Kreowany_styl
bywalec

|
 |
« Odpowiedz #945 dnia: Sierpnia 10, 2010, 18:57:27 pm » |
|
Ponawiam pytanie: Czym się różni woda święcona od wody egzorcyzmowanej? Oczywiście poza nazwą i modlitwami jakie kapłan wymawia.
|
|
|
|
|
|
|
slavko
Gość
|
 |
« Odpowiedz #946 dnia: Sierpnia 11, 2010, 05:18:10 am » |
|
glownie tym ze jest wyegzorcyzmowana jak sama nazwa wskazuje
|
|
|
|
|
|
|
yukoma
uczestnik

Święty Pawle Chung, męczenniku módl się za nami!
|
 |
« Odpowiedz #947 dnia: Sierpnia 11, 2010, 15:35:02 pm » |
|
Chciałabym zapytać czy Oremus wyd.xx.Marianów jest koszerny?
|
|
|
|
Przez posłuszeństwo ku apostazji - w Kościele posoborowym ta rzeczywistość stawała się moim udziałem :-(
Msza Święta Wszechczasów i Jej bogactwo to największe Odkrycie mojego życia
|
|
|
Nathanael
Gość
|
 |
« Odpowiedz #948 dnia: Sierpnia 11, 2010, 16:21:29 pm » |
|
Dostosowany do NOM. Pisywał tam (pisze dalej?) x. Maciej Zachara MIC. Z tych jego artykułów zrobiła się książka "Msza święta. Liturgiczne ABC" - podejmuje on w niej sprawę reformy reformy, Mszy tzw. trydenckiej, etc. Prowadzi ciekawy blog: http://liturgia.pl/blog/474
|
|
|
|
|
|
|
miki
|
 |
« Odpowiedz #949 dnia: Sierpnia 12, 2010, 09:56:03 am » |
|
Czy Apostołów było 15? Jezus powołał 12, potem odpadł Judasz, więc dwunastkę uzupełnił Maciej, następnie 14 Apostołem został Paweł. A jakiś rok temu usłyszałem: "św. Barnaba, Apostoł". Dlaczego więc mówi się o 12 a nie o 14 Apostołach (Judasza nie ma sensu wliczać)
|
|
|
|
Taki sobie o...
|
|
|
Nathanael
Gość
|
 |
« Odpowiedz #950 dnia: Sierpnia 12, 2010, 11:05:10 am » |
|
Czy Apostołów było 15? Jezus powołał 12, potem odpadł Judasz, więc dwunastkę uzupełnił Maciej, następnie 14 Apostołem został Paweł. A jakiś rok temu usłyszałem: "św. Barnaba, Apostoł". Dlaczego więc mówi się o 12 a nie o 14 Apostołach (Judasza nie ma sensu wliczać)
Tutaj nieco o wyborze św. Macieja i jak to z tymi Apostołami potem było: http://liturgia.pl/node/8899
|
|
|
|
|
|
|
miki
|
 |
« Odpowiedz #951 dnia: Sierpnia 12, 2010, 16:04:16 pm » |
|
Nathanaelu, właśnie owo pytanie mi do głowy przyszło po przeczytaniu tego artykułu. Dlaczego mówi się dwunastu, jeśli było ich (tych świętych) czternastu.
|
|
|
|
Taki sobie o...
|
|
|
Tato
|
 |
« Odpowiedz #952 dnia: Sierpnia 13, 2010, 09:21:05 am » |
|
Dostosowany do NOM. Pisywał tam (pisze dalej?) x. Maciej Zachara MIC. Z tych jego artykułów zrobiła się książka "Msza święta. Liturgiczne ABC" - podejmuje on w niej sprawę reformy reformy, Mszy tzw. trydenckiej, etc. Prowadzi ciekawy blog: http://liturgia.pl/blog/474
X.Maciej Zachara MIC - ...."Prezbiter Wspólnoty Neokatechumenalnej na Poczekajce w Lublinie"......
|
|
|
|
"CRUX SACRA SIT MIHI LUX , NON DRACO SIT MIHI DUX" V R S N S M V - S M Q L I V B
|
|
|
Kubaturus
|
 |
« Odpowiedz #953 dnia: Sierpnia 13, 2010, 12:01:47 pm » |
|
Jest takie Wydawnictwo Arka- Wrocław, czy wiedzą państwo gdzie na Internecie można znaleźć jego książki lub jakiś katalog z pozycjami tegoż wydawnictwa?
A i czy warto kupić książkę "Katechezy neokatechumenatu. Konwiwencja. Nauczanie wewnatrz neokatechumenatu ujawnione" Wydawca: Wydawnictwo ANTYK Marcin Dybowski.
Czy wiadomo coś o jej zawartości?
|
|
|
|
Dwa filary! Bosko! - Dwie korony! Maksymilian Maria!
|
|
|
Nathanael
Gość
|
 |
« Odpowiedz #954 dnia: Sierpnia 13, 2010, 16:36:41 pm » |
|
Jest takie Wydawnictwo Arka- Wrocław, czy wiedzą państwo gdzie na Internecie można znaleźć jego książki lub jakiś katalog z pozycjami tegoż wydawnictwa?
http://ppharka.hg.pl/
|
|
|
|
|
|
|
Kubaturus
|
 |
« Odpowiedz #955 dnia: Sierpnia 14, 2010, 12:27:17 pm » |
|
Dziękuję. 
|
|
|
|
Dwa filary! Bosko! - Dwie korony! Maksymilian Maria!
|
|
|
MilesChristi
uczestnik

|
 |
« Odpowiedz #956 dnia: Sierpnia 15, 2010, 20:21:30 pm » |
|
Potrzebuję dokładnego tłumaczenia tych słów św. Leona Wielkiego: "Magnum praesidium est fides integra, fides vera, in qua nec augeri ab ullo quidquam, nec minui potest: quia nisi una est, fides non est."
|
|
|
|
Kimże jest Ta, która świeci z wysoka jak zorza, piękna jak księżyc, jaśniejąca jak słońce, groźna jak zbrojne zastępy? (Pnp 6,10)
Ave Maria!
|
|
|
Guldenmond
|
 |
« Odpowiedz #957 dnia: Sierpnia 16, 2010, 00:15:47 am » |
|
czy ktoś z Państwa dysponuje pełnym tekstem Kaję się Bogu ( średniow. tłum. confiteoru)? pilne!
|
|
|
|
"coraz bardziej cię wciaga do tego trydenckiego ścieku" ks. K.B.
|
|
|
Bartek
|
 |
« Odpowiedz #958 dnia: Sierpnia 16, 2010, 16:40:32 pm » |
|
Powinien być w "Dodatkach do piśmiennictwa polskiego" W. A. Maciejowskiego, wyd. Warszawa 1851.
|
|
|
|
Hoc pulchrum est hominis munus et officium: ut oret ac diligat.
|
|
|
Nathanael
Gość
|
 |
« Odpowiedz #959 dnia: Sierpnia 19, 2010, 20:36:25 pm » |
|
Czy szyto dawniej (obecnie?) specjalne rękawiczki dla kapłanów, czy używano takich, jakie można było kupić w sklepach? Z jakiego winny one być materiału? Czy kapelusz kapłański (saturno) oraz owe rękawiczki (oraz pelerynę) mogli (mogą?) nosić nadal klerycy (tak podaje wikipedia, ale wolę tutaj zapytać specjalistów)?
|
|
|
|
|
|
|
|