Czy w czasie Mszy uobecnia się też ofiara,cierpienie Maryi jak Jezusa?takie coś usłyszałam przypadkiem
Czy w czasie Mszy uobecnia się też ofiara,cierpienie Maryi jak Jezusa?takie coś usłyszałam
Siedmiu świętych Archaniołów Michał, Gabriel, Rafał, Uriel, Jechudiel, Sealtiel, Barachiel.Czy słyszeli coś państwo modlitwie do tych siedmiu Archaniołów?
dwie nazwy - kapłan i prezbiter. Można zauważyć pewną walkę miedzy tymi tytułami, sam jestem ciekaw który przetrwa kosztem drugiego.
Obecnie funkcjonują dwie nazwy - kapłan i prezbiter. Można zauważyć pewną walkę miedzy tymi tytułami, sam jestem ciekaw który przetrwa kosztem drugiego.Natomiast ciekawi mnie jak to się dzieje, że określenie prezbiter w nowych dokumentach i publikacjach bierze górę.Jeśli ktoś zna rzeczowy tekst w którym to zjawisko jest opisane, proszę o pomoc i wskazanie.
Czy mógłby ktoś z Państwa uprzejmie mi przetłumaczyć ten krótki fragment z dzieła św. Izdora z Sewilli?"Inter infideles computantur, qui quod voverunt, non impleverunt; melins est enim non promittere quam fidem promissi non exsolvere; melius est enim non vovere quam post votum promissa non reddere (Eccle. v, 4). In malis promissis rescinde fidem, in turpi voto muta decretum; quod incaute vovisti non facias, impia est promissio quæ scelere adimpletur."