Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Marca 24, 2025, 05:02:23 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233056 wiadomości w 6649 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Rozpoczynają się Światowe Dni Młodzieży
« poprzedni następny »
Strony: 1 [2] 3 Drukuj
Autor Wątek: Rozpoczynają się Światowe Dni Młodzieży  (Przeczytany 7383 razy)
Guldenmond
aktywista

« Odpowiedz #15 dnia: Sierpnia 18, 2011, 21:00:54 pm »

Franciszku Paulinie Hermenegildzie Teodulu, gdzie jesteś ?!?!
"coraz bardziej cię wciaga do tego trydenckiego ścieku"
ks. K.B.
Michał W.
aktywista

« Odpowiedz #16 dnia: Sierpnia 18, 2011, 21:01:51 pm »

Miejmy nadzieję i ręce złożone, że Hiszpania po wizycie Ojca Świętego się zmieni. Właśnie oglądam na Trwamie relację ze spotkania Benedykta XVI z młodzieżą. Ogólnie wszystko wygląda radośnie...o, Salve Regina śpiewają  :'(  :D
Ad Infinitam Dei Gloriam

Sancte Michael Archangele, ora pro nobis.

"Nie po to był Sobór aby żyć Trydentem". J.H.
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #17 dnia: Sierpnia 18, 2011, 21:12:55 pm »

o symbolach: http://przedsoborowy.blogspot.com/2011/08/swiatowe-dni-modych-czy-golgota-modych.html
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
animus60
aktywista

« Odpowiedz #18 dnia: Sierpnia 19, 2011, 19:06:05 pm »

Dzięki stowarzyszeniu Juventutem na tegorocznych Światowych Dniach Młodzieży w Madrycie rzesze wiernych mają możliwość uczestnictwa w liturgii sprawowanej według ksiąg liturgicznych z 1962 r.

http://www.nowyruchliturgiczny.pl/2011/08/msza-sw-tzw-trydencka-na-swiatowych.html
Bartek
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #19 dnia: Sierpnia 19, 2011, 21:23:15 pm »

Stacje "młodzieżowej" Drogi Krzyżowej:
http://www.flickr.com/photos/madrid011/sets/72157626927766044/
Hoc pulchrum est hominis munus et officium: ut oret ac diligat.
K.L.O
rezydent

« Odpowiedz #20 dnia: Sierpnia 20, 2011, 12:36:35 pm »

Ja póki co jestem zachwycony tegorocznymi ŚDM, naprawde fenomenalna sprawa. A to spontaniczne Salve Regina było po prostu oszałamiające. Ci ludzie są naprawde przywiązani do Ojca Świętego, dosłownie szaleją na Jego widok, słuchają Jego słów z wielką uwagą. To wszystko też jest przecież wielką wartością. Jasne, że przyjmują w większości Komunię na łapkę... ale czy to jest ich wina? po prostu uważają to za coś normalnego, tak ich nauczono, nie powiedziano że nie jest to zgodne z doktryną o prawdziwej obecnosći, która wymaga maximum szacunku... ale widziałem takze sporo osób które przyjmowały na język i kilkoro na kolanach, co daje nadzieje i pokrzepia serce :)
"Wiary ustrzegłem"
RaSz
aktywista

Humilis

« Odpowiedz #21 dnia: Sierpnia 20, 2011, 13:22:46 pm »

Nie byłbym takim entuzjastą. Wielu młodych ludzi jedzie tam traktując tej zjazd jako atrakcję turystyczną, coś ciekawego. Nie mają oni nic wspólnego z nauczaniem Kościoła. Z mojej szkoły jest tam zorganizowana grupa więc wiem co mówię.
Sancte Raphael, ora pro nobis!
thomas12345
aktywista

Ave crux, spes unica!

Wydawnictwo Te Deum
« Odpowiedz #22 dnia: Sierpnia 20, 2011, 13:27:13 pm »

A jednak znajdą się chlubne wyjątki:
http://blogs.reuters.com/faithworld/files/2011/08/madrid-protest-10.jpg
Credo [...] in unam, sanctam, catholicam at apostolicam Ecclesiam ...

Merci, Monseigneur

Protestantów  uważam za braci odłączonych, ale to nie znaczy że heretyk przestaje nim być, kiedy można go nazwać inaczej.
Michał W.
aktywista

« Odpowiedz #23 dnia: Sierpnia 20, 2011, 13:31:54 pm »

Ale ta Hiszpania jest okropna
Ad Infinitam Dei Gloriam

Sancte Michael Archangele, ora pro nobis.

"Nie po to był Sobór aby żyć Trydentem". J.H.
RaSz
aktywista

Humilis

« Odpowiedz #24 dnia: Sierpnia 20, 2011, 14:22:57 pm »

A jednak znajdą się chlubne wyjątki:
http://blogs.reuters.com/faithworld/files/2011/08/madrid-protest-10.jpg
Oczywiście. Oby ich jak najwięcej było. Ale nie czarujmy się, że rzeczywiście tylu młodych ludzi jest całym sercem w Kościele. Jest wielu, którzy "kochają" papieża, mówią o sobie katolicy, ale sex przedmałżeński i antykoncepcja czemu nie. Taki schizofrenia troszku.
Sancte Raphael, ora pro nobis!
Guldenmond
aktywista

« Odpowiedz #25 dnia: Sierpnia 20, 2011, 14:51:19 pm »

Stacje "młodzieżowej" Drogi Krzyżowej:
http://www.flickr.com/photos/madrid011/sets/72157626927766044/
;D
"coraz bardziej cię wciaga do tego trydenckiego ścieku"
ks. K.B.
K.L.O
rezydent

« Odpowiedz #26 dnia: Sierpnia 20, 2011, 22:47:44 pm »

Oglądaliści Panstwo adorację??? kolejny raz, jestem bardzo zbudowany postawią młodych ludzi. 99% z nich klęczała. Dosłownie na palcach jednej ręki mógłbym policzyć tych którzy stali lub siedzieli. Panowała cisza, jak makiem zasiał. Poza tym trzeba przyznać że ponieśli duża ofiarę, większosć z nich wszystkie swoje rzeczy zabrała ze sobą na to lotnisko i teraz wszystko jest mokre... dosłownie.
"Wiary ustrzegłem"
pauluss
aktywista

« Odpowiedz #27 dnia: Sierpnia 24, 2011, 13:08:11 pm »

Oglądaliści Panstwo adorację??? kolejny raz, jestem bardzo zbudowany postawią młodych ludzi. 99% z nich klęczała. Dosłownie na palcach jednej ręki mógłbym policzyć tych którzy stali lub siedzieli. Panowała cisza, jak makiem zasiał. Poza tym trzeba przyznać że ponieśli duża ofiarę, większosć z nich wszystkie swoje rzeczy zabrała ze sobą na to lotnisko i teraz wszystko jest mokre... dosłownie.
Ja nie ogladalem adoracji, ale bylem tam gdzies (wcale nie tak bardzo przemokniety ;)). Faktycznie panowala cisza, wielu mlodych kleczalo i widac bylo, ze nie maja z tym problemow. Podobnie bylo na mszy sw. w czasie przeistoczenia, kiedy chyba wiekszosc (z wyjatkiem np. Francuzow) kleczala i nikt nie mial z tym wiekszych problemow.
Z drugiej strony mialem "szczescie" uczestniczyc w bardzo "mlodziezowych" mszach, podczas ktorych np. ksiadz koncelebrujacy w albie i stule prowadzil spiew i na wejscie trzeba bylo obowiazkowo klaskac (oczywiscie z tego sie niektorzy wylamali...), grala scholka, a jakies dziewcze sie darlo do mikrofonu a po wykonaniu  "utworu" na przygotowanie darow wszyscy klaskali. Najbardziej mnie zaskoczylo i moze nawet podbudowalo, ze wielu moim mlodym Czechom, z ktorymi tam bylem, wcale sie to nie podobalo i mowili, ze to nie jest dobre na mszy.
Oczywiscie wiele by mozna pisac i zaslguje to na glebsza analize, ale pokazuje to, ze dobra liturgiczna (i nie tylko) formacja jest mozliwa i czasem naprawde nie trzeba wiele, zeby pewne sprawy i zasady wytlumaczyc. Mlodzi ludzie potrzebuja i chca byc prowadzeni (to tez wyszlo i z moich obserwacji i z roznych rozmow) i mam wrazenie, ze czasem maja wiekszy liturgiczny zmysl niz niejeden ksiadz liturgista.
thomas12345
aktywista

Ave crux, spes unica!

Wydawnictwo Te Deum
« Odpowiedz #28 dnia: Sierpnia 24, 2011, 13:36:23 pm »

W ogóle dostosowywanie Mszy do kogokolwiek jest absurdem, który na siłę wymyślili partacze liturgiczni. A tak naprawdę ludziom to nie jest potrzebne. NAwet młodzieży - im po prostu trzeba pokazać pierwiastek boski - tego im trzeba, nie ludzki.
Credo [...] in unam, sanctam, catholicam at apostolicam Ecclesiam ...

Merci, Monseigneur

Protestantów  uważam za braci odłączonych, ale to nie znaczy że heretyk przestaje nim być, kiedy można go nazwać inaczej.
animus60
aktywista

« Odpowiedz #29 dnia: Sierpnia 24, 2011, 15:06:52 pm »

Oto jak jest kształtowany zmysł liturgiczny u dzieci:

http://www.youtube.com/watch?v=Hkm1IEmQmDo

Atrakcją jest uświetnienie Eucharystii przez muzyków country. Dobrze, że w Wolsztynie nie było festiwalu kobziarzy.
Strony: 1 [2] 3 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Rozpoczynają się Światowe Dni Młodzieży « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!