Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Kwietnia 21, 2025, 20:23:08 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233135 wiadomości w 6650 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Msza czytana - sposoby uczestnictwa
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 26 Drukuj
Autor Wątek: Msza czytana - sposoby uczestnictwa  (Przeczytany 74013 razy)
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #75 dnia: Sierpnia 10, 2011, 11:32:53 am »

Panowie: Pax. Nie spersonalizujmy ani nie zlokalizujmy dyskusji na tematy ogólne.
Tomek Torquemada
Gość
« Odpowiedz #76 dnia: Sierpnia 10, 2011, 11:36:33 am »

Panowie: Pax. Nie spersonalizujmy ani nie zlokalizujmy dyskusji na tematy ogólne.
popieram
tosia
Gość
« Odpowiedz #77 dnia: Sierpnia 10, 2011, 12:08:22 pm »

W temacie "udziału" i udziału we Mszy św. polecam do przeczytania: http://www.piusx.org.pl/zawsze_wierni/artykul/545

A niektórym Panom szczególnie książeczkę św. Antoniego do czytania podczas Mszy św.  ;D
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #78 dnia: Sierpnia 10, 2011, 12:20:27 pm »

Linkowany przez Panią tekst to świadectwo świadomości tragicznego stanu pobożności liturgicznej wiernych, próba zaradzenia mu metodami, które są słuszne, ale które niestety nie wychodzą poza różne utrwalone schematy. Schematy, które odcinały wiernych od liturgii.
« Ostatnia zmiana: Września 01, 2011, 11:43:56 am wysłana przez Eligiusz » Zapisane
x. Konstantyn Najmowicz
aktywista

« Odpowiedz #79 dnia: Sierpnia 10, 2011, 12:25:26 pm »

W temacie "udziału" i udziału we Mszy św. polecam do przeczytania: http://www.piusx.org.pl/zawsze_wierni/artykul/545

A niektórym Panom szczególnie książeczkę św. Antoniego do czytania podczas Mszy św.  ;D
Dziękuję za linka. Wspaniała sprawa!
Instaurare omnia in Christo!
Nikt się nie zbawia, jak tylko przez Ciebie Matko Boga.
Nikt nie otrzymuje darów Bożych, jak tylko przez Ciebie, o pełna łaski!
św. German z Konstantynopola
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #80 dnia: Sierpnia 10, 2011, 12:30:27 pm »

Dziękuję za linka. Wspaniała sprawa!
Zachęcam jednak do tego, by tego typu zachęty czytać krytycznie, jako punkt wyjścia a nie dojścia a za za wzór uczestnictwa traktować mszał a zwłaszcza Ordo Missae. Traktowanie pobożnych zachęt takich pobożnych kapłanów, którzy chcą dobrze, ale nie potrafią wyjść poza utarte schematy myślenia jako aktów magisterium a pomijanie Ordo Missae wprost mówiącego o odpowiedziach wiernych milczeniem jest drogą na ścianę. 
« Ostatnia zmiana: Września 01, 2011, 11:45:11 am wysłana przez Eligiusz » Zapisane
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #81 dnia: Sierpnia 10, 2011, 12:40:32 pm »

W debatach ze świeckimi mówi się "Nie ucz ojca dzieci robić", tu parafrazując napiszę: "Nie ucz księdza Mszę odprawiać". Zresztą Michale, wciąż chyba jeszcze możesz zostać xiędzem i w praktyce realizować swoje idee. Miał być PAX MIĘDZY CHRZEŚCIJANY a wraca chyba PAX - STOWARZYSZENIE ;)

zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #82 dnia: Sierpnia 10, 2011, 12:44:09 pm »

Przestań subiektywizować to, co jest obiektywne. Nie ma żadnych moich idei. Jest Ordo Missae. Ja je traktuję poważnie. A niektórzy jako sztandar bojowy. Fajnie się nim potrząsa, ale nie może za bardzo przeszkadzać naszym uniesieniom.
Poza tym mam Ci przypomnieć twoje pouczenia wobec ks. Biegaja z Radomia czy oo. redemptorystów z Karolkowej na temat tego, jak mają udzielać komunii św.?
« Ostatnia zmiana: Września 01, 2011, 11:45:36 am wysłana przez Eligiusz » Zapisane
Krusejder
aktywista

mój blog
« Odpowiedz #83 dnia: Sierpnia 10, 2011, 12:48:36 pm »

Przestań subiektywizować to, co jest obiektywne. Nie ma żadnych moich idei. Jest Ordo Missae.

Cała ta "dyskusja" jest o tem, że brzitki ksionc Konstantyn odprawił Mszę czytaną i co gorsza ma taką prywatną preferencję co do dni powszednich. Nawet jak będzie biskupem, to Mszał będzie mu na to pozwalał. W przeciwieństwie do udzielania Komunji św. bez pateny, co chyba nawet w rycie NOMowskim jest nadużyciem.
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Jacques Blutoir
adept
*

Pod Mitrą, czyli Kościelne Safari
« Odpowiedz #84 dnia: Sierpnia 10, 2011, 12:52:32 pm »

Bardzo interesująca dyskusja, która przy okazji przypomniała mi dlaczego tak tęsknię za Anglią (poza tym, że ludzie są jakby mniej sfrustrowani): w niedzielę mam tam do wyboru zarówno High jak i Low Mass (gdy tylko mogę wybieram Low). Może dobrym pomysłem byłoby we Wrocławiu też dać wiernym taki wybór na stałe?

Wszystkim dedykuję fragment z mego ulubionego E. Waugh:

"Na koniec słowo o liturgii. Robienie hałasu jest dla Niemców naturalne. Defilady w świetle pochodni i rozwrzeszczane gromady członków Hitlerjugend wyrażały narodową pasję. Dobrze, że „skanalizowano” to w życie Kościoła. Ale to jest najzupełniej nie-angielskie. Nam nie potrzeba „Sieg Hail”. Modlimy się w ciszy. „Uczestnictwo”  we Mszy nie oznacza, że wsłuchujemy się we własne głosy, ale że Bóg słucha naszych głosów. Tylko On wie, kto uczestniczy we Mszy. Uważam, porównując rzeczy małe z wielkimi, że “uczestniczę” w dziele sztuki, gdy je studiuję i podziwiam w milczeniu. Nie potrzeba krzyczeć. Każdy, kto grał w sztuce [teatralnej] wie, że można deklamować na scenie, podczas gdy myśli mogą być gdziekolwiek. Jeśli Niemcy chcą być hałaśliwi, niech będą, ale dlaczego zakłócają nasze nabożeństwa?

“Różnorodność” jest uznawana przez progresistów za jeden ze środków przeciwko ciasnocie  Romanitá. Może pozwolą na nią angielskim katolikom.
Teraz jestem stary, ale gdy zostałem przyjęty do Kościoła byłem młody. I wcale nie przyciągnął mnie splendor jego wspaniałych ceremonii, które protestanci mogą dobrze skopiować. Jednym z pomniejszych powabów Kościoła, które najbardziej mnie pociągnęły, był widok kapłana i ministranta podczas cichej Mszy – podchodzących do ołtarza bez rozglądania się, aby sprawdzić, jak wielu, lub jak niewielu, ludzi jest w kościele. Rzemieślnik i jego czeladnik; człowiek i praca, do której on jeden ma kwalifikacje. To jest Msza, którą z czasem zrozumiałem i pokochałem. Oczywiście, niech krzykacze mają swoje „dialogi” ale niech całkowicie nie zapominają o nas, którzy cenimy ciszę".

"O praeclarum diem, cum in illud divinum animorum concilium coetumque proficiscar cumque ex hac turba et conluvione discedam!"
Tomek Torquemada
Gość
« Odpowiedz #85 dnia: Sierpnia 10, 2011, 12:55:06 pm »

Polacy tak cenili ciszę, że wynaleźli pieśni mszalne, by owej ciszy nie nadużywać :-))))))))))))))))))))))
Krusejder
aktywista

mój blog
« Odpowiedz #86 dnia: Sierpnia 10, 2011, 12:57:01 pm »

Bardzo interesująca dyskusja, która przy okazji przypomniała mi dlaczego tak tęsknię za Anglią (poza tym, że ludzie są jakby mniej sfrustrowani): w niedzielę mam tam do wyboru zarówno High jak i Low Mass (gdy tylko mogę wybieram Low). Może dobrym pomysłem byłoby we Wrocławiu też dać wiernym taki wybór na stałe?

Póki co nie pojawili się wrocławianie proszący o Low Mass, więc nie wiemy, czy jest popyt
Guldenmond
aktywista

« Odpowiedz #87 dnia: Sierpnia 10, 2011, 13:03:14 pm »

Cała ta "dyskusja" jest o tem, że brzitki ksionc Konstantyn odprawił Mszę czytaną
no chyba nie.

Może dobrym pomysłem byłoby we Wrocławiu też dać wiernym taki wybór na stałe?
nie z wroclawia jestem, nie decyduje, ale uwazam, ze pomysl dobry.

Polacy tak cenili ciszę, że wynaleźli pieśni mszalne, by owej ciszy nie nadużywać :-))))))))))))))))))))))
amen :D
"coraz bardziej cię wciaga do tego trydenckiego ścieku"
ks. K.B.
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #88 dnia: Sierpnia 10, 2011, 13:03:47 pm »

Wszystkim dedykuję fragment z mego ulubionego E. Waugh:
(...)

I znów apel, by ceniąc EW nie traktować podobnych opinii jako rozstrzygających. Raczej rozstrzygać z Ordo Missae w ręku.
Zresztą, bądźmy poważni: czy ktokolwiek w tym wątku proponuje msze dialogowane czy barokowy przepych?
« Ostatnia zmiana: Września 01, 2011, 11:48:00 am wysłana przez Eligiusz » Zapisane
Benedykt Korczyński
uczestnik

« Odpowiedz #89 dnia: Sierpnia 10, 2011, 13:15:02 pm »

Rozumiem, że Panowie tutaj toczą debatę czysto teoretyczną, ponieważ przecież dzisiaj, przynajmniej w Polsce, nie cierpimy na nadmiar Mszy cichych/czytanych, a raczej na nadmiar Mszy krzyczanych, gdzie ksiądz próbuje komunikować się z wiernymi z ostatniej ławki. Błagam Was Panowie Działacze, zostawcie nam, prostym wiernym również te Msze ciche, które możemy przeklęczeć w ciszy łącząc się z ofiarą kapłana i nie wypowiadając głośno ani słowa. O ile jeszcze jestem w stanie zrozumieć pana Michała jeśli chodzi o umożliwienie wiernym tych kilku odpowiedzi w czasie Mszy (kto chce się włączyć, może przecież z największego oddalenia chociażby po gestach kapłana zorientować się kiedy odpowiadać - oby tylko nie zakrzykiwał mojej publicznej modlitwy myślnej), o tyle wymuszanie wręcz na księdzu odprawianie Mszy uroczystej zawsze, gdy tylko w kościele zbierze się więcej osób (ile?), uważam za absurd. Publiczny wymiar liturgii, to przecież chyba nie tylko kwestia dialogowania i śpiewu na Mszy św.?
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 10, 2011, 13:19:52 pm wysłana przez Benedykt Korczyński » Zapisane
Jakże piękne i pełne pociechy jest świętych obcowanie! BXVI
martyrologium.blogspot.com/
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 26 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Msza czytana - sposoby uczestnictwa « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!