ćwiczenie dotyczą bardziej ducha, nie duchowieństwa, więc raczej powinny być duchowe niż duchowne. być może jest to archaizm, ale słownika odpowiedniego nie mam pod ręką.
Cytat: Domino w Lutego 06, 2010, 16:14:03 pmA mi przyszło do głowy takie sobie niewinne pytanie: ćwiczenia duchowne (spiritual exercises) - czym się różnią od siebie przymiotniki duchowy i duchowny, poza o{[:+] ... oczywiście ... i w jakich kontekstach należy je stosować.dziękujęD.duchowny - odnoszący się, należący do duchowieństwaduchowy - dotyczący ducha, myśli, uczuć, odnoszący się do życia psychicznego, wewnętrznego; intelektualny; moralny; niematerialny >d. przywódca, przewodnik, wódz - osoba wywierająca decydujący wpływ moralny lub intelektualny na jakąś jednostkę lub zbiorowość > d. ojciec - wychowawca, myśli, inicjator czegośćwiczenie dotyczą bardziej ducha, nie duchowieństwa, więc raczej powinny być duchowe niż duchowne. być może jest to archaizm, ale słownika odpowiedniego nie mam pod ręką.
A mi przyszło do głowy takie sobie niewinne pytanie: ćwiczenia duchowne (spiritual exercises) - czym się różnią od siebie przymiotniki duchowy i duchowny, poza o{[:+] ... oczywiście ... i w jakich kontekstach należy je stosować.dziękujęD.
Cytat: manna w Lutego 06, 2010, 16:36:44 pmCytat: Domino w Lutego 06, 2010, 16:14:03 pmA mi przyszło do głowy takie sobie niewinne pytanie: ćwiczenia duchowne (spiritual exercises) - czym się różnią od siebie przymiotniki duchowy i duchowny, poza o{[:+] ... oczywiście ... i w jakich kontekstach należy je stosować.dziękujęD.duchowny - odnoszący się, należący do duchowieństwaduchowy - dotyczący ducha, myśli, uczuć, odnoszący się do życia psychicznego, wewnętrznego; intelektualny; moralny; niematerialny >d. przywódca, przewodnik, wódz - osoba wywierająca decydujący wpływ moralny lub intelektualny na jakąś jednostkę lub zbiorowość > d. ojciec - wychowawca, myśli, inicjator czegośćwiczenie dotyczą bardziej ducha, nie duchowieństwa, więc raczej powinny być duchowe niż duchowne. być może jest to archaizm, ale słownika odpowiedniego nie mam pod ręką.W szczecińskiej kaplicy FSSPX podczas czytań po polsku często pada słowo "duchowny" itp. w miejscu gdzie powinno być "duchowy". Ksiądz używa starszego tłumaczenia czytań, być może zatem jest to archaizm (bo akurat ksiądz który obsługuje tę kaplicę zna język polski na tyle dobrze, że raczej nie czyta błędnie). Dopisane: W modlitewniku Te Deum w Litanii Loretańskiej jest "Naczynie Duchowne" i "Różo duchowna"
Czy Pan jest ministrantem w kaplicy FSSPX w Szczecinie?
W szczecińskiej kaplicy FSSPX podczas czytań po polsku często pada słowo "duchowny" itp. w miejscu gdzie powinno być "duchowy". Ksiądz używa starszego tłumaczenia czytań, być może zatem jest to archaizm (bo akurat ksiądz który obsługuje tę kaplicę zna język polski na tyle dobrze, że raczej nie czyta błędnie). Dopisane: W modlitewniku Te Deum w Litanii Loretańskiej jest "Naczynie Duchowne" i "Różo duchowna"
A w Wielki Czwartek to się Najświętszego Sakramentu nie przenosi do kaplicy przechowania?
Parasoleczka tak jak baldachim jest po to by chronić Najświętszy Sakrament przed tym, by nic na niego nie spadło.
Do jakiej diecezji nalezy Harrachov??
Czy w NOM posypanie popiołem może zastępować akt pokuty?Bo ja dzisiaj coś takiego usłyszałam: "Akt pokuty będzie miał dziś formę posypania głów popiołem, które nastąpi po homilii".