Widuję osoby tak podchodzące do Komunii, ale pierwsze słyszę, żeby taka postawa była zalecana i w ten sposób uzasadniana.
Tak w niektórych miejscach podchodzą osoby, które nie przyjmują komunii św.
Cytat: Kristoforos w Maja 27, 2009, 11:30:11 amMnie jeszcze uczono, że bardzo ważne jest, by kciuki przy tym geście były skrzyżowane. Przy czym prawy kciuk spoczywa na lewym, a nie odwrotnie!
Mnie jeszcze uczono, że bardzo ważne jest, by kciuki przy tym geście były skrzyżowane.
Cytat: Kristoforos w Maja 27, 2009, 11:30:11 ammam nauczone, by do Komunii podchodzić z rękami skrzyżowanymi na piersiach, by nie przeszkodzić złożonymi rękami Księdzu przy podawaniu Ciała Chrystusa. Widuję osoby tak podchodzące do Komunii, ale pierwsze słyszę, żeby taka postawa była zalecana i w ten sposób uzasadniana.
mam nauczone, by do Komunii podchodzić z rękami skrzyżowanymi na piersiach, by nie przeszkodzić złożonymi rękami Księdzu przy podawaniu Ciała Chrystusa.
wracając do pytania - tak jak powiedziałem, nikt nie instruuje na DN jak trzymać dłonietak jak na Mszach "parafialnych" - zauważalna jest dowolna dowolność...
Nb to jedyne na co stać pana tkillera na tym forum. "Wbrew pozorom łatwo ich wpuścić w maliny. Przy takiej wierze wystarczy zasiać ziarno wątpliwości." - to jego słowa z neoforum.
Czyli potwierdza się, tak jak podejrzewałam, że pan tkiler uczestniczy w tym forum w celu podniesienia sobie poczucia własnej wartości. Tyle, że od tego są psychoterapeuci. Mam dość tego trolla.
Jedną rzecz, aby przeciwdziałać laicyzacji I Komunii może zrobić każdy. Mianowicie: nie dawać dziecku prezentów w tym dniu, ale np tydzień wcześniej. Dziecko się pobawi, ucieszy itp i podczas święta najważniejszy będzie Chrystus.