@binrafDuszpasterstwo Wiernych Tradycji Łacińskiej w Archidiecezji Warszawskiej jest niezgodne z Motu Proprio Summorum PontyficumSugeruję przeczytanie chociaż raz tego dokumentu. Ze zrozumieniem!
Czytałem i co ? To mam się wypisać ze swojej parafii ? Jeśli tak to niezwłocznie to zrobię . Co daje takie duszpasterstwo ? Czy to parafia personalna ? Nie . Wiec co to jest ?Bo ja ze swoją parafia mam 0 kontakty mnie tam niema . Ani z kapłanami , ani z wiernymi nie jestem związany . Nic zupełnie nic
,,Duszpasterstwo gromadzi katolików którzy z własnej woli uczestniczą w liturgii sprawowanej według nadzwyczajnej formy Rytu Rzymskiego oraz pragną złożyć pisemną deklarację uczestnictwa w życiu Duszpasterstwa."http://www.mszatrydencka.waw.pl/index.php/duszpasterstwocytat ze strony internetowej Duszpasterstwa.Nie rozumiem zdania o pisemnej deklaracji uczestnictwa. Po co co takiego podpisywać?,,Sprawowanie Mszy świętej w formie nadzwyczajnej w tym również świętego Triduum paschalnego, tzw., „Pasterki” oraz innych nabożeństw winno się zawsze odbywać z uwzględnieniem i uszanowaniem wiernych uczestniczących w zwyczajnej formie Rytu Rzymskiego"I jeszcze ten punkt. O której np. u św. Klemensa rozpocznie się Liturgia Wigilii Paschalnej? To przecież bardzo długie nabożeństwo. U sw. Benona nie było z tym większych problemów, bo na NOM przychodziło tam niewiele osób, a tutaj u św. Klemensa jest duża parafia. Czy ze względów logistycznych Triduum paschalne nie powinno być sprawowane u św. Benona? Chodzi mi o bardzo późny powrót z nabożeństw
co do godziny 9.30 w dni powszednie to jest to godziny zupełnie niedostępna dla osób pracujących.