Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Grudnia 02, 2024, 15:31:47 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232665 wiadomości w 6640 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Koniec Jezuitów w 2050?
« poprzedni następny »
Strony: [1] Drukuj
Autor Wątek: Koniec Jezuitów w 2050?  (Przeczytany 2776 razy)
Regiomontanus
aktywista

« dnia: Grudnia 13, 2011, 22:43:51 pm »

Ciekawy wykres dziś znalazłem, przedstawiający liczebność zakonu Jezuitów w funkcji czasu:

Jeżeli trend się utrzyma, wykres przetnie oś odciętych ok. roku 2050. W sumie to nie wiadomo, czy płakać, czy się cieszyć...
Certe, adveniente die judicii, non quaeretur a nobis quid legerimus, sed quid fecerimus.
thomas12345
aktywista

Ave crux, spes unica!

Wydawnictwo Te Deum
« Odpowiedz #1 dnia: Grudnia 13, 2011, 22:57:31 pm »

Moim zdaniem nie byłoby to zbyt korzystne, ponieważ polegałoby na powolnym rozkładzie, a nie terapii szokowej której doznali w XVIII wieku. Zaryzykowałbym tezę, że byłby to koniec Towarzystwa Jezusowego. Św. Ignacy - módl się za nami.
Credo [...] in unam, sanctam, catholicam at apostolicam Ecclesiam ...

Merci, Monseigneur

Protestantów  uważam za braci odłączonych, ale to nie znaczy że heretyk przestaje nim być, kiedy można go nazwać inaczej.
daniel89
uczestnik

« Odpowiedz #2 dnia: Grudnia 14, 2011, 00:05:54 am »

To ja tak retorycznie - dlaczegóż od '65 roku utrzymuje się tendencja spadkowa? Cóż to za kryzys?
"Franciszku, idź i napraw mój Kościół, który, jak widzisz, cały jest w ruinie"
Tato
aktywista

« Odpowiedz #3 dnia: Grudnia 14, 2011, 00:08:54 am »

Koniec jezuitów jest już faktem dokonanym...nie ma kogoś takiego już na świecie, bo "neojezuitów" nijak synami św.Inigo Loyoli nazwać się po prostu nie da...
"CRUX SACRA SIT MIHI LUX , NON DRACO SIT MIHI DUX"
          V R S N S M V - S M Q L I V B
Regiomontanus
aktywista

« Odpowiedz #4 dnia: Grudnia 14, 2011, 02:50:01 am »

To ja tak retorycznie - dlaczegóż od '65 roku utrzymuje się tendencja spadkowa? Cóż to za kryzys?

No nie wiem, bo w '65 roku dużo sie zdarzyło: kometa Ikeya-Seki zbliżyła się do Ziemi, Che Guevara opuścił Kubę, a aborygeni w australijskim stanie Queensland otrzymali prawo głosu. Może to wszystko naraz pognębiło biednych Jezuitów?
« Ostatnia zmiana: Grudnia 14, 2011, 02:53:26 am wysłana przez Regiomontanus » Zapisane
Certe, adveniente die judicii, non quaeretur a nobis quid legerimus, sed quid fecerimus.
Major
aktywista

« Odpowiedz #5 dnia: Grudnia 14, 2011, 06:11:00 am »

Jezuitów pognębili sami jezuici. Trzeba przyznać że do końca lat 80-tych XX wieku polskie prowincje były normalne. Natomiast chorobę do polski przenieśli z Zachodu jezuici studiujący na Zachodzie.
RaSz
aktywista

Humilis

« Odpowiedz #6 dnia: Grudnia 14, 2011, 11:52:14 am »

Posoborowa propaganda powie, że i tak jest wspaniale, bo jest więcej Jezuitów niż za okropnych czasów pontyfikatu św. Piusa X. Także Nowa Wiosna drodzy państwo nadal trwa ;)
Sancte Raphael, ora pro nobis!
rysio
aktywista

« Odpowiedz #7 dnia: Grudnia 14, 2011, 12:02:57 pm »

@Major
Natomiast chorobę do polski przenieśli z Zachodu jezuici studiujący na Zachodzie.

A jaką drogą przenoszona jest ta choroba?
"I w mordobiciu musi być umiarkowanie"*
 * Dzielny wojak Szwejk.
Regiomontanus
aktywista

« Odpowiedz #8 dnia: Grudnia 14, 2011, 14:46:35 pm »

A jaką drogą przenoszona jest ta choroba?

Przez kontakt mózgu z mózgiem.

Choroba rozwijała się powoli, ale od dawna. Ostatnim ortodoksyjnym generałem był ks. Włodzimierz Ledóchowski, ale już za jego rządów problemy się pojawiały, np. sprawa Teilharda de Chardin, którego nie wyrzucono, choć należało. Po Ledóchowskim przyszedł Janssens i zaczął się rozkład, a koleny generał, Arrupe, ten rozkład jeszcze przyspieszył.
Michal260189_T
aktywista

« Odpowiedz #9 dnia: Grudnia 14, 2011, 14:58:18 pm »

A obecny?
Sancte Michael Archangele, defende nos in proeli.....
Regiomontanus
aktywista

« Odpowiedz #10 dnia: Grudnia 16, 2011, 19:50:57 pm »

A obecny?

Obecny (ks. Adolfo Nicolás) jaki jest, każdy widzi: wspiera teologię wyzwolenia (jak i poprzednicy zresztą), i nie zobił nic, aby np. zahamować kompletny rozkład sławnych amerykańskich uczelni jezuickich. Niedawno "Remnant" napisał: "From the Jesuits, Libera Nos Domine..."
animus60
aktywista

« Odpowiedz #11 dnia: Grudnia 22, 2011, 23:56:35 pm »

No nie wiem, bo w '65 roku dużo sie zdarzyło: kometa Ikeya-Seki zbliżyła się do Ziemi, Che Guevara opuścił Kubę, a aborygeni w australijskim stanie Queensland otrzymali prawo głosu. Może to wszystko naraz pognębiło biednych Jezuitów?

Mam inną hipotezę. Apogeum rozwoju zakonu przypada dokładnie na rok 1965, rok zakończenia Soboru. Gdyby Sobór się nie zakończył i trwał dalej, do dnia dzisiejszego,  nie byłoby bessy, a jezuitów więcej dziś byłoby niż Chińczyków. ;)
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #12 dnia: Grudnia 23, 2011, 07:11:23 am »

Jakby nie było bessy - to dziś jezuitów było by 2x więcej niż dziś. Może to lepiej że był sobór?;))))

P.S. Kasata rozwiązała by wszystkie problemy Ojców Jezuitów...
Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
Strony: [1] Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Koniec Jezuitów w 2050? « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!