Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Maja 15, 2025, 15:03:11 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233356 wiadomości w 6653 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Odwołanie proboszcza
« poprzedni następny »
Strony: 1 [2] Drukuj
Autor Wątek: Odwołanie proboszcza  (Przeczytany 5747 razy)
Aqeb
aktywista

« Odpowiedz #15 dnia: Lipca 11, 2011, 22:45:31 pm »

Obecnie nie przebywam w Warszawie i nie wiem za bardzo co się dzieje, więc mogliby Państwo wytłumaczyć czy P. Jarodowi chodziło rzeczywieście o odwołanie proboszcza z powodu KRR i czy jest to archidiecezja warszawska.
Może dobrze się Państwo bawią ale odpowiedzi są sprzeczne: ma to służyć w końcu "skruszeniu arogancji" czy "furii kurialistów"?
Nie wiem co tam się dzieje w Warszawie ale czy w inncyh diecezjach odwołano proboszczów za KRR: w Poznańskiej (x. Węcławski, x. Tomalik - wiem o o. Maurycym OFM ale to osobna i złożona sprawa bo to nie proboszcz i zakonnik), w Gnieźnieńskiej (x. Wilczyński), w Bydgoskiej? Wydaje mi się, że nie.
Poza tym Państwo, którzy dobrze się  tutaj bawią utożsamiają się raczej z FSSPX więc wkurzanie kurialistów może nie mieć dla Państwa znaczenia, ale wiernym "benonowo-klemensowym" może zaszkodzić.
W innym wątku potrafili Państwo tak poważnie i rzeczowo rozmawiać a tutaj coś takiego...
"Ilekroć walczymy z pychą świata czy z pożądliwością ciała albo z heretykami, zawsze uzbrójmy się w krzyż Pański. Jeśli szczerze powstrzymujemy się od kwasu starej złośliwości, to nigdy nie odejdziemy od radości wielkanocnej." Św. Leon Wielki
genowefa
aktywista

« Odpowiedz #16 dnia: Lipca 11, 2011, 23:36:32 pm »

W innym wątku potrafili Państwo tak poważnie i rzeczowo rozmawiać a tutaj coś takiego...

Powaga nam się już wyeksploatowała .  I nie mamy rezerw.

tosia
Gość
« Odpowiedz #17 dnia: Lipca 12, 2011, 10:45:40 am »

tutaj bawią utożsamiają się raczej z FSSPX więc wkurzanie kurialistów może nie mieć dla Państwa znaczenia, ale wiernym "benonowo-klemensowym" może zaszkodzić.

Własnie dzięki FSSPX nikomu nie może zaszkodzić.   A kurialistów może otrzeźwi.
Jarod
aktywista

« Odpowiedz #18 dnia: Lipca 12, 2011, 13:00:57 pm »

Obecnie nie przebywam w Warszawie i nie wiem za bardzo co się dzieje, więc mogliby Państwo wytłumaczyć czy P. Jarodowi chodziło rzeczywieście o odwołanie proboszcza z powodu KRR i czy jest to archidiecezja warszawska.
Może dobrze się Państwo bawią ale odpowiedzi są sprzeczne: ma to służyć w końcu "skruszeniu arogancji" czy "furii kurialistów"?
Oczywiscie, ze chodzilo mi o generyczne prawno-kanoniczne pytanie. P. rysio jak zwykle teorie spiskowa knuje. Jesli nie ma nikogo kto potrafi odpowiedziec na prawno-kanoniczne pytanie to wnosze o skasowanie watku. Jak ktos chce sie wyzywac na kurialistach to mozna wydzielic inny watek jesli admini uwazaja, ze do tego sluzy to forum.
bohator
uczestnik

« Odpowiedz #19 dnia: Lipca 17, 2011, 14:22:29 pm »

Wracając do tematu:

Czy bp ma prawo odwolac proboszcza bez jego zgody?
W niektorych diecezjach bp najpierw powoluje ksiedza na administratora parafii, aby  moc go odwolac.

Czy ktorys polski odwolany proboszcz juz kiedys skladal rekurs do Watykanu tak jak zrobil to ten: http://www.tvp.pl/bialystok/aktualnosci/spoleczne/proboszcz-zostaje-na-stanowisku/4830746 ?

W przypadku proboszcza z Breżnik, zgodził się on na przeniesienie, tylko później mu się widocznie coś odwidziało, lub po prostu uległ namowom wiernych.
"Ujednolicenie dogmatów, złagodzenie nauki moralnej, uproszczenie rytuału nie przyciąga niewierzących, lecz zbliża do nich" - N. G. Davila.
Strony: 1 [2] Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Odwołanie proboszcza « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!