Od września 2012 r. wychodzi miesięcznik Egzorcysta. Jedni pochwalają to pismo, inni nie za bardzo, po prostu różne są zdania. Pisze tam wielu ks. egzorcystów, ks. demonolog, charyzmatycy i inni. Mnie np. interesuje co inne, a mianowicie jak to jest, że część egzorcystów - którzy tam piszą - wierzy w Medjugorie, a część nie i jak mamy wierzyć egzorcystom w ich rozeznanie duchowe, jak są sprzeczni w ewidentnych sprawach?
Cytat: Mama w Lutego 18, 2013, 22:47:50 pmOd września 2012 r. wychodzi miesięcznik Egzorcysta. Jedni pochwalają to pismo, inni nie za bardzo, po prostu różne są zdania. Pisze tam wielu ks. egzorcystów, ks. demonolog, charyzmatycy i inni. Mnie np. interesuje co inne, a mianowicie jak to jest, że część egzorcystów - którzy tam piszą - wierzy w Medjugorie, a część nie i jak mamy wierzyć egzorcystom w ich rozeznanie duchowe, jak są sprzeczni w ewidentnych sprawach?Nie ma definitywnego rozstrzygniecia kwestii Medjugorie, stad rozne opinie. A opinie moga byc albo prawdziwe albo falszywe. Egzorcysci nie sa nieomylni a poza tym rozstrzyganie o prawdziwosci objawien w Medjugorie nie nalezy do ich kompetencji. Trzeba pamietac, ze demony moga i klamia podczas egzorcyzmow, dlatego lepiej operowac prawdopodobienstwiem danej opinii jako prawdziwiej niz wyrokowac. Trzeba pogodzic sie z tym, ze brak nam wiedzy odnosnie tej sprawy. Nie mamy jednak prawa na lamach miesiecznika cenzurowac czyichś prywatnch opinii. Z drugiej strony nieuprawnione jest wyciaganie wniosku o utozsamianiu sie redakcji miesiecznika z danymi opiniamii.
Cytat: Taw w Lutego 20, 2013, 00:31:26 amCytat: Mama w Lutego 18, 2013, 22:47:50 pmOd września 2012 r. wychodzi miesięcznik Egzorcysta. Jedni pochwalają to pismo, inni nie za bardzo, po prostu różne są zdania. Pisze tam wielu ks. egzorcystów, ks. demonolog, charyzmatycy i inni. Mnie np. interesuje co inne, a mianowicie jak to jest, że część egzorcystów - którzy tam piszą - wierzy w Medjugorie, a część nie i jak mamy wierzyć egzorcystom w ich rozeznanie duchowe, jak są sprzeczni w ewidentnych sprawach?Nie ma definitywnego rozstrzygniecia kwestii Medjugorie, stad rozne opinie. A opinie moga byc albo prawdziwe albo falszywe. Egzorcysci nie sa nieomylni a poza tym rozstrzyganie o prawdziwosci objawien w Medjugorie nie nalezy do ich kompetencji. Trzeba pamietac, ze demony moga i klamia podczas egzorcyzmow, dlatego lepiej operowac prawdopodobienstwiem danej opinii jako prawdziwiej niz wyrokowac. Trzeba pogodzic sie z tym, ze brak nam wiedzy odnosnie tej sprawy. Nie mamy jednak prawa na lamach miesiecznika cenzurowac czyichś prywatnch opinii. Z drugiej strony nieuprawnione jest wyciaganie wniosku o utozsamianiu sie redakcji miesiecznika z danymi opiniamii.To mnie pan rozbawił tym wpisem: "Nie ma definitywnego rozstrzygniecia kwestii Medjugorie,..." - to niech się trzymają tego co jest, a zapewniam że jest. To nie wypowiedzi demonów mają decydować co jest prawdziwe, a co nie, są kryteria rozeznawania i Kościół jasno się o tym wypowiedział.
http://kosciol.wiara.pl/doc/882644.Co-dalej-z-Medjugorie
Na dzień dzisiejszy dla Watykanu Medjugorje jest problemem tylko i głównie duszpasterskim. [..] Nie czy objawienia są prawdziwe czy nie. To zostało już powiedziane przez Kościół dawno.
Cytat: Mama w Lutego 20, 2013, 12:29:50 pmNa dzień dzisiejszy dla Watykanu Medjugorje jest problemem tylko i głównie duszpasterskim. [..] Nie czy objawienia są prawdziwe czy nie. To zostało już powiedziane przez Kościół dawno. Prosze mi te stwierdzenia udowodnic/udokumentowac.
Cytat: Taw w Lutego 20, 2013, 12:52:12 pmCytat: Mama w Lutego 20, 2013, 12:29:50 pmNa dzień dzisiejszy dla Watykanu Medjugorje jest problemem tylko i głównie duszpasterskim. [..] Nie czy objawienia są prawdziwe czy nie. To zostało już powiedziane przez Kościół dawno. Prosze mi te stwierdzenia udowodnic/udokumentowac.A czego pan tu nie rozumie? I nie za bardzo wiem co mam udowodnić czy udokumentować. Jest tu wątek Medjugorski i gdzie indziej tez są strony bardzo wiarygodne proszę wchodzic i czytac.
Błędy doktrynalne i kłamstwa zostały wykazane. Proszę więcej czytać na oficjalnej stronie biskupa miejsca, ostatnie tłumaczenie:http://krzyz.nazwa.pl/forum/index.php/topic,503.msg162886.html#new"Tak dużo nieposłuszeństwa, przemocy, świętokradztwa, nieporządku, i ani jedno "przesłanie" z dziesiątków tysięcy "objawień" nie zostało skierowane aby wyeliminować te skandale." - z oficjalnej strony diecezji Mostar wypowiedź biskupa Perica. Doprawdy bardzo dziwna rzecz. Ksiądz przeciw biskupowi i odwrotnie i to nie daje do zastanowienia się?
Nie odpowiada Pani na moje pytania i nie jest Pani w stanie obronic swoich opinii, jak widze. Do zastanowienia daje, ale pozostaje brak rozstrzygniecia. Czy Watykan bada wciaz sprawe Fatimy albo Lourdes? Nie! Wiec mamy zasadnicza roznice.
Czy Watykan bada wciaz sprawe Fatimy albo Lourdes?
A co z autorytetem biskupim np kard Schonbruna z Wiednia ? Wszystko jest przemyślane.