Jeśli wyjeżdżam, np. na wakacje za granicę. Mogę w tym czasie stosować się do ojczystego kalendarza (np. odmawiając LG) czy muszę sobie sprawić kalendarze liturgiczne wszystkich państw, w których będę? Załóżmy, że dzisiaj byłbym w Londynie. Mam uroczystość św. Wojciecha, czy nie?
Cytat: Dominik Jan Domin w Kwietnia 23, 2010, 11:34:31 amJeśli wyjeżdżam, np. na wakacje za granicę. Mogę w tym czasie stosować się do ojczystego kalendarza (np. odmawiając LG) czy muszę sobie sprawić kalendarze liturgiczne wszystkich państw, w których będę? Załóżmy, że dzisiaj byłbym w Londynie. Mam uroczystość św. Wojciecha, czy nie?A w ktorych krajach poza polską obowiązuje post piątkowy?
A w ktorych krajach poza polską obowiązuje post piątkowy?
Cytat: Michał Barcikowski w Kwietnia 23, 2010, 12:06:13 pmA w ktorych krajach poza polską obowiązuje post piątkowy?Chyba na Białorusi i Litwie.
PS. I co z tym kalendarzem? Jest jakiś indult / ogólna zasada, że w podróży mogę stosować własny?
KPK jest jeden. Nie wiem, co episkopaty poustalały sobie w poszczególnych krajach "zamiast" postu piątkowego... Ale jak z tym kalendarzem?
Czy post jest w tekście łacińskim KPK? Czyżby prawie wszystkie episkopaty usunęły post, zastępując go "uczynkiem alternatywnym"?
Cytat: FidelisTraditioni w Kwietnia 25, 2010, 14:05:34 pm. Pisząc (chyba nawet nie w tym temacie), ze potrafiłbym bez żadnych problemów z marszu odprawić NOMChętnie bym zweryfikował pańskie słowa.
. Pisząc (chyba nawet nie w tym temacie), ze potrafiłbym bez żadnych problemów z marszu odprawić NOM
Odprawić NOM, a co to za sztuka? Nie ma się co czarować - jeśli ktoś się interesuje Liturgią, to bez problemu "odprawi" i to bliżej rubryk niż nie jeden ksiądz