ryszard1966
|
|
« Odpowiedz #60 dnia: Marca 09, 2012, 10:29:37 am » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Kefasz
|
|
« Odpowiedz #61 dnia: Marca 16, 2012, 17:54:49 pm » |
|
To nie po katolicku tak późno odprawiać święte tajemnice. Tylko wielki piątek trzyma faszon. Reszta o całe godziny za późno.
|
|
|
|
Stare jest lepsze Ł5,39 liczne stare książki-> http://chomikuj.pl/PjetjaZ forum amerykańskich tradycjonalistów: Oto zwyczajowe napomnienie: unikaj żarliwości; krytykuj zasady, nie ludzi. Bądź rozróżniający, lecz nie czepialski. Bądź pouczający lecz nie zgryźliwy. Bądź zasadniczy, zamiast natarczywy.
|
|
|
Guldenmond
|
|
« Odpowiedz #62 dnia: Marca 16, 2012, 18:05:56 pm » |
|
To nie po katolicku tak późno odprawiać święte tajemnice. Tylko wielki piątek trzyma faszon. Reszta o całe godziny za późno.
powinni wrocic do porannych
|
|
|
|
"coraz bardziej cię wciaga do tego trydenckiego ścieku" ks. K.B.
|
|
|
Kefasz
|
|
« Odpowiedz #63 dnia: Marca 16, 2012, 18:17:43 pm » |
|
Oczywiście.
|
|
|
|
Stare jest lepsze Ł5,39 liczne stare książki-> http://chomikuj.pl/PjetjaZ forum amerykańskich tradycjonalistów: Oto zwyczajowe napomnienie: unikaj żarliwości; krytykuj zasady, nie ludzi. Bądź rozróżniający, lecz nie czepialski. Bądź pouczający lecz nie zgryźliwy. Bądź zasadniczy, zamiast natarczywy.
|
|
|
Artur Rumpel
|
|
« Odpowiedz #64 dnia: Marca 16, 2012, 20:25:15 pm » |
|
Wszystko zgodnie zasadami ustalonymi przez Piusa XII
|
|
|
|
|
|
|
dernapol
|
|
« Odpowiedz #65 dnia: Marca 17, 2012, 04:37:41 am » |
|
Czy można prosić o jakąś relację oraz zdjęcia z prymicji x. Sergiusza?
|
|
|
|
|
|
|
ryszard1966
|
|
« Odpowiedz #66 dnia: Marca 17, 2012, 17:58:16 pm » |
|
zdjęcia są dostępne na Facebook po wpisaniu hasła ,,Skauci św. Bernarda". A może ktoś wie co dalej będzie z x. Sergiuszem? Mówiło się kiedyś, że będzie w Warszawie, na prymicjach nie wspomniano o tym ani słowa.
|
|
|
|
|
|
|
ryszard1966
|
|
« Odpowiedz #67 dnia: Marca 22, 2012, 22:09:12 pm » |
|
Jutro poranna msza KRR jest o 9, a nie o 9.15. Wieczorem o 19.30
|
|
|
|
|
|
|
|
ryszard1966
|
|
« Odpowiedz #69 dnia: Marca 24, 2012, 12:48:44 pm » |
|
|
|
|
|
|
|
|
dernapol
|
|
« Odpowiedz #70 dnia: Marca 24, 2012, 14:29:37 pm » |
|
Czy mogę prosić, aby osoby zaangażowane w organizację liturgii prymicyjnej wyjaśniły mi pewne szczegóły ceremonii?
1. Na samym początku po wejściu celebrans klęczy przed ołtarzem. To jest jeszcze przed przywitaniem przez wiernych. Co się wtedy dzieje?
2. Błogosławieństwa prymicyjne odbywają się po ostatniej Ewangelii, ale przed sformowaniem się procesji wyjścia, prawda?
3. Czy są jeszcze jakieś inne elementy liturgii, które nie występują w zwykłej Mszy?
|
|
|
|
|
|
|
szija
uczestnik
|
|
« Odpowiedz #71 dnia: Marca 24, 2012, 17:21:55 pm » |
|
Nie organizowałem wprawdzie, ale byłem to powiem. To jest zupełnie zwykła msza tak naprawdę. Podczas gdy celebrans klęczał śpiewany był hymn Veni Creator Spiritus. Błogosławieństwo po rozesłaniu i Ewangelii, procesji nie doczekałem (w ogóle to podziwiam neoprezbitera... pewnie półtorej godziny jak nie więcej udzielał błogosławieństwa). Innych elementów nie stwierdzono.
|
|
|
|
|
|
|
Guldenmond
|
|
« Odpowiedz #72 dnia: Marca 24, 2012, 18:51:22 pm » |
|
2. Błogosławieństwa prymicyjne odbywają się po ostatniej Ewangelii, ale przed sformowaniem się procesji wyjścia, prawda?
ja bym tak tego nei rozwiazal. lepiej chyba juz definitywnie po mszy - w samej stule itd.
|
|
|
|
"coraz bardziej cię wciaga do tego trydenckiego ścieku" ks. K.B.
|
|
|
szija
uczestnik
|
|
« Odpowiedz #73 dnia: Marca 24, 2012, 20:37:38 pm » |
|
ja bym tak tego nei rozwiazal. lepiej chyba juz definitywnie po mszy - w samej stule itd.
Nie wiem czy lepiej - gubiłby się trochę sens gestu nakładania dłoni i całowania rąk neoprezbitera. Tak to jest jakby świeżo od mszy: dłonie, które przed chwilą dosłownie dotykały ciała Jezusa.
|
|
|
|
|
|
|
dernapol
|
|
« Odpowiedz #74 dnia: Marca 24, 2012, 21:01:37 pm » |
|
Nie organizowałem wprawdzie, ale byłem to powiem. To jest zupełnie zwykła msza tak naprawdę. Podczas gdy celebrans klęczał śpiewany był hymn Veni Creator Spiritus. Błogosławieństwo po rozesłaniu i Ewangelii, procesji nie doczekałem (w ogóle to podziwiam neoprezbitera... pewnie półtorej godziny jak nie więcej udzielał błogosławieństwa). Innych elementów nie stwierdzono.
Poważnie półtorej godziny? Ile było ludzi w kościele? Czy podczas błogosławieństw była cisza czy śpiew?
|
|
|
|
|
|
|
|