co tak naprawdę jest naszym Kościołem.
Fakt jest to wyjątek, ale proszę zwrócić uwagę na to, że ogromna większość prawosławnych to schizmatycy materialni, a nie formalni, a jak wiemy schizma materialna nie jest grzechem.
Przy okazji podzielę się pewną refleksją. Większość ogromna kapłanów prawosławnych to schizmatycy materialni, a więc sprawują Mszę świętą godnie, bo bez grzechu.
Z drugiej strony mamy suspendowanych kapłanów FSSPX, którzy wiedzą, że są suspendowani za przyjęcie święceń bez dymisoriów (albo, co bardziej prawdopodobne - są ignorantami),
Skoro ekskomunika została zdjęta to znaczy, że była. Żaden papieski dokument nie sugeruje, że zachodziła wyższa konieczność. Wobec tego trudno, aby zachodziła wyższa konieczność w przypadku święceń kapłańskich.
Proszę Pani, zamiast dyskutować na tym forum proszę przeczytać parę książek na temat nauki Kościoła Katolickiego, potem wychodzą takie głupoty, jak "Myślałam, że pełnia środków zbawienia jest w Kościele rzymsko-katolickim. Teraz dowiaduję się, że jedynie prawdziwym jest jakiś KRR." Oczywiście, że pełnia środków zbawienia jest tylko w Kościele Katolickim! Kościół Rzymsko-Katolicki to tylko jeden z kościołów sui iuris składających się na Kościół Katolicki. Innymi Kościołami sui iuris są np. Ukraiński Kościół Greckokatolicki, czy Syromalabarski Kościół Katolicki. Pełnia środków zbawienia nie oznacza, że tylko w tym kościele sprawuje się ważnie sakramenty! Jeśli chodzi o sakrament chrztu, to zasadniczo ważnie udziela się go u luteran, kalwinistów, ale np. nie u baptystów. Jeśli chodzi o inne sakramenty jak np. Eucharystii, czy Kapłaństwa to ważnie się go udziela w Kościołach siostrzanych, np. w cerkwii prawosławnej. Nie mają one pełnej komunii z Kościołem katolickim, ale jest z nim związany sakramentami. Właśnie dlatego te kościoły nazywa się siostrzanymi - ze względu na sakramenty i na sukcesję.Proszę więcej czytać o nauce Kościoła, naprawdę się to przyda Pani.
Świadkowie Jehowy moim zdaniem to tacy sami chrześcijanie jak baptyści.
Przeczytałam już niemałą bibliotekę. Przez siedem lat, "przerobiłam" kilkaset różnych dzieł duchowych. Od I.Loyoli, poprzez autorytety Karmelu, duchowość franciszkańską, benedyktyńską...po opracowania ks.Blachnickiego.
Do tej pory uczono mnie, iż Kk = Krk.
Jeżeli jest uznany za ważny chrzest u kalwinistów, to również ważnym będzie chrzest u baptystów, zielonoświątkowców, i kilku jeszcze denominacji.
Powyżsi zaś nie uznają chrztu przyjętego w dzieciństwie, i gdy nie odbył się poprzez zanurzenie - żądają więc jego powtórzenia.
1. Co do chrztu, to udzielajcie go w taki oto sposób: Powtórzywszy najpierw wszystko powyższe51, chrzcijcie w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego52 w wodzie żywej. 2. Jeśli nie masz wody żywej, chrzcij w innej, jeśli nie możesz w zimnej, chrzcij w ciepłej. 3. Jeśli brak ci jednej, i drugiej, polej głowę53 trzy razy wodą w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego. 4. Przed chrztem powinni pościć i chrzczony, i udzielający chrztu, a także inni, jeśli mogą. Temu zaś, kto ma być chrzczony, przykaż, by pościł przez dzień lub dwa dni przedtem.
@Kalistrat - dlaczego chrzest baptystów nie jest ważny?
Akurat zielonoświątkowcy chrzczą (opieram się na danych z wikipedii) "W Imię Jezusa" (co jest "raczej" nieewangeliczne, bo powiedziano explicite "W Imię Ojca, i Syna i Ducha Świętego"), przez co chrzest ten ważny nie jest.
w kieleckim "kościele" Wieczernik (to ten, z którym sympatyzuje Klarcia),
A czy chrzest jest ważny u wspólnot wierzących w puste piekło ? Bo to tłumaczenie dziwnie przypomina wywód x. Trytka z czasów tuż po przejście przezeń na pozycje jawnie sedewakantystyczne. x RT tłomaczył warunkowe powtarzanie sakramentów od chrztu począwszy m.in. tem, że posoborowy chrzest to tylko włączenie do wspólnoty ...
Przyniesione przez was dzieci otrzymują z miłości Bożej przez sakrament chrztu nowe życie z wody i z Ducha Świętego.
Wszechmogący wieczny Boże, Ty posłałeś na świat swojego Syna, aby oddalił od nas moc szatana, ducha nieprawości, a człowieka wyrwanego z ciemności przeniósł do przedziwnego Królestwa Twojej światłości; pokornie Cię błagamy, abyś te dzieci uwolnił od grzechu pierworodnego i uczynił swoją świątynią i mieszkaniem Ducha Świętego.
Czy chcecie, aby N. otrzymał(a) chrzest w wierze Kościoła, którą przed chwilą wspólnie wyznaliśmy?
N., ja ciebie chrzczę w Imię Ojca i Syna i Ducha Świętego.
Bóg wszechmogący, Ojciec Pana naszego Jezusa Chrystusa, który was uwolnił od grzechu i odrodził z wody i z Ducha Świętego, On sam namaszcza was Krzyżmem zbawienia, abyście włączeni w lud Boży, wytrwali w jedności z Chrystusem Kapłanem, Prorokiem i Królem na życie wieczne.
A czy człowiek niewierzący może ważnie ochrzcić, jeśli nie rozumie za bardzo, czem jest chrzest, grzech itp itd ? Kościół przyjmuje, że tak, o ile nie ma kontrintencji. I tego chyba powinniśmy się trzymac
Teraz się trochę pasztetu robi, bo pewni protestanci akceptują "małżeństwa" gejów, co wyłączy ich z chrześcijaństwa.Mamy też sekty chrześcijańskie, ale trudno je rozpoznać, trzeba by z nimi spędzić jakiś czas.