A co ma ten dekret do sprawy bazyljanów ?
No ale nie widać bezpośredniego związku, dokąd nie poznamy teczek operacyjnych.
Póki co, piszmy "biskupi podhoreccy", bo nie ma żadnych przesłanek, by przyjmować ważność ich święceń biskupich. No chyba, że byli już w Malborku, u byłego metropolity słowiańskokatolickiego.
Cytat: Krusejder w Kwietnia 03, 2012, 11:33:53 amPóki co, piszmy "biskupi podhoreccy", bo nie ma żadnych przesłanek, by przyjmować ważność ich święceń biskupich. No chyba, że byli już w Malborku, u byłego metropolity słowiańskokatolickiego.Ja myślę, zę oni mają "pewniejsze święcenia" niż "JE.X.Bp." Metropolita Starosłowiański "brat" Stanisław...
utrzymujący, że otrzymali chirotonię w katakumbach jako ordinari substituti (czyli władzę biskupią objąć mieli jedynie w wypadku wakatu na katedrze danej diecezji).
Cytat: Tato w Kwietnia 03, 2012, 11:51:06 amCytat: Krusejder w Kwietnia 03, 2012, 11:33:53 amPóki co, piszmy "biskupi podhoreccy", bo nie ma żadnych przesłanek, by przyjmować ważność ich święceń biskupich. No chyba, że byli już w Malborku, u byłego metropolity słowiańskokatolickiego.Ja myślę, zę oni mają "pewniejsze święcenia" niż "JE.X.Bp." Metropolita Starosłowiański "brat" Stanisław...Na jakiej podstawie Pan tak twierdzi? Bo powszechnie znane przesłanki wskazuja raczej na cos wręćz przeciwnego
UKGK rozpoczęła "manipulacje" zarówno przy rytach Mszy Świętej jak i święceń
Cytat: Tato w Kwietnia 03, 2012, 11:27:59 amUKGK rozpoczęła "manipulacje" zarówno przy rytach Mszy Świętej jak i święceńjakie manipulacje?
Cytat: Guldenmond w Kwietnia 03, 2012, 13:20:34 pmCytat: Tato w Kwietnia 03, 2012, 11:27:59 amUKGK rozpoczęła "manipulacje" zarówno przy rytach Mszy Świętej jak i święceńjakie manipulacje?Przecież "greko" nie wytrzymali "aggiornamento" i już zaczęli "ostro grzebać" przy rytach...