Cytat: Mama w Października 15, 2010, 10:30:04 amCytat: Michał Barcikowski w Października 15, 2010, 09:17:07 amDrogi Kolego Michale.Musisz jeszcze dużo, dużo czytać. I nabrać dużo pokory. Że o wyrobieniu sobie gustu nie wspomnę. I radzę znaleźć sobie inne autorytety niż ks. Stehlin, bo on raczej na manowce Kolegę sprowadzi. Może by tak kard. Ratzingera coś poczytać?Powinien się może w pana szeregi zaciągnąć, proszę zaproponować. A odnośnie tego co zatłuściłam to może pan kulega wyszczególni tych co to na manowce ks. Stehlin sprowadził. Bo takie stwierdzenie, to już pod grubszy kaliber mi zalatuje.Żeby uzyskać odpowiedź, kol. mamo, wystarczy, żeby Koleżanka w lustro spojrzała.
Cytat: Michał Barcikowski w Października 15, 2010, 09:17:07 amDrogi Kolego Michale.Musisz jeszcze dużo, dużo czytać. I nabrać dużo pokory. Że o wyrobieniu sobie gustu nie wspomnę. I radzę znaleźć sobie inne autorytety niż ks. Stehlin, bo on raczej na manowce Kolegę sprowadzi. Może by tak kard. Ratzingera coś poczytać?Powinien się może w pana szeregi zaciągnąć, proszę zaproponować. A odnośnie tego co zatłuściłam to może pan kulega wyszczególni tych co to na manowce ks. Stehlin sprowadził. Bo takie stwierdzenie, to już pod grubszy kaliber mi zalatuje.
Drogi Kolego Michale.Musisz jeszcze dużo, dużo czytać. I nabrać dużo pokory. Że o wyrobieniu sobie gustu nie wspomnę. I radzę znaleźć sobie inne autorytety niż ks. Stehlin, bo on raczej na manowce Kolegę sprowadzi. Może by tak kard. Ratzingera coś poczytać?
Mało to na tym forum osób, które najwięcej energii wkładają w atakowanie tych dokumentów papieskich, które są mocną obroną tradycji? Które przykładają akty nauczania papieskiego już nawet nie do tego, co głosił Arcybiskup (choć na różnych etapach życia głosił rzeczy różne)
ale do tego, co aktual;nie napisał ks. Stehlin we wstępniaku do ZW? Jakaś paranoja. I zupełnie niekatolicka postawa.
Chłopcze, po pierwsze licz sie ze slowami. Po drugie polecam troche pokory, w kwestii oglaszania co przystoi, a co nie , papiezowi, gdy kolega ma dopiero 15 lat. Brzmi to smiesznie i z lekka zalosnie. Po trzecie prosze odrozniac kreacje medialna, jaka polskie media stworzyły papieżowi Janowi Pawlowi II, po to zeby zneutralizowac jego nauczanie i zepchnac je na drugi plan, od rzeczywistego obrazu jego osoby. Polecam poczytac biografie zmarlego papieza, pare encyklik, wsluchac się w homilie zamiast lapac na lep medialnych sztuczek. Gdyby zamiast chlapac ozorem i pisac nonsensy, poczytał kolega trochę na temat JPII i na temat tego w jaki sposob media robily wszystko by jego slowa wypaczyc lub zneutralizowac, nie musialbym pisac do kolegi takim tonem. Taktyke lukrowania JPII, by zagluszyc jego slowa w duzej mierze stworzyl GazWyb, gdy polamal sobie zabki na krytyce papieza na początku lat 90.Poza tym pare zabawnych gestów, które przybliżały Jana Pawła II tłumom, nie jest niczym zlym, dziwie się w ogole, ze kolega w wieku lat 15, widzi to w ten sposób. Wielu ludzi ludzki obraz papieza Polaka przyblizyl mocno do wiary. Wiem to z rozmow z wiernymi z zagranicy, wiem to z opowiadań ludzi, którzy widzą w nim świętego i nie są to Polacy, kremowkowcy, wojtylianisci, a oddani katolicy, ktorzy zyja wiarą. Homilie JPII byly często bardzo inspirujace dla wiernych, którzy wzieli udzial w jego mszach. A to, że tabloidy wolały skupiac się na jakichś mających rozładowac atmosfere gestach to już taka ich robota. Proszę wiecej luzu i więcej pokory i darowanie sobie stwierdzeń typu "te zachowanie na pewno nie było godne", czy "kto bedzie mial do takiego papieza szacunek". Otoz odpowiedz brzmi, miliony mialy do JPII szacunek. A ci starzy papieze, o ktorych kolega wspomina nie staneli przed podobnymi do JPII wyzwaniami i zyli w czasach gdy massmedia i PR mialy duzo mniejsze znaczenie. Mlody jest kolega, ja rowniez, choc sporo starszy od kolegi i jedną radę mogę dac koledze, tj. nie patrzec na swiat jednowymiarowo i dac sobie na czas na takie kategoryczne osądy.Pozdrawiam
Cytat: Zygmunt w Października 15, 2010, 11:26:52 amPanie Barcikowski: mniej nerwowo, a konkretnie. Bo inaczej trzeba będzie uznać, że nie warto z Panem rozmawiać....i proszę jeszcze mieć w pamięci, że bezczelność jest cechą modernistów.Tak, tak, i z ust im śmierdzi.
Panie Barcikowski: mniej nerwowo, a konkretnie. Bo inaczej trzeba będzie uznać, że nie warto z Panem rozmawiać....i proszę jeszcze mieć w pamięci, że bezczelność jest cechą modernistów.
Cytat: Michał Barcikowski w Października 15, 2010, 11:45:49 amCytat: Zygmunt w Października 15, 2010, 11:26:52 amPanie Barcikowski: mniej nerwowo, a konkretnie. Bo inaczej trzeba będzie uznać, że nie warto z Panem rozmawiać....i proszę jeszcze mieć w pamięci, że bezczelność jest cechą modernistów.Tak, tak, i z ust im śmierdzi.A o tym chyba Pius X nic nie pisał. ***Panie Michale 95. Ma Pan nad nami wszystkimi tę przewagę, że może Pan jeszcze (przykładowo) nauczyć się dobrze języków biblijnych i prowadzić walkę za kilkanaście lat z zupełnie innych pozycji. Szkoda czasu dla kogoś, kto ma jeszcze bardzo chłonny umysł na te ciągłe przepychanki. Jest Pan tak młody, że tylko sobie zszarpie nerwy i nic dobrego nie będzie z tego wynikało.
"Nie przeciwstawiać się błędowi - to znaczy zgadzać się na niego, a nie bronić prawdy - to ciemiężyć ją. Zaś odmawiać przeciwstawiania się złym [jeśli możemy to zrobić], jest nie mniejszym grzechem niż ich zachęcać do złego." św. Feliks III
@Michał95Wyzywanie Jana Pawła II od modernistów powinno przez adminów tego forum być traktowane jako prośba u czasowy urlop.
Cytat: Michał Barcikowski w Października 15, 2010, 12:18:20 pm@Michał95Wyzywanie Jana Pawła II od modernistów powinno przez adminów tego forum być traktowane jako prośba u czasowy urlop.Niech mi Pan w takim razie udowodni, że Jan Paweł II nie był modernistą!!!
Proszę nie rozśmieszać widowni. To na Koledze spoczywa obowiązek udowodnienia tak ciężkich oskarżeń.
Cytat: Michał Barcikowski w Października 15, 2010, 12:23:07 pmProszę nie rozśmieszać widowni. To na Koledze spoczywa obowiązek udowodnienia tak ciężkich oskarżeń.Kto kogo tu rozśmiesza…Ja nie muszę niczego udowadniać, bo to jest oczywiste, wystarczy spojrzeć właśnie do tego artykułu z ZW (dla Przypomnienia – „Tajemnica Popularności Jana Pawła II”) – tam jest wystarczająco dużo dowodów, potwierdzających te moje „ciężkie oskarżenia”Gdybym miał je tu Panu przedstawić, musiałbym po kolei cytować fragmenty tego artykułu, jak i innych np. dzieł abp. Lefebvre jak też w ogóle artykułów i dokumentów ze strony www.piusx.org.pl Niech pan sobie tam wejdzie i poczyta, chyba że ma pan z tym problemy…
Modernizm jest herezją dość precyzyjnie zdefiniowaną w dokumentach kościelnych. Bardzo proszę o udowodnienie, że poglądy Jana Pawła II podpadają pod te definicje.
Kurcze - ZW powinno mieć wpis na okladce - dozwolone od lat 21.