Zastanawiam się skąd to się w ogóle wzięło? Czy może kwestia klimatu, zabezpieczenia przed chorobami?
Widać, że żaden z P.T. dyskutantow nigdy nie zabił nawet kury w celach kulinarnych, ani nawet nie widział, jak się to robi.To, że "w klimacie Bliskiego Wschodu krew psuje się bardzo szybko" nie ma absolutnie nic wspólnego z ubojem rytualnym. Czy Państwo sobie może wyobrażacie, że w naszym klimacie, przy normalnym uboju, nie spuszcza się natychmiast krwi z zabitego zwierzęcia, tylko zostawia się "ot tak sobie"?
Cytat: marekkoc w Listopada 28, 2012, 14:05:34 pmZastanawiam się skąd to się w ogóle wzięło? Czy może kwestia klimatu, zabezpieczenia przed chorobami?W klimacie Bliskiego Wschodu krew psuje się bardzo szybko - i pozostawiona ,,ot tak sobie" może stać się nawet śmiertelną trucizną ponieważ łatwo rozwija się w niej jad kiełbasiany - np. Temistokles popełnił samobójstwo wypijając zjełczałą krew byka...
Można nie jeść mięsa.
Cytat: genowefa w Listopada 29, 2012, 17:30:10 pmMożna nie jeść mięsa.Można? Organizm ludzki nie jest przystosowany do NIEJEDZENIA mięsa.
Można? Organizm ludzki nie jest przystosowany do NIEJEDZENIA mięsa.
Zatem kartuzi pewnie są aniołami.
Zanim zostali kartuzami to....odżywiali sie po ludzku.
To raczej uzasadnienie zakazu spożywania mięsa z krwią, niż uboju rytualnego. Krew można spuścić już po zabiciu.
W klimacie Bliskiego Wschodu krew psuje się bardzo szybko - i pozostawiona ,,ot tak sobie" może stać się nawet śmiertelną trucizną ponieważ łatwo rozwija się w niej jad kiełbasiany - np. Temistokles popełnił samobójstwo wypijając zjełczałą krew byka...
Cytat: SzEm w Listopada 28, 2012, 16:22:51 pmCytat: marekkoc w Listopada 28, 2012, 14:05:34 pmZastanawiam się skąd to się w ogóle wzięło? Czy może kwestia klimatu, zabezpieczenia przed chorobami?W klimacie Bliskiego Wschodu krew psuje się bardzo szybko - i pozostawiona ,,ot tak sobie" może stać się nawet śmiertelną trucizną ponieważ łatwo rozwija się w niej jad kiełbasiany - np. Temistokles popełnił samobójstwo wypijając zjełczałą krew byka...To raczej uzasadnienie zakazu spożywania mięsa z krwią, niż uboju rytualnego. Krew można spuścić już po zabiciu.