Cytat: marekkoc w Października 07, 2010, 18:19:58 pmCzy mógłby ktoś z Państwa uprzejmie mi przetłumaczyć ten krótki fragment z dzieła św. Izdora z Sewilli?"Inter infideles computantur, qui quod voverunt, non impleverunt; melins est enim non promittere quam fidem promissi non exsolvere; melius est enim non vovere quam post votum promissa non reddere (Eccle. v, 4). In malis promissis rescinde fidem, in turpi voto muta decretum; quod incaute vovisti non facias, impia est promissio quæ scelere adimpletur."Mała literówka w powyższym tekscie: ma być "melius est...", a nie "melins est...".Do wiarołomnych są zaliczani ci, którzy ślubują, a nie wypelniaja ślubów. Lepiej jest bowiem nieobiecywać niż nie dotrzymać obietnicy. Lepiej jest nie ślubować wcale niz potem ślub złamać. (Koh 5, 4)W złych obietnicach wiary [jednak] nie dotrzymuj, w haniebnych ślubach zmień postanowienie; Co bezmyślnieprzyrzekłeś nie czyń, bezbożna jest [bowiem] obietnica zbrodniczo wypełniona.
Czy mógłby ktoś z Państwa uprzejmie mi przetłumaczyć ten krótki fragment z dzieła św. Izdora z Sewilli?"Inter infideles computantur, qui quod voverunt, non impleverunt; melins est enim non promittere quam fidem promissi non exsolvere; melius est enim non vovere quam post votum promissa non reddere (Eccle. v, 4). In malis promissis rescinde fidem, in turpi voto muta decretum; quod incaute vovisti non facias, impia est promissio quæ scelere adimpletur."
Chciałabym zadać następujące pytanie : jaki był stosunek Prymasa Wyszyńskiego do NOM-u?
Jakie są wzajemne relacje wydawnictw Dębogóra i Klub książki katolickiej? Pytam bo nie wiem kogo mam pytać o ewentualną reedycję dwóch pozycji („Ren wpada do Tybru” i „Prawda Wiary chrześcijańskiej” tom I) oraz wydanie brakującego III tomu „Prawdy Wiary chrześcijańskiej”.
dlaczego są kościoły pod wezwaniem Ducha Św. i Pana Jezusa, a nie ma świątyń pw. Boga Ojca ? ? ?