Także niektóre święte były opętane przez demona. Na przykład Gemma Galgani, święta Aniela z Foligno i (bardzo interesujący przypadek z ostatnich czasów) błogosławiona Maria od Jezusa Ukrzyżowanego, karmelitanka wyniesiona na ołtarze przez obecnego papieża. Jestem również bardzo związany z pewną postacią z przeszłości. Mam na myśli benedyktynkę, siostrę Eustachię, która żyła w Padwie. Proszę sobie wyobrazić, że ta dziewczyna była opętana od urodzenia aż do śmierci. Zmarła mając dwadzieścia trzy lata. Przez całe swe życie była opętana. To świadczy jedynie o tym, że szatan może zdobyć władzę na ciałem fizycznym, nad duchem istoty ludzkiej, ale nigdy nad jego duszą. Dlatego może się zdarzyć, że ktoś święty w momentach opętania przeklina i robi rzeczy zupełnie odbiegające od świętości. Jedną z takich postaci była święta Maria Magdalena de Pazzi, córka sławnej florenckiej rodziny. Pewnego dnia, kiedy siostry czuwały w kaplicy na adoracji przed Najświętszym Sakramentem, siostra Maria Magdalena poszła do kuchni, wzięła wielki nóż, weszła na ołtarz, stanęła obok Najświętszego Sakramentu i powiedziała: "Teraz wam wszystkim poderżnę gardła". Jest to zachowanie mające niewiele wspólnego ze świętością, a co więcej, zachowaniu temu trudno przypisać poczucie smaku.http://pierzchalski.ecclesia.org.pl/index.php?page=10&id=10-01&sz=&pyt=302
Opętania ekspiacyjne to opętania dopuszczone jako doświadczenie Boże.... mamy podany przykład jak sam Pan Jezus zezwolił diabłu, by ją kusił przez 40 dni.
Cytat: Mama w Czerwca 08, 2013, 09:16:46 amOpętania ekspiacyjne to opętania dopuszczone jako doświadczenie Boże.... mamy podany przykład jak sam Pan Jezus zezwolił diabłu, by ją kusił przez 40 dni.Pani (oraz rozmaitym kapłanom) mylą się dręczenia diabelskie z opętaniami. Wielu świętych dręczył diabeł, nieraz przez całe ich życie. Należy to wszakoż odróżnić od przypadku, gdy podczas egzorcyzmów pojawia się Jezus (zapewne z Oławy) i Maryja (zapewne z Medjugorje) i przekonują oni, że demon ma pozostać więziony w ciele opętanego, bo dzięki temu nie czyni innego, większego zła na świecie. A takie przypadki są kwintesencjami opętań ekspiacyjnych i opisane w ww. numerze miesięcznika.