Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Marca 25, 2025, 17:16:04 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233059 wiadomości w 6649 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Sprawy ogólne  |  Wątek: "Kościół" Palmariański
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 12 Drukuj
Autor Wątek: "Kościół" Palmariański  (Przeczytany 68335 razy)
Anna M
aktywista

« Odpowiedz #90 dnia: Października 15, 2010, 11:51:20 am »

Drogi Kolego Michale.
Musisz jeszcze dużo, dużo czytać. I nabrać dużo pokory. Że o wyrobieniu sobie gustu nie wspomnę. I radzę znaleźć sobie inne autorytety niż ks. Stehlin, bo on raczej na manowce Kolegę sprowadzi. Może by tak kard. Ratzingera coś poczytać?

Powinien się może w pana szeregi zaciągnąć, proszę zaproponować. A odnośnie tego co zatłuściłam to może pan kulega wyszczególni tych co to na manowce ks. Stehlin sprowadził. Bo takie stwierdzenie, to już pod grubszy kaliber mi zalatuje.

Żeby uzyskać odpowiedź, kol. mamo, wystarczy, żeby Koleżanka w lustro spojrzała.

Nie proszę pana, ja w lustro patrzeć nie muszę, wiem gdzie stoję, wiem w co wierzę i mnie osobiście takich doradców jak pan - nie potrzeba.

Mało to na tym forum osób, które najwięcej energii wkładają w atakowanie tych dokumentów papieskich, które są mocną obroną tradycji? Które przykładają akty nauczania papieskiego już nawet nie do tego, co głosił Arcybiskup (choć na różnych etapach życia głosił rzeczy różne)

W przeciwieństwie do pana, nie wkładam energii w jakieś klasyfikowanie osób na tym forum, być może pan z jakiegoś Scotlan-Yardu, ja nie!  A co głosił  Arcybiskup doskonale wiem. Najwyraźniej pan też nie wie czym jest Tradycja. Onego czasu Arcybiskup do pewnego benedyktyna powiedział; "wielu idzie, ale niewielu rozumie. Z tych wszystkich, co idą za Tradycją, niewielu rozumie, o co w niej chodzi."  A samozwańczych "teologów" to św. papież  PiusX -  odpowiednio sklasyfikował i o nich napisał, wie pan gdzie, polecam. Także proszę nie zarzucać innym tego, czego się do końca samemu nie wie, lub też nie podciągać innych pod swój szablon.

ale do tego, co aktual;nie napisał ks. Stehlin we wstępniaku do ZW? Jakaś paranoja. I zupełnie niekatolicka postawa.

Nie proszę pana! Zapodane linki przez pana Michała_95 były do artykułów Jana Vennari, a nie do żadnych wstępniaków ks. Stehlina, a póki co, to proszę podać tych wszystkich których ks.Stehlin sprowadził na manowce! - za swoje słowa należy brać odpowiedzialność.  Jak pan ma na niektórych alergię, to wie pan co? - doktory są na takie dolegliwości.
Michał_95
bywalec
**

Omnia instaurare in Christo!

« Odpowiedz #91 dnia: Października 15, 2010, 12:01:48 pm »

Chłopcze, po pierwsze licz sie ze slowami.
Po drugie polecam troche pokory, w kwestii oglaszania co przystoi, a co nie , papiezowi, gdy kolega ma dopiero 15 lat. Brzmi to smiesznie i z lekka zalosnie.
Po trzecie prosze odrozniac kreacje medialna, jaka polskie media stworzyły papieżowi Janowi Pawlowi II, po to zeby zneutralizowac jego nauczanie i zepchnac je na drugi plan, od rzeczywistego obrazu jego osoby. Polecam poczytac biografie zmarlego papieza, pare encyklik, wsluchac się w homilie zamiast lapac na lep medialnych sztuczek. Gdyby zamiast chlapac ozorem i pisac nonsensy, poczytał kolega trochę na temat JPII i na temat tego w jaki sposob media robily wszystko by jego slowa wypaczyc lub zneutralizowac, nie musialbym pisac do kolegi takim tonem. Taktyke lukrowania JPII, by zagluszyc jego slowa w duzej mierze stworzyl GazWyb, gdy polamal sobie zabki na krytyce papieza na początku lat 90.
Poza tym pare zabawnych gestów, które przybliżały Jana Pawła II tłumom, nie jest niczym zlym, dziwie się w ogole, ze kolega w wieku lat 15, widzi to w ten sposób. Wielu ludzi ludzki obraz papieza Polaka przyblizyl mocno do wiary. Wiem to z rozmow z wiernymi z zagranicy, wiem to z opowiadań ludzi, którzy widzą w nim świętego i nie są to Polacy, kremowkowcy, wojtylianisci, a oddani katolicy, ktorzy zyja wiarą. Homilie JPII byly często bardzo inspirujace dla wiernych, którzy wzieli udzial w jego mszach. A to, że tabloidy wolały skupiac się na jakichś mających rozładowac atmosfere gestach to już taka ich robota.
Proszę wiecej luzu i więcej pokory i darowanie sobie stwierdzeń typu "te zachowanie na pewno nie było godne", czy "kto bedzie mial do takiego papieza szacunek". Otoz odpowiedz brzmi, miliony mialy do JPII szacunek. A ci starzy papieze, o ktorych kolega wspomina nie staneli przed podobnymi do JPII wyzwaniami i zyli w czasach gdy massmedia i PR mialy duzo mniejsze znaczenie.
Mlody jest kolega, ja rowniez, choc sporo starszy od kolegi i jedną radę mogę dac koledze, tj. nie patrzec na swiat jednowymiarowo i dac sobie na czas na takie kategoryczne osądy.
Pozdrawiam
Nie ma co - "Santo Subito" - a o tym, że to był modernista, który aktywnie działał na Vaticanum II, który propagował poglądy heretyków, który później, już jako papież, przyczynił się do ruiny Kościoła Katolickiego to już Pan zapomniał...
Ale dla pana no to był papież - ideał. Nic tylko więcej nam takich potrzeba - to już ten Kościół w całkowita ruinę pójdzie. No ale dla Pana to jestem bluźnierca - bo mam cos przeciwko Najświętszemu i Najidealniejszemu Janowi Pawłowi Drugiemu...
Żal mi takich ludzi jak Pan
Pan chyba albo nie przeczytał, albo nie zrozumiał tego artykułu z ZW który przytoczyłem...
Widze że opanowała Pana mania i szaleństwo JP II...
Jak dla mnie to tacy ludzie jak pan są żałośni...
« Ostatnia zmiana: Października 15, 2010, 12:13:36 pm wysłana przez Michał_95 » Zapisane
"Oby Bóg was pocieszył! To prawda, że oni mają kościoły, lecz Wy macie Wiarę Apostolską. Mogą zajmować wasze kościoły, lecz nie mają prawdziwej Wiary." Św. Atanazy Wielki
"Nie przeciwstawiać się błędowi-to znaczy zgadzać się na niego, a nie bronić prawdy-to ciemiężyć ją" św. Feliks III
Michał_95
bywalec
**

« Odpowiedz #92 dnia: Października 15, 2010, 12:08:14 pm »

Drogi Kolego Michale.
Musisz jeszcze dużo, dużo czytać. I nabrać dużo pokory. Że o wyrobieniu sobie gustu nie wspomnę. I radzę znaleźć sobie inne autorytety niż ks. Stehlin, bo on raczej na manowce Kolegę sprowadzi. Może by tak kard. Ratzingera coś poczytać?
Jak Pan śmie mówić takie rzeczy o ks. Stehlinie!
To wspaniały człowiek - gdyby nie on, to w Polsce w ogóle by nie było FSSPX
Jest to jeden z najlepszych księży, których znam, mimo, iż raz z nim tylko rozmawiałem, ale wiem to z relacji innych, których wcale nie sprowadził "na manowce", tylko otworzył im oczy, i pokazał czym jest Tradycja i w jakim stanie jest dziś Kościół.
Pan obraża człowieka, o którym nic nie wie!
Obraża Pan człowieka który zrobił wiele dobrego, i pozostał uczniem największego współczesnego obrońcy Wiary i Kościoła - abp. Lefebvre
Wstyd mi za Pana i za takich jak Pan...
"Oby Bóg was pocieszył! To prawda, że oni mają kościoły, lecz Wy macie Wiarę Apostolską. Mogą zajmować wasze kościoły, lecz nie mają prawdziwej Wiary." Św. Atanazy Wielki
"Nie przeciwstawiać się błędowi-to znaczy zgadzać się na niego, a nie bronić prawdy-to ciemiężyć ją" św. Feliks III
Zygmunt
Gość
« Odpowiedz #93 dnia: Października 15, 2010, 12:13:13 pm »

Panie Barcikowski: mniej nerwowo, a konkretnie. Bo inaczej trzeba będzie uznać, że nie warto z Panem rozmawiać.

...i proszę jeszcze mieć w pamięci, że bezczelność jest cechą modernistów.

Tak, tak, i z ust im śmierdzi.

A o tym chyba Pius X nic nie pisał.

Panie Michale 95. Ma Pan nad nami wszystkimi tę przewagę, że może Pan jeszcze (przykładowo) nauczyć się dobrze języków biblijnych i prowadzić walkę za kilkanaście lat z zupełnie innych pozycji. Szkoda czasu dla kogoś, kto ma jeszcze bardzo chłonny umysł na te ciągłe przepychanki. Jest Pan tak młody, że tylko sobie zszarpie nerwy i nic dobrego nie będzie z tego wynikało.
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #94 dnia: Października 15, 2010, 12:18:20 pm »

@Michał95

Wyzywanie Jana Pawła II od modernistów powinno przez adminów tego forum być traktowane jako prośba u czasowy urlop.
Michał_95
bywalec
**

« Odpowiedz #95 dnia: Października 15, 2010, 12:20:14 pm »

Panie Barcikowski: mniej nerwowo, a konkretnie. Bo inaczej trzeba będzie uznać, że nie warto z Panem rozmawiać.

...i proszę jeszcze mieć w pamięci, że bezczelność jest cechą modernistów.

Tak, tak, i z ust im śmierdzi.

A o tym chyba Pius X nic nie pisał.

Panie Michale 95. Ma Pan nad nami wszystkimi tę przewagę, że może Pan jeszcze (przykładowo) nauczyć się dobrze języków biblijnych i prowadzić walkę za kilkanaście lat z zupełnie innych pozycji. Szkoda czasu dla kogoś, kto ma jeszcze bardzo chłonny umysł na te ciągłe przepychanki. Jest Pan tak młody, że tylko sobie zszarpie nerwy i nic dobrego nie będzie z tego wynikało.

Sądzi Pan że mam siedzieć cicho i patrzeć jak ludzie wygadują bzdury i herezje, i ignorować to jak gdyby się nic nie działo...

"Nie przeciwstawiać się błędowi - to znaczy zgadzać się na niego, a nie bronić prawdy - to ciemiężyć ją. Zaś odmawiać przeciwstawiania się złym [jeśli możemy to zrobić], jest nie mniejszym grzechem niż ich zachęcać do złego." św. Feliks III
Michał_95
bywalec
**

« Odpowiedz #96 dnia: Października 15, 2010, 12:21:01 pm »

@Michał95

Wyzywanie Jana Pawła II od modernistów powinno przez adminów tego forum być traktowane jako prośba u czasowy urlop.

Niech mi Pan w takim razie udowodni, że Jan Paweł II nie był modernistą!!!
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #97 dnia: Października 15, 2010, 12:23:07 pm »

@Michał95

Niech mi Pan w takim razie udowodni, że Jan Paweł II nie był modernistą!!!

Proszę nie rozśmieszać widowni. To na Koledze spoczywa obowiązek udowodnienia tak ciężkich oskarżeń.
Michał_95
bywalec
**

« Odpowiedz #98 dnia: Października 15, 2010, 12:39:00 pm »

Proszę nie rozśmieszać widowni. To na Koledze spoczywa obowiązek udowodnienia tak ciężkich oskarżeń.

Kto kogo tu rozśmiesza…
Ja nie muszę niczego udowadniać, bo to jest oczywiste, wystarczy spojrzeć właśnie do tego artykułu z ZW (dla Przypomnienia – „Tajemnica Popularności Jana Pawła II”) – tam jest wystarczająco dużo dowodów, potwierdzających te moje „ciężkie oskarżenia”
Gdybym miał je tu Panu przedstawić, musiałbym po kolei cytować fragmenty tego artykułu, jak i innych np. dzieł abp. Lefebvre jak też w ogóle artykułów i dokumentów ze strony www.piusx.org.pl
Niech pan sobie tam wejdzie i poczyta, chyba że ma pan z tym problemy…
« Ostatnia zmiana: Października 15, 2010, 12:42:26 pm wysłana przez Michał_95 » Zapisane
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #99 dnia: Października 15, 2010, 12:46:09 pm »

Kto kogo tu rozśmiesza…
Ja nie muszę niczego udowadniać, bo to jest oczywiste, wystarczy spojrzeć właśnie do tego artykułu z ZW (dla Przypomnienia – „Tajemnica Popularności Jana Pawła II”) – tam jest wystarczająco dużo dowodów, potwierdzających te moje „ciężkie oskarżenia”
Gdybym miał je tu Panu przedstawić, musiałbym po kolei cytować fragmenty tego artykułu, jak i innych np. dzieł abp. Lefebvre jak też w ogóle artykułów i dokumentów ze strony www.piusx.org.pl
Niech pan sobie tam wejdzie i poczyta, chyba że ma pan z tym problemy…

Misiu puszysty,
Linkowany przez Kolegę artykuł z ZW mówi tylko o tym, że Jan Paweł II był brzidki i niedobry. Be i fe jednym słowem
Modernizm jest herezją dość precyzyjnie zdefiniowaną w dokumentach kościelnych. Bardzo proszę o udowodnienie, że poglądy Jana Pawła II  podpadają pod te definicje.
Bartek
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #100 dnia: Października 15, 2010, 12:58:29 pm »

Modernizm jest herezją dość precyzyjnie zdefiniowaną w dokumentach kościelnych. Bardzo proszę o udowodnienie, że poglądy Jana Pawła II  podpadają pod te definicje.

Pan Michał_95 otrzymał dwa miesiące urlopu, by nie niepokojony forumowymi dyskusjami mógł przygotować dowody.

-- Administracja
Hoc pulchrum est hominis munus et officium: ut oret ac diligat.
porys
Moderator
aktywista

« Odpowiedz #101 dnia: Października 15, 2010, 13:44:51 pm »

Kurcze - ZW powinno mieć wpis na okladce - dozwolone od lat 21.
zdewirtualizować awatary
FidelisTraditioni
aktywista

Mój blog
« Odpowiedz #102 dnia: Października 15, 2010, 15:44:18 pm »

Kurcze - ZW powinno mieć wpis na okladce - dozwolone od lat 21.
Od 18, bo inaczej jeszcze bym czytać nie mógł :(
"Nie może mieć Boga za Ojca ten, kto nie ma Kościoła za Matkę"

św. Cyprian
yukoma
uczestnik

Święty Pawle Chung, męczenniku módl się za nami!

« Odpowiedz #103 dnia: Października 15, 2010, 16:08:51 pm »

Chciałabym stanąć w obronie p.Michała.Młodzież wyraża się bezpośrednio, widzi co jest grane, nazywa rzeczy po imieniu.Ja moim dzieciom staram się w dość wyważony  sposób przedstawiać fakty związane z kryzysem w Kościele a one i tak reagują bardzo emocjonalnie.I to jest chyba normalne w tym wieku ( nie mówię , żeby nie temperować sobie charakteru).
Przeczytałam kiedyś na FK zdanie- jakaś parafraza,  które wciąż mi się przypomina " kto w młodośći nie był sedekiem , ten skończy jako nomowiec".Myślę, że coś w tym jest.
Przez posłuszeństwo ku apostazji - w Kościele posoborowym ta rzeczywistość stawała się moim udziałem :-(

Msza Święta Wszechczasów i Jej bogactwo to największe Odkrycie mojego życia
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #104 dnia: Października 15, 2010, 17:16:55 pm »

To, co wyprawiał p. Michał to nie żadna młodzieńcza gorliwość tylko zwykłe chamstwo, nie mające nic wspólnego z obroną Kościoła. I dowód na to, jak szkodliwa może być bezkrytyczne przyjmowanie każdej koncepcji FSSPX.
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 12 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Sprawy ogólne  |  Wątek: "Kościół" Palmariański « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!