marekkoc
Gość
|
 |
« dnia: Maja 14, 2009, 20:14:25 pm » |
|
moim hobby są informacje dotyczące małych grupek tradycjonalistycznych. Choć w przypadku tyułowej to ho, ho rozwinęli tradycję i to ostro...  Czy ktoś wie coś więcej o tym zjawisku niz można znaleźć przy standardowym szukaniu w sieci?
|
|
|
|
|
|
|
szkielet
Moderator
aktywista

Tolerancja ???, Nie toleruję TOLERANCJI!!!
|
 |
« Odpowiedz #1 dnia: Maja 14, 2009, 20:18:24 pm » |
|
Oszołomy.
|
|
|
|
Fakt, że Franciszek ma genialny pomysł na naprawę łodzi Piotrowej - skoro do połowy wypełniona jest ona wodą, to wybicie dziury w dnie sprawi że woda się wyleje. W wannie zawsze działa...(vanitas)
Ignorancja katolików to żyzna gleba, na której gęsto wzrasta chwast herezji.
Jezuitów należy skasować
|
|
|
porys
|
 |
« Odpowiedz #2 dnia: Maja 14, 2009, 20:18:40 pm » |
|
Ostatnio pojawili sie u nich sedewakantyści - tzn. nie uznają w Piotrze II następcy Grzegorza XVII-ego.  Zasadniczo może Pan do nich napisać to zaczną przysyłać Panu swoje broszurki (po polsku) - podovno śmieszne dość. Jakieś 4-5 lat temu w Polsce zmarł jakiś ich wierny (gdzieś na Białostoczcyźnie) na jego pogrzeb przybyło kilku ichniejszych kardynałów.
|
|
|
|
zdewirtualizować awatary
|
|
|
marekkoc
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 dnia: Maja 14, 2009, 20:30:24 pm » |
|
Ostatnio pojawili sie u nich sedewakantyści - tzn. nie uznają w Piotrze II następcy Grzegorza XVII-ego.  Zasadniczo może Pan do nich napisać to zaczną przysyłać Panu swoje broszurki (po polsku) - podovno śmieszne dość. Jakieś 4-5 lat temu w Polsce zmarł jakiś ich wierny (gdzieś na Białostoczcyźnie) na jego pogrzeb przybyło kilku ichniejszych kardynałów.
!!! Skąd Pan ma te informacje? Są naprawdę ciekawe. Ja się z nich nie smieję - co by nie powiedzieć jakoś tam chyba wierzą w Pana Jezusa
|
|
|
|
|
|
|
porys
|
 |
« Odpowiedz #4 dnia: Maja 14, 2009, 20:35:24 pm » |
|
Skąd Pan ma te informacje? Są naprawdę ciekawe. Ja się z nich nie smieję - co by nie powiedzieć jakoś tam chyba wierzą w Pana Jezusa
Bo ja jestem starym forumowiczem Frondy (na liscie Brzosta mam nr. 253) wiec dużo wiem  :D:D
|
|
|
|
zdewirtualizować awatary
|
|
|
Fidelis
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 dnia: Maja 14, 2009, 21:32:29 pm » |
|
!!! Skąd Pan ma te informacje? Są naprawdę ciekawe. Ja się z nich nie smieję - co by nie powiedzieć jakoś tam chyba wierzą w Pana Jezusa
Ja również się z nich nie śmieję. Mnie frapuje inna sprawa. Skąd bierze się powstanie takiego "Kościoła"? Przecież muszą być jakieś przyczyny. Oszołomy - zgoda. Ale skąd się to wzięło? Przypomnijmy sobie, że pewnego jesiennego, dżdżystego wieczora grupka oszołomów spotkała się na piwie w monachijskiej knajpie.... i co z tego wynikło? Wiem, że to nie adekwatne porównanie... ale interesują mnie takie małe grupki. Ciekawe.
|
|
|
|
|
|
|
best
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 dnia: Maja 14, 2009, 22:26:08 pm » |
|
Z czego bierze się to "oszołomstwo" czyli palmarianie ? Z braku Autorytetu. Jestem pewien, że dla dużej grupy forumowiczów takimi samymi "oszołomami" są "zwykli" sedewakantyści.
|
|
|
|
|
|
|
szkielet
Moderator
aktywista

|
 |
« Odpowiedz #7 dnia: Maja 14, 2009, 22:28:58 pm » |
|
Z czego bierze się to "oszołomstwo" czyli palmarianie ? Z braku Autorytetu. Jestem pewien, że dla dużej grupy forumowiczów takimi samymi "oszołomami" są "zwykli" sedewakantyści.
Panie best, z całym szacunkiem do Pana, zwykli sedewakantyści trzymają sie tego co mozna w jakis sposób nazwać literą prawa, a to jest jakieś szaleństwo, które nia wiadomo czemu ma służyć.
|
|
|
|
Fakt, że Franciszek ma genialny pomysł na naprawę łodzi Piotrowej - skoro do połowy wypełniona jest ona wodą, to wybicie dziury w dnie sprawi że woda się wyleje. W wannie zawsze działa...(vanitas)
Jezuitów należy skasować
|
|
|
best
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 dnia: Maja 14, 2009, 22:32:28 pm » |
|
Panie szkielet ja oczywiście palmarian nie popieram w żaden sposób podobnie jak "papieża" Michał II, z którym miałem okazje rozmawiać. Jestem jak Pan to ujął "zwykłym sedewakantystą"
|
|
|
|
|
|
|
Tato
|
 |
« Odpowiedz #9 dnia: Maja 14, 2009, 22:43:28 pm » |
|
Kiedy miał Pan przyjemność rozmawiać z Michałem II?  Może Pan coś o tym nam opowiedzieć ? Bardzo ciekawy temat:)
|
|
|
|
"CRUX SACRA SIT MIHI LUX , NON DRACO SIT MIHI DUX" V R S N S M V - S M Q L I V B
|
|
|
best
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 dnia: Maja 14, 2009, 22:52:45 pm » |
|
Kiedy miał Pan przyjemność rozmawiać z Michałem II? Może Pan coś o tym nam opowiedzieć ? Bardzo ciekawy temat:)
Temat rzeczywiście ciekawy. Z "papieżem" Michałem II miałem okazje rozmawiać pare miesięcy temu o sedewakantyzmie. Dłuższe pogawędki odbyłem jednak z jednym z jego seminarzystów
|
|
|
|
|
|
|
Fidelis
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 dnia: Maja 14, 2009, 23:01:11 pm » |
|
Kiedy miał Pan przyjemność rozmawiać z Michałem II? Może Pan coś o tym nam opowiedzieć ? Bardzo ciekawy temat:)
Dołączam do pytania. Gdybym ja dostąpił zaszczytu audiencji u "Jego Świątobliwości" zacząłbym na prawdę na poważnie. Pomyślcie! Jaka to skarbnica wiedzy dla psychoanalityka! To jest na prawdę bardzo ciekawe. Coś mi się przypomina, że widziałem w obcojęzycznej telewizji jakiś reportaż na ten temat. Michał II.
|
|
|
|
|
|
|
best
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 dnia: Maja 14, 2009, 23:05:40 pm » |
|
Ciekawym dla mnie było stwierdzenie seminarzystów "papieża" Michał II, że ja jako sedewakantysta nie chcący podlegać jurysdykcji Michała II jestem heretykiem. Proponowano mi nawet przyłaczenie się do "papieskiej" konfraterni. 
|
|
|
|
|
|
|
szkielet
Moderator
aktywista

|
 |
« Odpowiedz #13 dnia: Maja 14, 2009, 23:07:07 pm » |
|
o cholewcia, ale kossssmos 
|
|
|
|
Jezuitów należy skasować
|
|
|
Kalistrat
|
 |
« Odpowiedz #14 dnia: Maja 14, 2009, 23:09:18 pm » |
|
Przyczyna jest prosta. Wstępując do seminarium czy to fsspx czy to zwykłego diecezjalnego trzeba pogodzić się z myślą, że pewnie do końca życia będzie się zwykłym prezbiterem, może niektórzy zostaną kanonikami. Mało księży zostaje biskupami. Wstępując w szeregi Palmarian delikwent ma okazję być nazywany biskupem, kardynałem, chodzić sobie w mitrach, purpurach. Może sobie popatrzeć na "papieża" w lektyce. Taki "papież' też chce sobie czasem zaszaleć: A to dogmat ogłosi, a to kogoś sobie kanonizuje, a tu kogoś ekskomunikuje. Dla mnie to jest po prostu zabawa w Kościół. Głód choćby iluzorycznej władzy, głód pochwał itp
|
|
|
|
|
|
|
|