Niech sami sięgną po Pismo Święte.
Cytat: Michał Warczachowski w Sierpnia 15, 2011, 23:15:38 pmNiech sami sięgną po Pismo Święte.Wielu wojujących ateistów zna Pismo Święte lepiej od katolików.Argument dotyczący mentalności nie jest mocno przekonujący. To że Pan Bóg musiał ogarnąc ludzi, ok. Ale mamy również opisy barbarzyństwa izraela nad ludami z którymi walczyli z przyzwolenia Bożego, podczas którego dokonywano rzezi niewinnych ludzi. Chyba że się mylę.Myśle że mój staż na forum nie pozwoli traktowac mnie jako trolla siejącego zamęt. Ja poprostu szukam odpowiedzi.
"On Egipcjanom pobił pierworodnych - bo na wieki jego miłosierdzie" (podobno to cytat z jakiejś neońskiej pieśni)
Wiemy, że ST to księga symboli i wyobrażeń tego, co dopełnia Chrystus. Śmierć narodów pogańskich jest symbolem śmierci duchowej, jeszcze straszniejszej, która jest wynikiem grzechu braku wiary w Chrystusa. Nawet, jeżeli grzesznicy nie giną teraz tysiącami rażeni morowym powietrzem, jest to dla nich przestroga przed apokaliptyczną "drugą śmiercią" - przed piekłem. "Kto wierzy we Mnie, choćby i umarł, żyć będzie". Podobnie- kto nie wierzy, choćby i mu się wydawało, że żyje, czeka go śmierć.
Należy zawsze oddzielać ze Starego Testamentu elementy nakazu/zakazu/pouczenia/przykazania/... od elementów opisujących realia życia w tamtych czasach, opisujących istniejące wtedy prawo czy praktyki.To bardzo ważne aby wytłumaczyć adwersarzowi, że najczęściej są to po prostu opisy rzeczywistości prawnej czy kulturowej sprzed tysięcy lat nic ponadto.
Tak właśnie mówią pederaści, uzasadniając pogląd, że ich zboczenie, nie jest zakazane przez Boga, a tekstów biblijnych nie należy odczytywać dosłownie.