Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Lutego 18, 2025, 12:59:24 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232983 wiadomości w 6648 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Niepokojące przemówienie Papieża do przedstawicieli wspólnoty żydowskiej w Niemc
« poprzedni następny »
Strony: 1 [2] 3 Drukuj
Autor Wątek: Niepokojące przemówienie Papieża do przedstawicieli wspólnoty żydowskiej w Niemc  (Przeczytany 8380 razy)
Krzysztof Kałębasiak
aktywista

« Odpowiedz #15 dnia: Września 25, 2011, 15:00:58 pm »

Nie ma dwuznaczności - niemiecki oryginał jest jasny, chodzi o odrzucenie Boga Jezusa Chrystusa.
I Boiga Abrahama.

I barzo dobrze. To zmierza w jednym, slusznym kierunku, do jednego Boga. Po co ludziom az tylu?
« Ostatnia zmiana: Września 25, 2011, 15:15:19 pm wysłana przez Krzysztof Kałębasiak » Zapisane
Tato
aktywista

« Odpowiedz #16 dnia: Września 25, 2011, 15:02:15 pm »

Właśnie...interpretując w ciągu logicznym to po zdaniu "Boga Izaaka, Jakuba etc" słowa "Boga Jezusa Chrystusa", mowa jest o Bogu każdego z wymienionych, zatem w ujęciu antytrynitarnym. Interpretacja przeciwna jest nielogiczna, bo wówczas zakłądając znaczenie "Boga Jezusa Chrystusa" jako mowę o "Bogu, którym jest Jezus Chrystus", podobnie należałoby interpretować słowa pierwsze...( Jakub, Izaak etc ). Tekst może być zatem co najwyżej "wieloznaczny" ( podzielony na znaczenie "Boga - czyjego ? - Jakuba etc.." oraz "Boga, którym jest Jezus Chrystus" oraz interpretację antytrynitarną j.w ). Przy tem kocowe "błogosławieństwo" nadaje tym bardziej niestety jednoznaczny charakter tej wypowidzi...
"CRUX SACRA SIT MIHI LUX , NON DRACO SIT MIHI DUX"
          V R S N S M V - S M Q L I V B
m.a.p.w
Gość
« Odpowiedz #17 dnia: Września 25, 2011, 15:43:31 pm »

a w ogóle to Panie uważają, że Bóg Ojciec nie jest Bogiem Pana Jezusa?

wypowiedz papieża jest neutralna, Wasze są chyba jawnie heretyckie

poprawka Panowie  ;D
« Ostatnia zmiana: Września 25, 2011, 21:29:41 pm wysłana przez m.a.p.w » Zapisane
Tato
aktywista

« Odpowiedz #18 dnia: Września 25, 2011, 15:48:59 pm »

a w ogóle to Panie uważają, że Bóg Ojciec nie jest Bogiem Pana Jezusa?

wypowiedz papieża jest neutralna, Wasze są chyba jawnie heretyckie

jak "neutralna"...??? Może mi to Kolega przedłożyć jakoś sensownie...bo nie rozumiem...
Anna M
aktywista

« Odpowiedz #19 dnia: Września 25, 2011, 15:55:22 pm »

Panie Tato, proszę sobie wybrać, które określenie pasuje:

http://slowniki.gazeta.pl/pl/neutralny
Tato
aktywista

« Odpowiedz #20 dnia: Września 25, 2011, 16:05:24 pm »

Panie Tato, proszę sobie wybrać, które określenie pasuje:

http://slowniki.gazeta.pl/pl/neutralny

Taaa najbardziej mi się ten "podoba":
"neutralny - o właściwościach substancji: obojętny, niewchodzący w reakcje z innymi substancjami: Zalecano stosowanie preparatów neutralnych dla gleby. "
m.a.p.w
Gość
« Odpowiedz #21 dnia: Września 25, 2011, 16:37:38 pm »

jak "neutralna"...??? Może mi to Kolega przedłożyć jakoś sensownie...bo nie rozumiem...

w sensie, ze można te zdanie interpretować w różne sposoby i będzie zgodne z nauczaniem Kościoła

twierdzenie, że Bóg Ojciec nie jest Bogiem Pana Jezusa jest herezją

a mówienie, że papież jest mahometaninem albo żydem to kłamstwo

Tato
aktywista

« Odpowiedz #22 dnia: Września 25, 2011, 16:42:03 pm »

w sensie, ze można te zdanie interpretować w różne sposoby i będzie zgodne z nauczaniem Kościoła

twierdzenie, że Bóg Ojciec nie jest Bogiem Pana Jezusa jest herezją

a mówienie, że papież jest mahometaninem albo żydem to kłamstwo

Tu akurat jest problem...JJest bowiem Jeden Bóg w Trzech Osobach, Równych w Chwale i Majestacie, zatem trudno jest w tym świetle mówić, że Bóg Ojciec jest Bogiem Pana Jezusa, bo Oni wraz z Duchem Świętym są Jedynym Bogiem...zatem bez uwzglednienia tego kontekstu stwierdzenia takie są "niebezpieczne" conajmniej...
« Ostatnia zmiana: Września 25, 2011, 16:44:00 pm wysłana przez Tato » Zapisane
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #23 dnia: Września 25, 2011, 16:51:00 pm »

Tu akurat jest problem...JJest bowiem Jeden Bóg w Trzech Osobach, Równych w Chwale i Majestacie, zatem trudno jest w tym świetle mówić, że Bóg Ojciec jest Bogiem Pana Jezusa, bo Oni wraz z Duchem Świętym są Jedynym Bogiem...zatem bez uwzglednienia tego kontekstu stwierdzenia takie są "niebezpieczne" conajmniej...
To żydowski spisek. Żydzi już w I wieku podobne herezje głosili - oto niejaki Saul(Szaweł) z Tarsu do swoich pobratymców w Efezie napisał
Niech będzie błogosławiony Bóg i Ojciec Pana naszego Jezusa Chrystusa; który napełnił nas wszelkim błogosławieństwem duchowym na wyżynach niebieskich - w Chrystusie
(Ef 1:3)
Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
jwk
aktywista

« Odpowiedz #24 dnia: Września 25, 2011, 16:59:44 pm »

"Bibułę" też trzeba czytać ze zrozumieniem (intencji redakcji).
Zamiast zajmować się całą rzeszą katolików, którzy nie chodzą w ogóle do kościoła,
Watykan uderza w tych, którzy są na Mszy świętej w każdą niedzielę.
x. Konstantyn Najmowicz
aktywista

« Odpowiedz #25 dnia: Września 26, 2011, 08:58:51 am »

A czy pan Tato zna te słowa: "Wstępuję do Ojca Mego i Ojca waszego, Boga Mojego i Boga waszego" albo "Boże mój, Boże mój czemuś mnie opuścił". Nie ma nic gorszego jak brak wiedzy teologicznej. Z Pana Taty tekstu wynika, że jest monofizytą.
Instaurare omnia in Christo!
Nikt się nie zbawia, jak tylko przez Ciebie Matko Boga.
Nikt nie otrzymuje darów Bożych, jak tylko przez Ciebie, o pełna łaski!
św. German z Konstantynopola
Tato
aktywista

« Odpowiedz #26 dnia: Września 26, 2011, 09:54:07 am »

A czy pan Tato zna te słowa: "Wstępuję do Ojca Mego i Ojca waszego, Boga Mojego i Boga waszego" albo "Boże mój, Boże mój czemuś mnie opuścił". Nie ma nic gorszego jak brak wiedzy teologicznej. Z Pana Taty tekstu wynika, że jest monofizytą.

Ależ ja wcale nie neguję tychże przecież, tylko wskazuję na kontekst. Można bowiem całkiem rzecz jasna poprawnie potraktować tego typu wypowiedź a można kontekstowo przedstawić ją antytrynitarnie. Ponieważ jak zaznaczyłem w całości wypowiedzi Benedykta XVI nie ma trynitarnych akcentów ni **** ... zatem połączywszy to z końcowym "błogosławieństwem" rzecz wypada fatalnie...conajmniej dwuznacznie i nijak nie skłania słuchaczy tychże do jakiejkolwiek refleksji...nad ciemnością w której są pogrążeni...gorzej "ustępy zachwalające" znajdujące się w przemówieniu powyższem wręcz ich w niej mogą utwierdzać...to całe "poszanowanie wzajemnej toższamości" i inne takie *********...
« Ostatnia zmiana: Września 26, 2011, 11:01:27 am wysłana przez szkielet » Zapisane
jwk
aktywista

« Odpowiedz #27 dnia: Września 26, 2011, 10:52:54 am »

nie ma trynitarnych akcentów ni hu hu ... inne takie pierdoletty ...
Uważam użycie takich zwrotów w kontekście papieskich wypowiedzi za wysoce naganne i uczulam Szanowną Moderację na tego typu teksty.
Zamiast zajmować się całą rzeszą katolików, którzy nie chodzą w ogóle do kościoła,
Watykan uderza w tych, którzy są na Mszy świętej w każdą niedzielę.
pangloss
adept
*

« Odpowiedz #28 dnia: Września 26, 2011, 11:04:08 am »

Narodowosocjalistyczny reżim terroru budowany był na micie rasistowskim, którego częścią było odrzucenie Boga Abrahama, Izaaka i Jakuba, Boga Jezusa Chrystusa a także ludzi, którzy w Niego wierzą."

Wydaje mi się, że kluczem do interpretacji słów Papieża jest połączenie antyreligijności hitleryzmu i adresatów przemówienia (żydów). Narodowy socjalizm walczył z każdą religią o ile nie wspierała jego idei. Takie prześladowane religie w III Rzeszy były w zasadzie tylko dwie: judaizm i katolicyzm, bo ewangelicy bardzo mocno wspierali reżim NSDAP.  Stąd rozróżnienie: Bóg Abrahama, Izaaka i Jakuba jako Bóg w którego wierzą żydzi oraz Bóg Jezus Chrystus, w którego wierzą katolicy,  bez wchodzenia w tajemnicę Trójcy Świętej, bo takie wejście mogłoby doprowadzić do kwestii: która religia jest prawdziwa...
Tato
aktywista

« Odpowiedz #29 dnia: Września 26, 2011, 11:19:01 am »

nie ma trynitarnych akcentów ni hu hu ... inne takie pierdoletty ...
Uważam użycie takich zwrotów w kontekście papieskich wypowiedzi za wysoce naganne i uczulam Szanowną Moderację na tego typu teksty.

To dotyczy przedstawianych treści a nie osoby. Treść sama w sobie jest po prostu bylejaka i taką ocenę ( treści a nie osoby - bo obojętne kto ją wygłasza to nie podnosi to jej wartości ) podobnie jak entuzjastycznych wzmianek o "Nostra aetatae" itp ...przedstwiłem oczywiście lapidarnie.
To że akurat wypowiada te treści taka a nie inna osoba, może być co najwyżej jeszcze bardziej żenujące bądź gorszące w zależności od podejścia...
Strony: 1 [2] 3 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Niepokojące przemówienie Papieża do przedstawicieli wspólnoty żydowskiej w Niemc « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!