Jadąc wczoraj wieczorem pociągiem wdałem się w rozmowę z osobą siedzącą obok mnie.Widząc ze odmawiam Różaniec zapytano mnie ,, może mi pan powie co to jest Anielski Chleb "Oczywiście odpowiedziałem że To Ciało Pańskie przyjmowane w czasie komunii. Na to usłyszałem że aniołowie nie przyjmują ciała Pańskiego.WIęc jak to jest z tym Anielskim Chlebem?będę wdzięczny za odp.
Jak to jest z jurysdykcją podczas sakramentu małżeństwa? Kapłan potrzebuje juryzdykcji do udzielenia ślubu ale z drugiej strony to małżonkowie udzielają sobie nawzajem małżeństwa, a ksiądz tylko asystuje. Więc po co mu jurysdykcja? Czy ślub przed kapłanem nieposiadającym jurysdykcji jest ważny?Czy ślub udzielony przez osobę bez święceń jest ważny?Czy ślub udzielony "sobie" przez małżonków jest ważny?
Cytat: Kreowany_styl w Lutego 21, 2011, 22:28:19 pmJak to jest z jurysdykcją podczas sakramentu małżeństwa? Kapłan potrzebuje juryzdykcji do udzielenia ślubu ale z drugiej strony to małżonkowie udzielają sobie nawzajem małżeństwa, a ksiądz tylko asystuje. Więc po co mu jurysdykcja? Czy ślub przed kapłanem nieposiadającym jurysdykcji jest ważny?Czy ślub udzielony przez osobę bez święceń jest ważny?Czy ślub udzielony "sobie" przez małżonków jest ważny?ad1 Nie jest ważny.ad2 Nie jest ważny.ad3 Jest ważny w przypadku braku świadka kwalifikowanego (kapłana posiadającego uprawnienia)Pozdrawiam.