Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Marca 24, 2025, 11:30:18 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233057 wiadomości w 6649 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Nareszcie zamknieto usta Bonieckiemu (xiedzu)
« poprzedni następny »
Strony: 1 2 [3] 4 5 Drukuj
Autor Wątek: Nareszcie zamknieto usta Bonieckiemu (xiedzu)  (Przeczytany 15266 razy)
prosty_czlowiek
rezydent

« Odpowiedz #30 dnia: Listopada 08, 2011, 09:19:26 am »

@rysio:
Tak jakoś, może niezbyt fortunnie, mi się napisało. Ale bardzo trafnie skomentował to pan Regiomontanus. Z jednej strony widzimy teraz skutki posoborowego "udemokratyzowania" laikatu i tego, że w ogóle ze zdaniem Hierarchii sie dyskutuje. Ale z drugiej strony: a co my właściwie innego na tym forum robimy.

@krusejder
ad.1 Chodziło mii o to, że wątpię, aby Boniecki popierał wszystkie postulaty Palikota, z którymi ten szedł do wyborów.  Wypowiedzi Bonieckiego znam tylko z n-tych cytowań, ale chyba on wprost nie powiedział, że krzyż z sali sejmowej powinien zniknąć.

ad.2 O tych zbrodniach słyszałem, nie wiem tylko co to jest "rezanie".

szkielet
Moderator
aktywista

Tolerancja ???, Nie toleruję TOLERANCJI!!!

« Odpowiedz #31 dnia: Listopada 08, 2011, 09:23:12 am »

Rezanie to cięcie.
Fakt, że Franciszek ma genialny pomysł na naprawę łodzi Piotrowej - skoro do połowy wypełniona jest ona wodą, to wybicie dziury w dnie sprawi że woda się wyleje. W wannie zawsze działa...(vanitas)

Ignorancja katolików to żyzna gleba, na której gęsto wzrasta chwast herezji.

Jezuitów należy skasować
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #32 dnia: Listopada 08, 2011, 09:38:08 am »

ad.1 Chodziło mii o to, że wątpię, aby Boniecki popierał wszystkie postulaty Palikota, z którymi ten szedł do wyborów.  Wypowiedzi Bonieckiego znam tylko z n-tych cytowań, ale chyba on wprost nie powiedział, że krzyż z sali sejmowej powinien zniknąć.

A wcześniej pisaliśmy o SPRZYJANIU. Miałem rację, że nie rozumie Pan tego słowa. Bowiem sprzyjanie nie oznacza w języku polskim popierania wszystkich postulatów.

Jeśli np. Pan Szkielet  ma w stopce zwrot "Bliżej mi do Lefebrystów niż do Luteran", to można powiedzieć, że Pan Szkielet sprzyja lefebrystom, wiedząc, że jest on ogólnie katolikiem. Ale uwaga ! Gdyby był np. islamistą i zasadniczo nie miałby nic wspólnego z chrześcijaństwem, mógłby mieć bliżej do X niż do Y, ale nie sprzyjałby X.
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
rysio
aktywista

« Odpowiedz #33 dnia: Listopada 08, 2011, 09:40:35 am »

@ Prosty człowiek
Ale z drugiej strony: a co my właściwie innego na tym forum robimy.

Celne spostrzeżenie...
Róznica jednak jest. Czym innym jest anonimowy, internetowy zawór bezpieczeństwa - gdzie można się wygadać i spuścić powietrze - czyli wszelakie fora; inną rzeczą jest działanie w rzeczywistości.
Niby mała róznica, ale gdy spróbuje zebrać Pan chętnych do podpisania listu lub pracy u podstaw, chętnych nie ma. Działanie w realu to przekroczenie Rubikonu. To puszczenie się sutanny i próba samodzielnego stawiania pierwszych kroków (podmiotowość laikatu).
"I w mordobiciu musi być umiarkowanie"*
 * Dzielny wojak Szwejk.
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #34 dnia: Grudnia 17, 2011, 20:29:23 pm »

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,10835258,Ks__Boniecki__Zeby_wystapic_w_Radiu_Maryja_musialbym.html?lokale=warszawa
,,Nasz wielki ksiądz bohater" szykanowany skarży się Monice Olejnik
thomas12345
aktywista

Ave crux, spes unica!

Wydawnictwo Te Deum
« Odpowiedz #35 dnia: Grudnia 17, 2011, 20:33:31 pm »

Niebywałe że ksiądz katolicki może opowiadać takie dyrdymały, abstrahując od jego "bardzo zakonnego" stosunku do zakazu.
Credo [...] in unam, sanctam, catholicam at apostolicam Ecclesiam ...

Merci, Monseigneur

Protestantów  uważam za braci odłączonych, ale to nie znaczy że heretyk przestaje nim być, kiedy można go nazwać inaczej.
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #36 dnia: Grudnia 17, 2011, 20:37:04 pm »

ale jest w ,,pełnej jedności". Nie tylko ze swoim biskupem, ale i z Michnikiem
thomas12345
aktywista

Ave crux, spes unica!

Wydawnictwo Te Deum
« Odpowiedz #37 dnia: Grudnia 17, 2011, 20:39:37 pm »

Hehe  ;D Ba, jak taki Zollitsch jest, to on by nie był. Dzisiaj ksiądz mówił mi, że kłamie w sprawie Zollitscha i że abp Lefebvre jest ekskomunikowany. Jak mnie krew zalewa.  :-X

Merci, Monseigneur

Protestantów  uważam za braci odłączonych, ale to nie znaczy że heretyk przestaje nim być, kiedy można go nazwać inaczej.
jwk
aktywista

« Odpowiedz #38 dnia: Grudnia 17, 2011, 21:03:31 pm »

Talmudysta z rebe Bonieckiego wychodzi!
Zakazu wystąpień medialnych nie postrzegam w kategoriach tragedii, poniżenia czy zakneblowania - powiedział dziś ks. Adam Boniecki podczas rozmowy z Moniką Olejnik w Bibliotece Uniwersytetu Warszawskiego.
Tak sobie przy okazji porozmawiał i nie zauważył "ukrytej" kamery. To po co ten mikrofon w łapskach trzymał?
Zamiast zajmować się całą rzeszą katolików, którzy nie chodzą w ogóle do kościoła,
Watykan uderza w tych, którzy są na Mszy świętej w każdą niedzielę.
genowefa
aktywista

« Odpowiedz #39 dnia: Grudnia 17, 2011, 21:11:57 pm »

A widzisz Pan - dzięki mądrej decyzji przełożonego - już się udoskonalił.
jwk
aktywista

« Odpowiedz #40 dnia: Grudnia 17, 2011, 21:19:12 pm »

A widzisz Pan - dzięki mądrej decyzji przełożonego - już się udoskonalił.
Ja tu widzę nie decyzję przełożonych jeno przodka co "przypadkiem wdepnął w długi i ożenił  się z ..." ;)
Zamiast zajmować się całą rzeszą katolików, którzy nie chodzą w ogóle do kościoła,
genowefa
aktywista

« Odpowiedz #41 dnia: Grudnia 17, 2011, 21:20:56 pm »

Oooo, to Pan wizjoner....
jwk
aktywista

« Odpowiedz #42 dnia: Grudnia 17, 2011, 21:23:52 pm »

Oooo, to Pan wizjoner....
Przecenia mnie Waćpani, znam z przekazów kilka międzywojennych studenckich tekstów, i tyle.

P.S. Z resztą to parafraza, w oryginale Lech dopiero się zaręczył ;).
« Ostatnia zmiana: Grudnia 17, 2011, 21:25:30 pm wysłana przez jwk » Zapisane
animus60
aktywista

« Odpowiedz #43 dnia: Grudnia 19, 2011, 16:03:07 pm »

Niebywałe że ksiądz katolicki może opowiadać takie dyrdymały, abstrahując od jego "bardzo zakonnego" stosunku do zakazu.

Oto cały ks. Boniecki. Rozparty wygodnie na kanapie, pewny swoich racji, drwiący z konfratrów. Gwiazdor. Bardziej przypomina komentatora prasowego niż katolickiego księdza. Dla tzw Kościoła otwartego takie katolickie wartości, jak pokora czy posłuszeństwo nic nie znaczą.
thomas12345
aktywista

Ave crux, spes unica!

Wydawnictwo Te Deum
« Odpowiedz #44 dnia: Grudnia 19, 2011, 16:10:50 pm »

Poleciłbym księdzu biografię św. Józefa z Kupertynu.

Merci, Monseigneur

Strony: 1 2 [3] 4 5 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Nareszcie zamknieto usta Bonieckiemu (xiedzu) « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!