O.K. Ponawiam pytanie pana tkillera- Czy on podnosząc ręce do góry w trakcie Pater Noster popełnia grzech i musi się z tego spowiadać?
Panie Caesar- Ave- a co pan powie na to że ja osobiście widziałem ten gest rozkładanych rąk na Eucharystii sprawowanej w obecności Ojca świętego i kilkunastu biskupów? - Wprawdzie na filmie - ale jednak- o sorry - raz sam uczestniczyłem, ale to była tylko liturgia słowa. Natomiast w obecności biskupów wiele razy. Czyżby oni wszyscy byli w tym temacie mniej zorientowani niż pan? A może.... pan posiada wiedzę z jakichś instrukcji wydawanych okazjonalnie? Bez klauzuli wymagalności dla całego Kościoła i w każdym czasie?
Czyżby był pan zwolennikiem spiskowej teorii dziejów? Prosze sie zastanowić w jakim pan świetle usiłuje postawić Kościół katolicki. Sami tchórze i koniunkturaliści. No dobrze, a papież przed kim w takim razie boi sie wychylać?
Panie Zet - ja widziałem na Mszy na której było wielu księży niesione w procesji z darami worki na śmieci, buty i opony - nikt nie zareagował. Na Mszy z biskupem widziałem też dziesiątki nadużyć, też żaden nie zareagował (o zdjęciach i filmikach z Zachodu nie wspomnę). I czy jest to jakieś usprawiedliwienie, że biskupi nie reagują? Jako przykład podaję obecnego papieża, który część nadużyć liturgicznych poprzedniego pontyfikatu już wytępił (a wystarczyło tylko zmienić ceremoniarza).Dokumenty był już podawane, więc nie ma co nad tym deliberować - jak pan zna nowsze, proszę podać.No to proszę odpowiedzieć na pytanie moje i p. Szmulki - może pan odpowiedzieć podobnie jak Chrystus, tylko proszę udzielić takowej odpowiedzi.I jeszcze jedno pytanie do Pana i p. tkillera - czy mimo tego, że obecnie mają już panowie świadomość, iż gest rozłożonych rąk jest gestem niedozwolonym dla wiernych w czasie Mszy św., czy mimo to będą nadal Panowie ten gest wykorzystywać?