Znalazłem wzmiankowany wywiad na stronie ZW, więc się dzielę: http://www.piusx.org.pl/zawsze_wierni/artykul/863
Postulator procesu beatyfikacyjnego Jana Pawła I, (Albino Lucianiego) bp Enrico Dal Covolo przekaże do Kongregacji Spraw Kanonizacyjnych "Positio".To szczegółowa dokumentacja o życiu i dziele Sługi Bożego, bezpośredniego poprzednika Jana Pawła II, który rządził Kościołem jedynie 33 dni. Z dokumentacji medycznej oraz zeznań 167 świadków wynika jasno, że należy wykluczyć wszelkie hipotezy sensacyjne, jakoby jego śmierć mogła wynikać z działania osób trzecich - stwierdził w wywiadzie dla portalu Tgcom24 obecny rektor Papieskiego Uniwersytetu Laterańskiego. 17 października przypada setna rocznica urodzin papieża Lucianiego.
Nie wiem po co na siłę chce się wynosić na ołtarze kolejnych papieży.
Nie wiem po co na siłę chce się wynosić na ołtarze kolejnych papieży. A co z beatyfikacją Leona XIII, czy Benedykta XV? Czy Piusa XI? Już nie wspominając o beatyfikacji Piusa XII, który naprawdę na to zasługuje.
Cytat: ryszard1966 w Października 17, 2012, 07:51:41 amNie wiem po co na siłę chce się wynosić na ołtarze kolejnych papieży.No ale tylko (?!) "papieży posoborowych"...
Cytat: Andrzej75 w Października 17, 2012, 13:45:23 pmCytat: ryszard1966 w Października 17, 2012, 07:51:41 amNie wiem po co na siłę chce się wynosić na ołtarze kolejnych papieży.No ale tylko (?!) "papieży posoborowych"...Nie tylko - beatyfikacja Piusa IX w 2000 r.
Pius IX zmarł 7 lutego 1878 r. Świadectwem czci, jaką otoczony był w całym świecie chrześcijańskim, jest fakt, że jego proces beatyfikacyjny został wszczęty już na początku XX w. przez Piusa X.