Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Marca 20, 2025, 15:19:34 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233053 wiadomości w 6649 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Niepokojące przemówienie Papieża do przedstawicieli wspólnoty żydowskiej w Niemc
« poprzedni następny »
Strony: [1] 2 3 Drukuj
Autor Wątek: Niepokojące przemówienie Papieża do przedstawicieli wspólnoty żydowskiej w Niemc  (Przeczytany 8528 razy)
Tato
aktywista

« dnia: Września 25, 2011, 13:14:20 pm »

Niepokojące przemówienie Papieża do przedstawicieli wspólnoty żydowskiej w Niemczech

"Wczoraj, w pierwszym dniu wizyty Benedykta XVI w swoim rodzinnym kraju, jako trzeci z punktów dnia – po spotkaniu z prezydentem Niemiec Klausem Wowereitem oraz przemówieniu w Bundestagu – miało miejsce spotkanie z przedstawicielami wspólnoty żydowskiej. W przemówieniu papieża (pełna treść cytowana poniżej), padły niebezpiecznie ambiwalentne, a w niektórych miejscach niegodne głowy Kościoła katolickiego, słowa."

całość :

http://www.bibula.com/?p=44095
"CRUX SACRA SIT MIHI LUX , NON DRACO SIT MIHI DUX"
          V R S N S M V - S M Q L I V B
Anna M
aktywista

« Odpowiedz #1 dnia: Września 25, 2011, 13:19:31 pm »

Panie Tato, pewien fragment był tu zacytowany:

http://krzyz.nazwa.pl/forum/index.php/topic,6363.15.html

... jak to boli wiele boli;

"Boli nas kwestia lefebrystów, którzy naszym zdaniem są uosobnieniem fanatyzmu, fundamentalizmu, rasizmu i antysemityzmu mówił przewodniczący Centralnej Rady Żydów w Niemczech. – Boli nas kwestia modlitwy wielkopiątkowej. Perspektywa beatyfikacji Piusa XII przysparza nam dodatkowo bólu i rozczarowania ..."

Na taki ból, to nic innego jak tabletka na ból z krzyżykiem! - koniecznie z krzyżykiem!  :)

m.a.p.w
Gość
« Odpowiedz #2 dnia: Września 25, 2011, 13:26:39 pm »

brutalny atak na Tatę Naszego, na papieża, na Mamę Naszą, na kościół

ten komentarz w artykule to chyba pisał jakiś żydo-mason, jak to czytam to sobie myślę: jak bardzo  go obrzezanie musi boleć, żeby takie coś pisać
« Ostatnia zmiana: Września 25, 2011, 13:35:22 pm wysłana przez m.a.p.w » Zapisane
Tato
aktywista

« Odpowiedz #3 dnia: Września 25, 2011, 13:34:53 pm »

A zna Pan takie "papieskie błogosłąwieństwo" :

"Oby wszyscy zainteresowani nadal kroczyli tą drogą. Niech w tym błogosławi Jedyny i Wszechmogący, Ha Kadosz Baruch Hu.
"....????

« Ostatnia zmiana: Września 25, 2011, 16:30:28 pm wysłana przez Tato » Zapisane
m.a.p.w
Gość
« Odpowiedz #4 dnia: Września 25, 2011, 13:44:32 pm »

no widzę je w tym tekście, równie dobrze można silić się na pozytywną interpretację

komentarz anonimowego autora do tego przemawiania jest tendencyjny, propagandowy i ogólnie marny. wieje od niego chęć ataku, a nie rzetelnego zobrazowania sprawy, może tylko ja mam takie odczucia ale dla mnie poziom komentarza jest żenujący - propaganda niskich lotów.   
Tato
aktywista

« Odpowiedz #5 dnia: Września 25, 2011, 13:48:32 pm »

no widzę je w tym tekście, równie dobrze można silić się na pozytywną interpretację

komentarz anonimowego autora do tego przemawiania jest tendencyjny, propagandowy i ogólnie marny. wieje od niego chęć ataku, a nie rzetelnego zobrazowania sprawy, może tylko ja mam takie odczucia ale dla mnie poziom komentarza jest żenujący - propaganda niskich lotów.

Co do poziomu komentarza, to całkowita zgoda. Natomiast ja jestem przemówieniem Benedykta XVI w odpowiedzi na przemówienie owego rabina po prostu przerażony...a w zasadzie to już nawet nie....
m.a.p.w
Gość
« Odpowiedz #6 dnia: Września 25, 2011, 13:54:06 pm »

Co do poziomu komentarza, to całkowita zgoda. Natomiast ja jestem przemówieniem Benedykta XVI w odpowiedzi na przemówienie owego rabina po prostu przerażony...a w zasadzie to już nawet nie....

napisanie czegoś dobrego byłoby trudne, więc ja np. bym nic nie pisał o tym (;

nawet gdybym się zgadzam z tym komentarzem, a nie wiem czy tak niestety nie jest, to forma dla mnie jest nie do przyjęcia 
Tato
aktywista

« Odpowiedz #7 dnia: Września 25, 2011, 14:01:11 pm »

Cóż pomijając formę emocjonalnego na pewno komentarza, to fakt, że Osoba Naszego Pana Jezusa Chrystusa jest przywołana przez Benedykta XVI w tym fragmencie :

"W tym miejscu należy także przypomnieć o nocy pogromu z 9 na 10 listopada 1938 roku. Tylko nieliczni widzieli pełne konsekwencje tego aktu pogardy dla człowieka, jak proboszcz katedry berlińskiej, Bernhard Lichtenberg, który z ambony katedry św. Jadwigi, nawoływał wiernych: „Na zewnątrz płonie Świątynia – także ona jest Domem Bożym”. Narodowosocjalistyczny reżim terroru budowany był na micie rasistowskim, którego częścią było odrzucenie Boga Abrahama, Izaaka i Jakuba, Boga Jezusa Chrystusa a także ludzi, którzy w Niego wierzą."

Niestety w kontekście rzec można wybitnie antytrynitarnym.... co w połączeniu z mdłą całością tego przemówienia oraz bardzo osobliwym "błogosłąwieństwem", może faktycznie rodzić pewne gwałtowne reakcje choćby wpostaci rozmaitych komentarzy...
Krzysztof Kałębasiak
aktywista

« Odpowiedz #8 dnia: Września 25, 2011, 14:11:01 pm »

którego częścią było odrzucenie Boga Abrahama, Izaaka i Jakuba, Boga Jezusa Chrystusa a także ludzi, którzy w Niego wierzą."

coz, wyglada na to, ze papież zmienil wyznanie. Moze juz jest muzulmaninem albo żydem?
« Ostatnia zmiana: Września 25, 2011, 14:13:15 pm wysłana przez Krzysztof Kałębasiak » Zapisane
Tato
aktywista

« Odpowiedz #9 dnia: Września 25, 2011, 14:23:37 pm »

którego częścią było odrzucenie Boga Abrahama, Izaaka i Jakuba, Boga Jezusa Chrystusa a także ludzi, którzy w Niego wierzą."

coz, wyglada na to, ze papież zmienil wyznanie. Moze juz jest muzulmaninem albo żydem?

eeee no nieeee ...."Proroka" nie wymieniał....:/
thomas12345
aktywista

Ave crux, spes unica!

Wydawnictwo Te Deum
« Odpowiedz #10 dnia: Września 25, 2011, 14:24:36 pm »

A nie domysleli się panowie, że chodziło o Boga - Jezusa Chrystusa, a nie Boga (kogo?) Jezusa?
Credo [...] in unam, sanctam, catholicam at apostolicam Ecclesiam ...

Merci, Monseigneur

Protestantów  uważam za braci odłączonych, ale to nie znaczy że heretyk przestaje nim być, kiedy można go nazwać inaczej.
m.a.p.w
Gość
« Odpowiedz #11 dnia: Września 25, 2011, 14:24:43 pm »

pierwsze zdanie wytłuszczone to cytat

a 2: Die nationalsozialistische Schreckensherrschaft gründete auf einem rassistischen Mythos, zu dem die Ablehnung des Gottes Abrahams, Isaaks und Jakobs, des Gottes Jesu Christi und der an ihn glaubenden Menschen gehörte.

gdyby wyglądało tak: Boga, Abrahama, Izaaka i Jakuba, Jezusa Chrystusa; to można by tak twierdzić, ale jest napisane Boga Jezusa, nie znam języka niemieckiego ale wszystkie te rzeczniki są w genetivie, nie wiem czy jest to tak dwuznaczne jak w języku polskim,  zapewne tak
« Ostatnia zmiana: Września 25, 2011, 14:41:35 pm wysłana przez m.a.p.w » Zapisane
Regiomontanus
aktywista

« Odpowiedz #12 dnia: Września 25, 2011, 14:48:56 pm »

Nie ma dwuznaczności - niemiecki oryginał jest jasny, chodzi o odrzucenie Boga Jezusa Chrystusa.
« Ostatnia zmiana: Września 25, 2011, 14:50:29 pm wysłana przez Regiomontanus » Zapisane
Certe, adveniente die judicii, non quaeretur a nobis quid legerimus, sed quid fecerimus.
m.a.p.w
Gość
« Odpowiedz #13 dnia: Września 25, 2011, 14:55:39 pm »

Nie ma dwuznaczności - niemiecki oryginał jest jasny, chodzi o odrzucenie Boga Jezusa Chrystusa.

czyli? bo napisał Pan to dwuznacznie?

po czym Pan stwierdza, że nie ma dwuznaczności? Jakby to zdanie wyglądało w języku niemieckim

a) Boga Jezusa Chrystusa w sensie, kogo co: Boga i kogo czego: Jezusa

B) jak kogo co: Boga Jezusa?   
Krzysztof Kałębasiak
aktywista

« Odpowiedz #14 dnia: Września 25, 2011, 14:58:57 pm »

A nie domysleli się panowie, że chodziło o Boga - Jezusa Chrystusa, a nie Boga (kogo?) Jezusa?

Przyznaje sie bezbicia, nie pomyslalem.
Czy w takim razie, Bóg Abraham, to jakis kul ziomal, czy raczej nie?
Strony: [1] 2 3 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Niepokojące przemówienie Papieża do przedstawicieli wspólnoty żydowskiej w Niemc « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!