Co do parafian św. Klemensa to wydaje mi się, że ich msza trydencka w zdecydowanej większości nie interesuje,
Można mówić co najwyżej o sąsiadowaniu 2 rytów lub życiu obok siebie ale nie razem. Wierni "nie mieszają się", tak jak woda z tłuszczem.
Co w gwarze kurialnej nazywa się: "prowadzi do sekciarstwa".
Współżycie 2 rytów w parafii nie jest możliwe. Można mówić co najwyżej o sąsiadowaniu 2 rytów lub życiu obok siebie ale nie razem.
Współżycie 2 rytów w parafii nie jest możliwe. Można mówić co najwyżej o sąsiadowaniu 2 rytów lub życiu obok siebie ale nie razem. Wierni "nie mieszają się", tak jak woda z tłuszczem.
Cytat: rysio w Maja 26, 2012, 00:42:04 am Co w gwarze kurialnej nazywa się: "prowadzi do sekciarstwa". może doń rzeczywiście prowadzić.
http://mszatrydencka.waw.pl/index.php/ogloszenia/177-jubileusz-wice-kapaskich-o-krzysztofaSzczęść Boże Ojcze Krzysztofie
Co z przykładami Poznania i Bydgoszczy, gdzie proboszczowie wprowadzili KRR w parafii?
Trudno więc od takich ludzi wymagać by wybrali KRR.
Co w gwarze kurialnej nazywa się: "prowadzi do sekciarstwa". może doń rzeczywiście prowadzić.
Oczywiście nie zmienia to faktu, że tradycyjne "dwójmyślonko" nakazuje, że "Trzeba się będzie pojawić ".Biedny o. Krzysztof... to b. inteligentny człowiek. Będzie stał i słuchał niekończących się przesłodzonych peanów w wykonaniu delegacji tradycji "pci" obojga. Biedne dzieci pierwszokomunijne, powinny z poduszkami przyjść. Tradycyjnie się o nich zapomni (chyba, że kto trzeba przeczyta ten post, a wiem, że czyta, i zmieni akcenty uroczystości)
szkoda, że tak mało w porównaniu z I komunią w NOM, która była w zeszłym tygodniu u św. Klemensa. W ogóle w porównianiu z Radością bardzo mało dzieci i młodzieży gimnazjalnej przychodzi na KRR do św. Klemensa. Ale cóż w Radości jest szkoła podstawowa, a w Józefowie gimnazjum i liceum prowadzone przez FSSPX, to i dzieci jest więcej.
Rodzice zastanawiają się jak dzieci wytrzymają post eucharystyczny. Podać wczesny obiado - kotlet? (jak radził Kolega Barcikowski) potem post? a po Komunii... uroczysty deser dla rodziny..? różne są koncepcje . Ja podobny debilizm godzinowy juz przezywałem i cieszę się, ze mam ten element Indultu za sobą.
3. połączenie I Komunii i obchodów 25 lecia kapłaństwa uważam (w polskich realiach) za pomysł chybiony, ze szkodą dla wszystkich, zwłaszcza dzieci I - komunijnych. Wierni umiaru nie znają. Gdy do Peanów I-komunijnych (tzw. podziękowań) dołożymy Peany rocznicowe to otrzymamy gierkowskie dożynki. Święto dzieci zejdzie na 3 plan.
5. Proszę, zwracam się do osób mających dzieci w wieku szkolnym, lub wnuki (nie zwracam się do rodziców dzieci wózkowych) o policzenie, o której godzinie wyjdą z kościoła po dożynkach. O której usiądą przy stole.