Guldenmond
|
|
« dnia: Września 16, 2011, 10:01:12 am » |
|
w jakich swiatyniach w Polsce msze nowego rytu odprawiane sa tylko / zazwyczaj na oltarzach skierowanych we wlasciwa strone?
mi przychodza na mysl: - kaplica MB Czestochowskiej - katedra wawelska - katedra fromborska - Debno Podhalanskie - Wdzydze - kosciol w skansenie (swoja droga jest tam chyba najciekawiej umieszczona chrzcielnica jaka widzialem) - Olsztynek - kosciol w skansenie
|
|
« Ostatnia zmiana: Września 16, 2011, 12:19:29 pm wysłana przez Guldenmond »
|
|
"coraz bardziej cię wciaga do tego trydenckiego ścieku" ks. K.B.
|
|
|
Benedykt Korczyński
uczestnik
|
|
« Odpowiedz #1 dnia: Września 16, 2011, 10:05:38 am » |
|
Lublin - kościół w skansenie
|
|
|
|
Jakże piękne i pełne pociechy jest świętych obcowanie! BXVI martyrologium.blogspot.com/
|
|
|
rysio
|
|
« Odpowiedz #2 dnia: Września 16, 2011, 11:06:19 am » |
|
Czyli wszędzie tam, gdzie władzę Ordynariusza skutecznie uszczupla Urząd Konserwatora Zabytków.
|
|
|
|
"I w mordobiciu musi być umiarkowanie"* * Dzielny wojak Szwejk.
|
|
|
Mara
bywalec
|
|
« Odpowiedz #3 dnia: Września 16, 2011, 12:17:08 pm » |
|
Pustelnia św. Jana z Dukli k. Dukli - sama nie byłam, ale mój brat nawiedził w tym roku (widziałam jego zdjęcia) i był mile zaskoczony brakiem posoborowego stołu
|
|
|
|
|
|
|
Jarod
|
|
« Odpowiedz #4 dnia: Września 16, 2011, 12:42:40 pm » |
|
Podobno w kaplicach Opus Dei.
|
|
|
|
|
|
|
genowefa
|
|
« Odpowiedz #5 dnia: Września 16, 2011, 12:45:41 pm » |
|
W kaplicy Cudownego Pana Jezusa Ukrzyżowanego w warszawskiej Archikatedrze - Msze poranne w tygodniu.
|
|
|
|
|
|
|
solid
Gość
|
|
« Odpowiedz #6 dnia: Września 17, 2011, 00:27:48 am » |
|
Kraków - kościół rektoralny Zmartwychwstania Pańskiego na cmentarzu Rakowickim Kraków - kościół św. Benedykta w Podgórzu (Msze święte odprawiane tylko w uroczystość odpustową - "Rękawka" - wtorek po Wielkanocy) Kraków - kościół św. Idziego (filialny dominikanów) Kalwaria Zebrzydowska - kaplica Cudownego Obrazu, a także kapliczki na "dróżkach" (np. Wieczernik, w którym odprawia się mszę Wielkiego Czwartku) Krościenko nad Dunajcem - stary kościół Wszystkich Świętych (jedna Msza poranna w niedzielę jak i w tygodniu)
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 11, 2012, 16:07:05 pm wysłana przez solid »
|
|
|
|
|
Sivis Amariama
|
|
« Odpowiedz #7 dnia: Września 17, 2011, 15:54:58 pm » |
|
Kraków: kaplica - sanktuarium NMP w bazylice dominikanów.
|
|
|
|
|
|
|
animus60
|
|
« Odpowiedz #8 dnia: Września 17, 2011, 21:18:35 pm » |
|
Czyli wszędzie tam, gdzie władzę Ordynariusza skutecznie uszczupla Urząd Konserwatora Zabytków.
Dokładnie. Dla wielu katolików to norma. Kiedy rozmawiałem o tym z księdzem popatrzył na mnie jak na głupka i stwierdził: "To mam się do ludzi odwrócić tyłem?"
|
|
|
|
|
|
|
Guldenmond
|
|
« Odpowiedz #9 dnia: Września 17, 2011, 21:28:42 pm » |
|
<w służbie słowa>
W Kościele Zachodnim duchowny staje za ołtarzem tyłem do zboru i wtedy dokonuje tajemniczych misteriów. Przeciwko temu występuje Marcin Luter w swojej „Deutsche Messe” w rozdziale III pt. „Niedziela dla ludu”, gdy pisze: „Nie tak ma wyglądać ołtarz, ale kapłan ma stać za stołem jak niewątpliwie uczynił to nasz Pan podczas ostatniej Wieczerzy. Ale na to potrzeba czasu (….).” Okazuje się, że w naszym Kościele na to potrzeba jeszcze więcej czasu niż w Kościele Rzymsko-Katolickim, który to zalecenie Marcina Lutra zrealizował w całym świecie po II Soborze Watykańskim, a więc już 30 lat temu.
HAHAHAHAHAHA (histerycznie)
|
|
|
|
|
|
|
trivelt
uczestnik
|
|
« Odpowiedz #10 dnia: Września 17, 2011, 21:57:28 pm » |
|
Kraków: kaplica - sanktuarium NMP w bazylice dominikanów.
W Krakowie w wielu kościołach rano odprawiane są Msze versus Deum. Oprócz Dominikanów także u Franciszkanów, Cystersów oraz w Mariackim.
|
|
|
|
|
|
|
DexterFK
uczestnik
|
|
« Odpowiedz #11 dnia: Września 17, 2011, 22:28:28 pm » |
|
<w służbie słowa>
W Kościele Zachodnim duchowny staje za ołtarzem tyłem do zboru i wtedy dokonuje tajemniczych misteriów. Przeciwko temu występuje Marcin Luter w swojej „Deutsche Messe” w rozdziale III pt. „Niedziela dla ludu”, gdy pisze: „Nie tak ma wyglądać ołtarz, ale kapłan ma stać za stołem jak niewątpliwie uczynił to nasz Pan podczas ostatniej Wieczerzy. Ale na to potrzeba czasu (….).” Okazuje się, że w naszym Kościele na to potrzeba jeszcze więcej czasu niż w Kościele Rzymsko-Katolickim, który to zalecenie Marcina Lutra zrealizował w całym świecie po II Soborze Watykańskim, a więc już 30 lat temu.
HAHAHAHAHAHA (histerycznie)
Tu wiecej: http://wsluzbieslowa.c0.pl/?s=W+Ko%C5%9Bciele+Zachodnim+duchowny+staje+za+o%C5%82tarzem+ty%C5%82em+do+zboru+i+wtedy+dokonuje+tajemniczych+misteri%C3%B3w.+Ciekawa jest zawsze reakcja duchownych kiedy pokazuje sie im jasno ze od rewolucji V2 to juz blisko do dziela dra Lutra - to ze to diabel wzniecal to juz nie zdarze nigdy wspomniec. Dla mnie powyzsze slowa to najlepsza apologetyka tradycyjnego stanowiska - jak komu wszystko jedno to juz inna sprawa
|
|
|
|
Christus vincit, Christus regnat, Christus imperat!
|
|
|
Guldenmond
|
|
« Odpowiedz #12 dnia: Września 18, 2011, 07:31:12 am » |
|
ale trzeba pastorowi Grossowi oddac, ze znacznie blizej mu do Janisa Vanagsa niz do Ewy Brunne
|
|
|
|
|
|
|
Michal260189_T
|
|
« Odpowiedz #13 dnia: Listopada 09, 2011, 17:28:32 pm » |
|
W Pilznie w Sanktuarium Matki Bożej Pocieszenia u karmelitów Msza poranna jest w kaplicy Matki Bożej.
|
|
|
|
Sancte Michael Archangele, defende nos in proeli.....
|
|
|
Aqeb
|
|
« Odpowiedz #14 dnia: Listopada 09, 2011, 17:39:56 pm » |
|
Poznań - kościół Najdroższej Krwi Pana Jezusa.
|
|
|
|
"Ilekroć walczymy z pychą świata czy z pożądliwością ciała albo z heretykami, zawsze uzbrójmy się w krzyż Pański. Jeśli szczerze powstrzymujemy się od kwasu starej złośliwości, to nigdy nie odejdziemy od radości wielkanocnej." Św. Leon Wielki
|
|
|
|