał

chyba chodzi o którąś część tego:

z tym, że w pierwszej części którą oglądałem Gabriel był czarnym charakterem. Może w następnych się to zmieniło.

edit:
@ Artur Rumpel:

zapewne chodzi o którąś z części tego wiekopomnego dzieła z Christopherem Walkenem w roli Gabriela:

pisałem zbyt wolno... :) i się zdublowało
« Ostatnia zmiana: Listopada 03, 2012, 23:19:57 pm wysłana przez Tulin » Zapisane
In te, Domine, speravi:
non confundar in aeternum.
dorka
uczestnik

« Odpowiedz #55 dnia: Listopada 03, 2012, 23:30:46 pm »

A Pan Major pisze, że chciałby zobaczyć purpurata na pogrzebie bezdomnego... hm... jakby zaprosić TV ;)...
A proszę bardzo:
http://www.youtube.com/watch?v=u2QSdZivpZY
Major
aktywista

« Odpowiedz #56 dnia: Listopada 04, 2012, 08:17:09 am »

Abp Dzięga. Super.
Bobek1995
rezydent

« Odpowiedz #57 dnia: Listopada 04, 2012, 14:12:00 pm »

Możliwe, że to Armia Boga. Pamiętam, że na końcu zginął Lucyfer, który przed śmiercią się nawrócił i uleczył ranę Gabrielowi.

Co do Polski "Semper Fidelis" jak to ujął Pan Ryszard jest prawdą. Wiem o tym doskonale, bo jestem jeszcze uczniem. Na lekcje religii chodzi 31 osób, czyli 100 % klasy. Z tego co wiem to na 6 chłopaków jest dwóch niewierzących, u dziewczyn też nie jest lepiej i szczerze powiedziawszy to wątpię, by co 10 osoba uczęszczała na religię, gdyby nie była w szkole w środku zajęć.
Andris krokodyl różańcowy
aktywista

« Odpowiedz #58 dnia: Listopada 13, 2012, 16:17:03 pm »

Powtorze swoja opinie, ktora wypowiadalem jako smarkacz [-]: albo ludzie w Kosciele, od ktorych cos zalezy, przejrza na oczy i ulecza Kosciol od srodka, albo musi to wszystko pasc i dopiero wtedy bedzie mozna budowac od nowa - z mniejsza liczba ludzi, z mniejsza iloscia mszy, z mniejsza RUTYNA, z wieksza starannoscia o to, co sie robi, z mniejsza warstwa tradycji i cepeliady (swietne haslo :D) - ale moze to bedzie sposob, jak wiare naprawde odnowic. Im bardziej poznaje zycie, tym bardziej sie przekonuje, ze ludzie Kosciola (czytaj ksieza i biskupi) nie sa w stanie sytuacji naprawic, wiec im predzej to wszystko padnie, tym bedzie lepiej - dla struktury pewnie nie, ale dla wiary na pewno tak.
a na msze trydencką, którą też Ksiądz nieraz sprawuje?
Nie sprawuje
Dla mnie Bomba! Konrad Wallenrod!
Początkowo zamierzaliśmy nie odpisywać na Pański list, ale ponieważ Pan nalega, pragniemy poinformować, że nie odpowiemy na zadane pytanie.
pauluss
aktywista

« Odpowiedz #59 dnia: Listopada 13, 2012, 19:41:25 pm »

Dla mnie Bomba! Konrad Wallenrod!
?
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 7 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Czy ktoś ich zastąpi? « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!