Niech Pan uważnie patrzy na celebransa (ów) podczas skłonów na Credo
raz kiedyś znajomy Holender zadał mi w mejlu pytanie
Cytat: mannaraz kiedyś znajomy Holender zadał mi w mejlu pytanieA spytał kiedyś: do your friends-priests wear strange, black clothes with an white rectangular on the neck?
Kiedy wszyscy wkoło się obrękowują, ja konsekwetnie nie wyciągam ręki,nawet jeśli widzę zakłopotanie osoby obok (bo głupio tak wycofać rękę).Mnie to już nie żenuje, a fajnie jest potem czuć na sobie ich wzrok: "co to za jeden?"
Takie zapytanie: W Wielki Piątek w Liturgii na cześć Męki Pańskiej można używać czerwonej opony na krzyż. Czy w Wielki Czwartek można nałożyć białą?
A także następne: czy w Wielki Czwartek i Wielki Piątek przy przenoszeniu Sanctissimum można użyć umbelli, a jeżeli tak to jakiego koloru? Biel? Czerwień? Fiolet?
A mi przyszło do głowy takie sobie niewinne pytanie: ćwiczenia duchowne (spiritual exercises) - czym się różnią od siebie przymiotniki duchowy i duchowny, poza o{[:+] ... oczywiście ... i w jakich kontekstach należy je stosować.dziękujęD.
umbelli
ombrellino
Cytat: mateusz72 w Lutego 06, 2010, 15:30:52 pmumbelliCytat: Nathanael w Lutego 06, 2010, 15:42:59 pmombrellinoParasoleczka? 1. Nie ma parasoleczek w kolorach liturgicznych.2. Jak już to podczas przenoszenia Najświętszego Sakramentu w Wielki Piątek lub podczas procesji rezurekcyjnej w Niedzielę Zmartwychwstania. W Wielki Czwartek to nie miałoby sensu.
Umbraculum zawsze jest białe.