Nb kiedy pytałam ludzi z DN dlaczego nie wyłamią się w swojej wspónocie z przyjmowania Komunii na siedząco, odpowiadali argumentem o "jedności znaków" w zgromadzeniu eucharystycznym. Aż dziw, że tak dbają o tę jedność u siebie, a mają ją w nosie kiedy są na Mszy w parafii.
ja nie podnoszę i u mnie w Kościele nikt z neonów nie podnosi
Cytat: Kristoforos w Maja 25, 2009, 16:57:42 pmja nie podnoszę i u mnie w Kościele nikt z neonów nie podnosiTo niema żadnego znaczenia Pani S wie swoje, tak powiedział więc tak jest i kropka.
Panie Caesar- Ave- a co pan powie na to że ja osobiście widziałem ten gest rozkładanych rąk na Eucharystii sprawowanej w obecności Ojca świętego i kilkunastu biskupów? . Natomiast w obecności biskupów wiele razy. Czyżby oni wszyscy byli w tym temacie mniej zorientowani niż pan? A może.... pan posiada wiedzę z jakichś instrukcji wydawanych okazjonalnie? Bez klauzuli wymagalności dla całego Kościoła i w każdym czasie?Panie romeck - miej pan pretensję nie do mnie tylko do pana Caesara- ja tylko wyciągam logiczne wnioski.
gest wasalnego złożenia rąk?
Na Mszach parafialnych również? Bo jakoś mi się zdaje, że o ile pewne grupy dostały na to pozwolenie, to dotyczy ono tylko liturgii sprawowanej dla tych grup. Stosowanie tego na Mszach parafianych to zwyczajne łamanie przepisów lit. Pan się przejdzie kiedyś na niedzielną Mszę do oo zmartwychwstańców. Co druga osoba czyni kapłański gest rozłożenia rąk.
... przyjezdni ze wspólnot euforystycznych ...
gest wasalnego złożenia rąk?a jaki to jest gest?
Cytujgest wasalnego złożenia rąk?a jaki to jest gest?To taki gest jak na zdjęciach z I Komunii pana Ojca i Dziadka.Mówi się , ze to gest germański jeszcze. Złożenie dłoni - umożliwia związanie nadgarstków jeńcowi. (Podobne gesty są uwidocznione na reliefach świątyni Abu-Simbel górny Egipt ok? 2 tyś lat p. Chr.) U nas w Europie ... wasal klękał i składał ręce przed tym komu składał hołd.
Mnie jeszcze uczono, że bardzo ważne jest, by kciuki przy tym geście były skrzyżowane.
mam nauczone, by do Komunii podchodzić z rękami skrzyżowanymi na piersiach, by nie przeszkodzić złożonymi rękami Księdzu przy podawaniu Ciała Chrystusa.