Cytat: szija w Marca 24, 2012, 17:21:55 pmNie organizowałem wprawdzie, ale byłem to powiem.To jest zupełnie zwykła msza tak naprawdę. Podczas gdy celebrans klęczał śpiewany był hymn Veni Creator Spiritus. Błogosławieństwo po rozesłaniu i Ewangelii, procesji nie doczekałem (w ogóle to podziwiam neoprezbitera... pewnie półtorej godziny jak nie więcej udzielał błogosławieństwa). Innych elementów nie stwierdzono.Poważnie półtorej godziny? Ile było ludzi w kościele? Czy podczas błogosławieństw była cisza czy śpiew?
Nie organizowałem wprawdzie, ale byłem to powiem.To jest zupełnie zwykła msza tak naprawdę. Podczas gdy celebrans klęczał śpiewany był hymn Veni Creator Spiritus. Błogosławieństwo po rozesłaniu i Ewangelii, procesji nie doczekałem (w ogóle to podziwiam neoprezbitera... pewnie półtorej godziny jak nie więcej udzielał błogosławieństwa). Innych elementów nie stwierdzono.
Ciężko mi oszacować ile było ludzi, na pewno dużo więcej niż na niedzielnych mszach, pewnie nawet do dwóch razy więcej.
Cytat: szija w Marca 25, 2012, 10:30:42 amCiężko mi oszacować ile było ludzi, na pewno dużo więcej niż na niedzielnych mszach, pewnie nawet do dwóch razy więcej.Przepraszam, że dopytuję, ale ile to mniej więcej? Niestety nie wiem, ile w Klemensie jest ludzi w niedzielę.
Normalnie w Klemensie niedzielą jest między 300 a 400 osób. Na prymicji było zauważalnie więcej i ciaśniej. W ciemno ponad 600 osób. Ile? Pan Bóg raczy wiedzieć.
Uważam, ze wczoraj msza powinna być przy głównym ołtarzu. Wszak to była uroczystość Wniebowstąpienia Pańskiego. Podobnie powinno być i w Objawienie Pańskie, w Ofiarowanie Pańskie czy Zwiastowanie Pańskie. Niestety z niewiadomych powodów w święta wypadające w tygodniu celebracje są przy bocznym ołtarzu, a tylko w niedziele przy głównym. Pokazują to zdjęcia ze strony internetowej.http://mszatrydencka.waw.pl/album-klemens/wydarzenia/2012/index.html