Znaleźli się bowiem tacy, którzy przyłączyli się do błędów już ongiś potępionych(82). Nauczają mianowicie, jakoby w Nowym Testamencie nazwa kapłaństwa to tylko oznaczała, co przypada w udziale wszystkim odrodzonym wodą Chrztu świętego
Papież nie potępia przecież w tej encyklice faktu
@p.BoltNie wiem czy pana dobrze zrozumiałem - czy twierdzi pan że istnieje tylko kapłaństwo urzędowe/służebne?
Cytat: Piotr w Stycznia 21, 2011, 20:59:55 pm@p.BoltNie wiem czy pana dobrze zrozumiałem - czy twierdzi pan że istnieje tylko kapłaństwo urzędowe/służebne?Pan Bolt nigdzie czegoś takiego nie napisał.
Koncepcja powszechnego kapłaństwa wiernych nie została "wymyślona" w celu zbliżenia się do luteran, lecz co najwyżej wyeksponowana. W magisterium Kościoła istniała od zawsze.
Czekamy na cytaty, przyjrzymy się, jak to dokładnie definiowano i jakimi opatrywano zastrzeżeniami.
To koniecznie musicie jasno wytłumaczyć owieczkom waszym. Znaleźli się bowiem tacy, którzy przyłączyli się do błędów już ongiś potępionych.
Jest rzeczą zbyteczną tłumaczyć, jak dalece takie zwodnicze błędy sprzeciwiają się prawdom, które już przedtem wyłożyliśmy, mówiąc o stanowisku, jakie kapłan zajmuje w Ciele Mistycznym Chrystusa.
Nie możemy jednak się powstrzymać od głębokiego żalu, że zdarzyły się również przesadne tłumaczenia i zniekształcenia prawdy, niezgodne z prawdziwymi przepisami Kościoła.