Protestanci komentując katolickie szaleństwa w karnawale mówili ...
Protestanci komentując katolickie szaleństwa w karnawale mówili, że obchodzi się święta św. Żarłoka, św. Połoka (lub Łykusa) i św. Stękawy (patrona skacowanych).
Jak kiedyś Kościół definiował słowo "sekta"? Dawniej nazywano tak wszystkich odszczepieńców, a spotkałem się również z używaniem tego określenia wobec żydów i islamistów. Dziś natomiast zawęża się to pojęcie do małych destrukcyjnych grup, a "wspólnoty" heretyckie już się pod to nie łapią. Gdzie nastąpiła zmiana?
Cytat: Kreowany_styl w Marca 04, 2011, 12:05:34 pmJak kiedyś Kościół definiował słowo "sekta"? Dawniej nazywano tak wszystkich odszczepieńców, a spotkałem się również z używaniem tego określenia wobec żydów i islamistów. Dziś natomiast zawęża się to pojęcie do małych destrukcyjnych grup, a "wspólnoty" heretyckie już się pod to nie łapią. Gdzie nastąpiła zmiana?Ja podbije swoje pytanie i też mam drugie, również o przedsoborową terminologię:Czy przed SVII używano wobec Mszy Świętej terminu "Eucharystia"? Obecnie jest to termin wiodący, a widzę, że w tradi środowiskach nie jest darzony "entuzjazmem".
Czy przed SVII używano wobec Mszy Świętej terminu "Eucharystia"?
Czy przed SVII używano wobec Mszy Świętej terminu "Eucharystia"? Obecnie jest to termin wiodący, a widzę, że w tradi środowiskach nie jest darzony "entuzjazmem".
odpowiem tak: jeden z rozdzialow rytualu rzymskiego jest zatytulowany De Sanctissimo Eucharistiæ Sacramento, ale dla niektorych to i tak pewno nie-koszer