Cytat: jwk w Października 06, 2013, 09:59:11 amJest dla mnie oczywistym, że we współczesnym Kościele działają grupy wpływu usiłujące oddzielić wiarę w Boga od patriotyzmu. Jest to charakterystyczne dla tzw, "ruchów" judeo-protestanckich typu "odnowy" wszelkiej maści, nie mówiąc o jawnie judaizującym kikokarmenacie. Tymczasem Stary Testament zawierający "figury" Kościoła Chrystusowego wyraźnie wskazuje na związek kultu z państwem, które się przez to ma uświęcić poddając dobrowolnie władaniu Boga. Nadto sam Boski Zbawiciel płakał nad losem swojej ziemskiej ojczyzny.Proszę pana, ja nie należę do ŻADNYCH! ruchów o których Pan wspomina, ale interpretacja kultu Chrystusa Króla w sensie ogłoszenia Go Królem Polski nie jest interpretacją poprawną.
Jest dla mnie oczywistym, że we współczesnym Kościele działają grupy wpływu usiłujące oddzielić wiarę w Boga od patriotyzmu. Jest to charakterystyczne dla tzw, "ruchów" judeo-protestanckich typu "odnowy" wszelkiej maści, nie mówiąc o jawnie judaizującym kikokarmenacie. Tymczasem Stary Testament zawierający "figury" Kościoła Chrystusowego wyraźnie wskazuje na związek kultu z państwem, które się przez to ma uświęcić poddając dobrowolnie władaniu Boga. Nadto sam Boski Zbawiciel płakał nad losem swojej ziemskiej ojczyzny.
Skąd. Analogia jest czytelna. Kościół nie widzi nic złego w przedstawieniach Maryi z orłem na piersiach, więc podobne przedstawienia Pana Jezusa również nie są niczym niestosownym.
Cytat: Sivis Amariama w Października 06, 2013, 01:41:41 amCytujNIE! powtarzam proszę czytać!!! podałam wcześniej link do bardzo wielu cytatów z "Wyznań ..." RozaliiJak więc interpretować zacytowane przeze mnie słowa Pana Jezusa zaczerpnięte z pism Rozalii, wedle których ratunkiem dla Polski jest uznanie Go za Króla? Proszę podać stronę tego cytatu z "Wyznań Rozalii", cytat wyrwany z całości, ja to znam i odpowiedziałam i nie mam zamiaru powtarzać się, a odpowiadałam m.in. tu:
CytujNIE! powtarzam proszę czytać!!! podałam wcześniej link do bardzo wielu cytatów z "Wyznań ..." RozaliiJak więc interpretować zacytowane przeze mnie słowa Pana Jezusa zaczerpnięte z pism Rozalii, wedle których ratunkiem dla Polski jest uznanie Go za Króla?
NIE! powtarzam proszę czytać!!! podałam wcześniej link do bardzo wielu cytatów z "Wyznań ..." Rozalii
Podtrzymuję to co napisałam, pana opinie nie wiele tu wnoszą i proszę sobie przypomnieć jak było np. z nowym obrazem Miłosierdzia Bożego, który został namalowany wg. wskazówek św. Siostry Faustyny i to pan powinien wiedzieć, że obraz kultu publicznego musi być zatwierdzony.
obraz czczony TYLKO! w Szczyglicach
A Pan Jezus po Wniebowstąpieniu był koronowany w Niebie? Logicznie pomyśleć i sobie odpowiedzieć.
Ale NMP z orłem na piersi nie wskazuje na niego, jak na swoje serce - tak jak to ma miejsce w omawianym obrazie. Zamiast kultu Najświętszego Serca, mamy kult Orła Białego.
Zdaje się, że popełnia tu Pani błąd analogiczny do błędu ks. Kiersztyna. Mówi Pani, że on neguje kult Serca Pana Jezusa, sądząc, że nie to jest istotą objawień Rozalii,
natomiast Pani zdaje się negować nauczanie o tym, że Pan Jezus jest Królem, i że ta nauka jest obecna w pismach służebnicy Bożej.
Który to już raz ?
Cytat: Sivis Amariama w Października 07, 2013, 03:54:51 amZdaje się, że popełnia tu Pani błąd analogiczny do błędu ks. Kiersztyna. Mówi Pani, że on neguje kult Serca Pana Jezusa, sądząc, że nie to jest istotą objawień Rozalii, X. Kiersztyn neguje kult NSPJ i jest zupełnie nieistotne, że przy okazji w ten sposób oddala się od objawień Rozalii. Znacznie ważniejsze jest, iż w ten sposób oddala się od kwintesencji katolicyzmu.
Cytat: Sivis Amariama w Października 07, 2013, 03:54:51 amnatomiast Pani zdaje się negować nauczanie o tym, że Pan Jezus jest Królem, i że ta nauka jest obecna w pismach służebnicy Bożej.Nic takiego nie widzę u Pani Mamy.
Ponieważ mamy kłopot z najbardziej oczywistemi pojęciami, to w jednem zdaniu:Doktryna i kult NSPJ same w sobie prowadzą do Intronizacji, a więc do uznawania Chrystusa za jedynego Pana i władcę życia mojego, Twojego, naszych rodzin, społeczności, krajów, wszechświata. I tę doktrynę akceptowała i promowała również m.in. Rozalia Celak. A także x. Tadeusz Kiersztyn, dokąd nie został zwiedziony przez inne, fałszywe, prywatne objawienia.Czy na tej bazie jest między nami zgoda, czy uważasz za stosowne zgłosić jakieś zastrzeżenia ?
X. Kiersztyn neguje kult NSPJ
Nic takiego nie widzę u Pani Mamy.
Doktryna i kult NSPJ same w sobie prowadzą do Intronizacji, a więc do uznawania Chrystusa za jedynego Pana i władcę życia mojego, Twojego, naszych rodzin, społeczności, krajów, wszechświata. I tę doktrynę akceptowała i promowała również m.in. Rozalia Celak. (...)Czy na tej bazie jest między nami zgoda, czy uważasz za stosowne zgłosić jakieś zastrzeżenia ?
A także x. Tadeusz Kiersztyn, dokąd nie został zwiedziony przez inne, fałszywe, prywatne objawienia
X. Kiersztyn neguje kult NSPJ i jest zupełnie nieistotne, że przy okazji w ten sposób oddala się od objawień Rozalii. Znacznie ważniejsze jest, iż w ten sposób oddala się od kwintesencji katolicyzmu.