Słucham??? Na której to konferencji ministerialnej powiedziano, że msze czytane są zdrowsze od śpiewanych?
Cytat: Kefasz w Grudnia 08, 2020, 16:40:03 pmSłucham??? Na której to konferencji ministerialnej powiedziano, że msze czytane są zdrowsze od śpiewanych?Podczas śpiewania wydobywa się mniej zarazków, niż podczas zwykłego mówienia. A czy praktycznie to robi większą różnicę, to nie wiem. Tak zapamiętałem, najlepiej osobiście zapytać ojca Krzysztofa.
Cytat: Talerpimmut w Grudnia 08, 2020, 16:51:36 pmCytat: Kefasz w Grudnia 08, 2020, 16:40:03 pmSłucham??? Na której to konferencji ministerialnej powiedziano, że msze czytane są zdrowsze od śpiewanych?Podczas śpiewania wydobywa się mniej zarazków, niż podczas zwykłego mówienia. A czy praktycznie to robi większą różnicę, to nie wiem. Tak zapamiętałem, najlepiej osobiście zapytać ojca Krzysztofa.Bo to zależy co się śpiewa albo co się mówi - tak zaczyna się pełzający totalitaryzm.
To nie tylko w Warszawie. Kraków też recytuje, przynajmniej dusztradłać... no dobra, śpiewa, tylko bez organów. Ale to nie ze względu na czcicieli bożka Zdrufka, tylko żeby xięża z Dusztradłacia odprawili 4 msze i opędzili jeszcze Myślenice i Nowy Targ (po 2). 200% normy, a ludzi pomimo braku studentów nie ubyło. Chodzenie na novusa jest stanowczo mauvais genre w Krakowie.Jakby ktoś chciał, to tutejsi lewacy postulują, żeby Kraków był miastem otwartym na imigrantów... ...mogą być nawet z Warszawy.
A czemu w Krakusowie bez organów? Jak to wyjaśniono?
Cytat: Talerpimmut w Grudnia 08, 2020, 16:51:36 pmCytat: Kefasz w Grudnia 08, 2020, 16:40:03 pmSłucham??? Na której to konferencji ministerialnej powiedziano, że msze czytane są zdrowsze od śpiewanych?Podczas śpiewania wydobywa się mniej zarazków, niż podczas zwykłego mówienia. A czy praktycznie to robi większą różnicę, to nie wiem. Tak zapamiętałem, najlepiej osobiście zapytać ojca Krzysztofa.dodam, że identycznie jest u ks. Wojciecha na pl. Teatralnym. Ludzie nie śpiewają, ale śpiewa znakomity Pan Piotr.
ech, żeby w Zielonce pozwolono śpiewać na Mszy polskie pieśni ....
Można przypłynąć pontonami Wisłą?
wszystko opędzają chyba czterej księża.